Van Chiang Mai naar Pai

Van Chiang Mai naar Pai

Pai is een geweldige bestemming, waar al jaren veel backpackers op af komen en tegenwoordig ook steeds meer andere toeristen (lees: Chinezen). Bijna iedereen bereikt Pai via het tevens geweldige Chiang Mai. De weg ernaartoe is bijna beroemd te noemen. Dwars door de bergen loopt deze weg die uit liefst 762 bochten bestaat. Onderweg kom je langs watervallen, uitkijkpunten en af toe staan er wat verdwaalde dieren op de weg. Je kunt de minibus pakken, de weg zelf afleggen met de scooter of motor of de openbare bus nemen. Wij beschrijven de mogelijkheden voor je.

Zo reis je van Chiang Mai naar Pai:

1) Minibus

De minibus  is de makkelijkste optie om de rit af te leggen. Elk uur vertrekt er vanuit Chiang Mai een minibus, die je in ruim drie uur in Pai brengt. Je betaalt hier rond de 200 baht voor. Je hoeft hier zelf nauwelijks iets voor te regelen en je kunt je bagage gewoon meenemen. Het grootste nadeel is de kans op wagenziekte. De 762 bochten door de bergen zijn al erg genoeg, maar de chauffeur voelt vaak ook de noodzaak om deze met maximale snelheid te nemen. Het komt geregeld voor dat mensen overgeven, maar reken er niet op dat de chauffeur het busje even aan de kant zet.

Kaartjes voor deze minibus ritjes kun je overal in Chiang Mai kopen. Elk reisbureau en de meeste accommodaties bieden dit wel aan. Kaartjes van de maatschappij Prempracha – een van de betere aanbieders – kun je tegenwoordig ook online aanschaffen.


Chiang Mai vervoer


2) Zelf met de scooter

De leukste optie is zelf naar Pai rijden. Motorrijders kunnen dit uiteraard per motor afleggen, maar de meeste backpackers houden het bij een scooter. De bergachtige rit naar Pai is schitterend. Vanuit een minibus zie je dit een beetje terug, maar als je zelf rijdt kan je meer tijd maken om af en toe te stoppen om te genieten van het uitzicht. Hierdoor – en om dat je niet zo achterlijk hard rijdt als de minibussen – ben je wel langer onderweg dan met de minibus.

Waar kan ik een scooter huren?
Er zijn veel aanbieders in Chiang Mai. Aya Service is de grootste en meest gebruikte. Het grote voordeel van dit bedrijf is dat ze ook een vestiging hebben in Pai. Hierdoor kun je van Chiang Mai naar Pai rijden en daar de scooter inleveren. Je bagage wordt bovendien in een busje naar deze vestiging gebracht. Wel zo handig. Hun scooters zijn helaas niet altijd even goed. Als er maar een klein probleem is kun je ook niet op veel service rekenen. Dit zijn wel twee duidelijke nadelen van Aya Service. Er zijn aanbieders met betere scooters en service, maar deze hebben geen vestiging in Pai. Je zal dan een scooter voor meerdere dagen moeten huren, om zelf ook weer terug te rijden naar Chiang Mai. Geen slecht idee, want in Pai zelf is rondrijden op de scooter ook heerlijk.

Tips voor onderweg
Er zijn genoeg cafés, winkels en benzinestations langs de weg, maar neem zeker genoeg water mee. Als je vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag gaat rijden is een vest ook wel handig, in de buurt van Pai kan het best fris worden. Er zijn regelmatig politiecontroles. Als je geen rijbewijs + internationaal rijbewijs hebt kun je een boete van 400 baht verwachten. Zonder internationaal rijbewijs ben je overigens altijd strafbaar bij een ongeluk en niet verzekerd. Vraag dus van te voren een internationaal rijbewijs aan bij de ANWB!

Schade en borg
Neem voor je vertrekt foto’s van de scooter. Het komt regelmatig voor in Thailand dat medewerkers van de scooterverhuurder beweren dat je nieuwe schade hebt gemaakt, terwijl dit er al lang zat. Met wat foto’s van de scooter voorkom je dit gezeur. Laat om deze reden ook nooit je paspoort achter als borg. Als ze je paspoort hebben en eisen dat je geld betaalt heb je eigenlijk geen andere keuze dan betalen. Een flinke borg betalen is wel gebruikelijk. Zorg dat je hiervan een duidelijke bon krijgt met handtekeningen van zowel jou als de verhuurder.

Overige tips:

  • Rij voorzichtig! Als je een uur door Pai loopt zie je minimaal vijf backpackers met flinke wonden door scooter ongelukken. Draag altijd je helm en rij niet te hard.
  • Reken op 150 baht per dag voor een scooter. Check wel goed of hierbij een verzekering is inbegrepen.
  • De weg naar Pai is super makkelijk. Download voor de zekerheid de ontzettend handige app maps.me.

Chiang Mai naar Pai


3) Bus

Er gaan een paar openbare bussen per dag van Chiang Mai naar Pai. Dit is een goede keuze als je niet met de scooter wilt, maar wel snel wagenziek wordt. Deze bus rijdt namelijk langzamer, waardoor je minder snel misselijk wordt. Pak de bus van het Arcade Bus Station, kaartjes koop je op het station.


Meer over deze bestemmingen:

Reisgids Thailand