Eten in Laos

Eten in Laos

Wanneer je het eten in Laos vergelijkt met culinaire buurlanden Thailand en Vietnam, kan het wat eentoniger lijken. In de Laotiaanse keuken gebruiken ze minder kruiden en de basis voor elke maaltijd is kleefrijst, vaak drie keer per dag. De kookwijze springt er niet uit, maar het eten wordt door veel backpackers prima gevonden. Bovendien worden maaltijden altijd vers bereid, waar ook wat voor te zeggen valt.

De Laotiaanse keuken

De basis van vrijwel alle Laotiaanse gerechten is kleefrijst. Laos is ‘s werelds grootste consument van sticky rice en je ziet het werkelijk alle locals eten. Met de hand welteverstaan: ze pakken een prop rijst, vormen dit tot een balletje in hun handen en dippen het in de curry of saus. De kleefrijst wordt ook wel vervangen door witte rijst of noedels. Aan een basis van (kleef)rijst of noedels, wordt groente en vlees of vis toegevoegd. Gerechten in Laos zijn over het algemeen niet pittig en overheersende kruiden worden vermeden. Zure smaken waarderen Laotianen het meest.

Echte zoetekauwen zijn de Laotianen niet. Kijk dus niet raar op als je in lokale restaurants geen desserts op de menukaart vindt. In enkele gevallen kun je fruit na bestellen, of banaan in warme kokosmelk. Omdat westerlingen na het eten wel trek hebben in wat lekkers, vind je in meer toeristische restaurants wel toetjes.

Versheid van producten

Ooit afgevraagd waarom vlees op de Aziatische markten zo ongekoeld en open en bloot op de tafels ligt? Dit is om de kopers te laten zien hoe vers het vlees is. Versheid van de ingrediënten is heel belangrijk in Azië. Zo ook in Laos. De Laotiaanse bevolking doet haar boodschappen niet in de supermarkt, maar op de lokale markt, waar ze zelf kunnen zien hoe vers de producten zijn. Dit kenmerk is ook de reden waarom je soms wat langer op je eten moet wachten in Laotiaanse restaurants: koks snijden vaak de ingrediënten pas op het moment dat het gerecht wordt besteld. Ook in restaurants wordt namelijk alles vers bereid.

Laotiaanse specialiteiten

Ondanks het feit dat Laos niet over een onderscheidende keuken beschikt, hebben de Laotianen toch een aantal nationale specialiteiten ontwikkeld. Het bekendste nationale gerecht in Laos is laap (ook wel laab of larb). Laap is een salade met gemarineerd, fijngehakt vlees, wat wordt opgebakken en waaraan allerlei specerijen worden toegevoegd. In het gerecht proef je onder andere chili, citroengras, sjalot en limoen, wat zorgt voor een flinke smaakexplosie in je mond. Een ander Laotiaanse specialiteit is tam mak hoong, een pittige papaya salade die je ook wel in Thailand en Cambodja op de menukaarten ziet staan. De koloniale periode heeft ervoor gezorgd dat Laos met Frans geïnspireerde specialiteiten kwam. Het bekendste voorbeeld is de Khao Jee sandwich: een baguette gevuld met onder andere sla en lunchvlees (paté of ham), waarover een pittige saus van chili en knoflook wordt gegoten. Deze lunchsnack is op elke hoek van de straat verkrijgbaar.


Eten Laos


Drinken in Laos

In Laos houden ze wel van een drankje. De meest genuttigde alcoholische drank is Beer Lao. Hoewel je ook buitenlandse biermerken kunt krijgen, is dit nationale bier ook onder toeristen het meest populair. Een andere nationale borrel – die je vast voorgeschoteld gaat krijgen tijdens je bezoek aan Laos – is Lao Lao: een lokaal gebrouwen distillaat van rijst. De drank wordt vaak thuis gemaakt, dus de smaak en kwaliteit verschillen. Maar dat de drank sterk is, is zeker.

In Laos wordt koffie verbouwd en de kwaliteit ervan is goed. Hieraan geen tekort dus. Toch kun je op de menukaart naast deze Lao koffie, ook altijd kiezen voor poederkoffie uit Nescafé zakjes. Ben je meer een theedrinker, dan kun je je vergrijpen aan de gezonde groene thee die lokaal wordt verbouwd. Ook naar frisdranken hoef je niet lang te zoeken; dit verkopen ze overal.

Uit eten in Laos

Waar in landen als Thailand and Vietnam de bevolking massaal uit eten gaat, eten de Laotianen vaak thuis. Hierdoor zijn er in Laos minder restaurants, en als ze er zijn, zitten ze vol toeristen. Dat is dan ook de reden dat je in restaurants in Laos meer geld kwijt zal zijn dan in andere Aziatische landen. Omdat Luang Prabang en Vientiane toeristische trekpleisters zijn, vind je hier dus logischerwijs de meeste restaurants. Je hebt hier naast lokale gerechten, ook de keuze uit veel westerse en Franse gerechten.

In Luang Prabang, Vientiane en Luang Namtha kun je ook eenvoudig je maaltijd bij elkaar scharrelen bij de food stallen. In veel gevallen staan er particulieren achter de kraampjes, die met hun kookkunsten wat proberen bij te verdienen. In het kleine plaatsje Nong Khiaw eet je verrassend goed Indiaas bij Deen Indian Food. Ben je in Vang Vieng, breng dan vooral een bezoekje aan de Earth Bar voor de lekkerste burgers. Ook kun je in Vang Vieng goedkoop en gezellig eten bij The Otherside. Op het eiland Don Det kijk je de zonsondergang onder het genot van heerlijk eten bij Kea’s Bar en Restaurant.

Wees sociaal