Het heerlijke relax eiland Don Det

Het heerlijke relax eiland Don Det

Het populairste eiland van Si Phan Don (4000 eilanden) is Don Det. Don Det staat vooral bekend om het relaxen en het hangen in de hangmatten. Je kunt in de ochtend genieten van de zonsopkomst aan de Sunrise kant van het eiland en in de namiddag kun je genieten van zonsondergang aan de Sunset kant van het eiland.

Hoe kom je er?

Vanuit Pakse kun je een minibus naar Don Det boeken, dit kost ongeveer 70.000-80.000 kip en is inclusief de boottocht. Wanneer je op eigen gelegenheid naar de pier bent gekomen kost een bootticket 30.000 kip, andersom kost het 50.000 kip. Houd rekening mee dat de minibus je niet bij de pier afzet, om bij de pier te komen dien je nog ongeveer 500 meter te voet met je bagage af te leggen.


Don Det 1


Aankomst

Je wordt in het noorden van Don Det afgezet, dit is ook meteen het centrum van Don Det, er zijn hier voldoende lowbudget hostels om te verblijven, vooraf boeken is niet noodzakelijk. Wanneer je honderd meter door het centrum loop worden al diverse kamers aan je aangeboden. Wel altijd eerst even kijken voordat je akkoord gaat want er bestaat nogal een groot kwaliteitsverschil tussen de hostels, ook is het niet ongebruikelijk om te onderhandelen over de prijs.

Wat is er te doen

Don Det wordt door middel van een brug verbonden met het ander eiland Don Khon, dit is gemakkelijk met de fiets te bereiken. Op Don Khon zijn de watervallen van Khon Phaheng, deze watervallen zijn niet hoog maar wel heel groot. Op Don Khon kun je vanaf de zuidkant boottochten maken naar de Irrawaddy zoetwaterdolfijn, de dolfijn die bekend staat om zijn stompe snuit, er is echter geen zekerheid dat je ze hier gaat vinden aangezien er steeds minder Irrawaddy dolfijnen over zijn. Daarnaast kun je door de rivieren kanoën of een tube huren en uren op de rivier dobberen.

Wanneer je naar Don Khon gaat vanaf Don Det moet je 70.000 kip p.p. betalen om verder te mogen fietsen/lopen. Het kantoor hiervoor is beneden bij de brug (gebleken is dat veel mensen ook gewoon door fietsen bij dit punt).


Don Det 2


Si Phan Don 1


Drugs

Hoewel verboden in Laos is er op Don Det veel vraag en aanbod naar (soft)drugs. Wanneer je op Don Det zul je dan ook veel (soft)drugs gebruik en handel om je heen opmerken.

Muggen

Op Don Det kun je niet zonder Deet en eigenlijk ook niet zonder een klamboe. Er zijn ontzettend veel muggen op het eiland. Wanneer je ’s avonds ergens gaat eten doe je er dan ook goed aan om niet onder een lamp te gaan zitten. Je zult honderden muggen om de lampen heen zien cirkelen.