Eten in Vietnam

Eten in Vietnam

Als je in Vietnam gaat backpacken is één ding zeker; je komt niet met honger thuis. Het eten in Vietnam is razendpopulair bij reizigers – en dat is niet gek. Het land was tot halverwege de vorige eeuw een kolonie van Frankrijk, waardoor Franse invloeden soms duidelijk merkbaar zijn in de traditionele Aziatische keuken. Samen met invloeden uit China geeft dit unieke maaltijden, gevuld met rijst, noedels en soep.

Lekkerste Vietnamese gerechten

Het meest bekende gerecht uit Vietnam is Pho. Dikke kans dat je het gerecht wel eens gegeten hebt, of je nou in Vietnam bent geweest of niet. De noedelsoep, die vaak is gevuld met rundvlees, is op elke straathoek in Vietnam verkrijgbaar. Reizigers in Vietnam krijgen daarnaast snel te maken met hét Vietnamese broodje; Banh mi. Een Banh mi is een baguette (ja, die Franse invloed dus) gevuld met (varkens)vlees, groenten en véél koriander. Als je een van de ingrediënten niet lekker vindt, is dat vaak geen probleem. Meestal kun je je broodje zelf samenstellen – een ideale lunch. Ook Vietnamese loempia’s (Goi Cuon) staan vaak op het menu. Bun cha (noedels met geroosterd varkensvlees) is dé trots van Hanoi en ook zeker het proberen waard.

Dit zijn de bekendste Vietnamese gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Banh Bao Vac Fraaie dumplings, alleen verkrijgbaar in Hoi An.
Banh Cuon Gestoomde, glibberige rijstpannenkoekjes gevuld met varkensvlees en paddenstoelen.
Banh Khoai Een zoete cake van cassave en kokosmelk.
Banh Mi Een stokbroodje met vlees, koriander en groenten.
Banh Xeo Een knapperige rijstpannenkoek met garnalen en taugé, die je doopt in een lekkere saus.
Bun Bo Hue Een pittige noedelsoep met rundvlees en rijstvermicelli.
Bun Cha Rijstnoedels met groenten en gegrild varkensvlees.
Bun Thit Nuong Een salade met noedels, vissaus, veel kruiden en varkensvlees.
Cao Lau Brede noedels met krokante rijstmeelkoekjes, groente en varkensvlees.
Goi Cuon Verse loempia’s van rijstpapier met sla, groenten en vaak garnalen of varkensvlees.
Mi Quang Een populair noedelgerecht in Centraal-Vietnam.
Pho Deze overheerlijke noedelsoep is het nationale gerecht van Vietnam .

eten vietnam


De kosten

Het leuke aan Vietnam is niet alleen dat er superveel lekker eten is – het eten is er ook nog eens enorm goedkoop. Bij straattentjes kost een Banh Mi zeker in grote steden minder dan een euro, en ook voor gerechten met rijst of noedels betaal je vaak rond de €1 à €2. In luxere tentjes of restaurants op toeristische plekken ben je iets meer kwijt, maar voor zo’n €4 kun je overal gemakkelijk een heerlijke maaltijd verorberen.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Uit eten in Vietnam

Als je in een traditioneel restaurant, homestay of hostel gaat eten merk je dat de eetcultuur in Vietnam een tikkeltje anders is dan in Nederland. In het land is het gewoonte om meerdere gerechten te bestellen met je gezelschap, die je dan samen deelt. De westerse manier van bestellen (één gerecht per persoon) is op toeristische bestemmingen ook gebruikelijk. Met name in de steden Hanoi en Ho Chi Minh City vind je talloze (westerse) restaurants en fastfoodketens. In toeristenplaatsen als Da Nang, Mui Ne en Nha Trang vind je ook veel Russische opties, Russische menukaarten incluis. Dat komt doordat deze badplaatsen populair zijn bij Russen.

Streetfood

In Vietnam vind je overal straatverkopers. Er zijn zowel kleine straattentjes met krukjes waar je kunt neerploffen, als Vietnamezen met rijdende eettentjes. Vooral in de steden vind je elke paar meter wel iets. Maar is het een goed idee om bij straattentjes te eten? Ja, het kan zeker. Maar houdt er rekening mee dat deze tentjes niet dezelfde hygiëne gebruiken als westerlingen gewend zijn, en dus kan je de pech hebben dat je er achteraf last van krijgt. Let vooral bij vlees en vis op dat het niet te lang in de zon (of überhaupt niet gekoeld) heeft gelegen, datzelfde geld voor fruit. Eet liever fruit dat is verpakt of nog in de schil zit, dan vooraf gesneden fruit. Een fantastische manier om het streetfood van Vietnam beter te leren kennen is door middel van een ontzettend leuke streetfood tour in Hanoi.


banh xeo


Drinken

Toeristen die van een drankje houden kunnen hun hart ophalen in Vietnam. Bier van het biermerk Tiger of Saigon is bijvoorbeeld overal verkrijgbaar, en kost vaak minder dan een euro. In hostels is ook vaak een uur lang gratis bier te krijgen in de avond. Mixdrankjes zijn ook spotgoedkoop, maar let hierbij wel op; als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Omdat er geen strenge controle is in het land wordt er vaak alcohol gemaakt van methanol, een stof die erg schadelijk kan zijn. Drink dus liever alleen van bekende alcoholmerken.

Kookcursussen

Leren koken als een echte Vietnamees? Dat kan op genoeg plekken! Voornamelijk het UNESCO-dorpje Hoi An is populair voor kookcursussen. Vaak ga je daar bij een kookcursus zelf eerst mee de markt op om ingrediënten te scoren. Ook in de steden Hanoi en Ho Chi Minh City zijn genoeg opties. Bekijk en boek de beste cursussen op Cookly.me.

Lees verder over Vietnam