Quan Lan

Quan Lan

Quan Lan Island is de perfecte bestemmingom in alle rust te genieten van de Ha Long Bay regio en bezit een paar van de mooiste stranden van Vietnam! Quan Lan Island ligt in Bai Tu Long Bay, net buiten Ha Long Bay, en is nog niet zo bekend onder westerse toeristen. De boottocht naar dit eiland gaat dwars door Ha Long Bay en is al reden genoeg om Quan Lan te bezoeken.

Over Quan Lan

Het hele eiland is maar elf kilometer lang en er is amper verkeer (op een aantal tuktuks na). Naast de prachtige stranden valt er ook niet veel te beleven op het eiland en dit is juist de charme van deze plek. Dus ‘sit back and relax’ en geniet van een koud drankje in de hangmat met uitzicht op een hagelwit strand met helderblauwe zee. Er zijn twee dorpjes op het eiland, Minh Chau village en Quan Lan village, waar je verschillende guest houses en restaurants kunt vinden. Er is geen ATM op het eiland dus is het belangrijk dat je voldoende cash mee neemt. Wat Quan Lan ook zo’n fijne plek maakt is de vriendelijke en behulpzame lokale bevolking. Het niveau van Engels is vrij laag, maar met handen en voeten (en google translate) kom je een heel eind.


Quan Lan

Het mooie, rustige strand van Quan Lan


Quan Lan

De fraaie omgeving van het eiland


Stranden

Quan Lan staat vooral bekend om zijn schitterende stranden. Er zijn drie verschillende stranden op het eiland waar je kunt zwemmen:

Quan Lan Beach: Dit strand ligt vlak bij Quan Lan village. Op het strand staan ligstoelen met parasols en verschillende hutjes waar je een koud drankje kunt halen. De zonsondergang vanaf Quan Lan Beach is ook zeker een aanrader.

Son Hao Beach: Dit is het meest afgelegen strand en ligt in het midden van het eiland. De ingang is iets lastiger te vinden (je moet over de duinen en rotsen lopen), maar je wordt beloond met een fantastisch ongerept strand. Er is geen bebouwing rond Son Hao Beach en de kans is dan ook groot dat je het strand helemaal voor jezelf hebt.

Minh Chau Beach: Op het noordelijkste puntje van het eiland ligt Minh Chau Beach. Dit is het populairste strand en hier zul je dan ook de meeste mensen vinden. Langs het strand staan verschillende beach hutjes waar je wat kunt eten of drinken en karaoke kunt doen. Karaoke is voornamelijk heel populair onder de Vietnamezen, maar ze zullen het geweldig vinden als je een liedje met ze mee zingt. Verder kun je kajaks en opblaasbanden huren en volleyballen. Er zijn voldoende ligstoelen en hangmatten aanwezig waar je heerlijk op kunt relaxen.

Eten en drinken

Aangezien Quan Lan nog niet zo bekend is onder westerse toeristen vind je er voornamelijk Vietnamese gerechten, zoals noedels, rijst en soep. Verder kun je er heerlijke vers gevangen vis en schaaldieren krijgen. Er zijn een aantal duurdere hotels die westers (voornamelijk Frans) eten op het menu hebben staan. De prijzen voor eten liggen hoger dan op het vasteland. Het goedkoopste eten kun je vinden bij de kleinere guest houses. Het kan doordeweeks (voornamelijk in het laagseizoen) wat lastiger zijn om restaurants te vinden die open zijn en dus zul je soms genoegen moeten nemen met wat instant noedels. Qua alcohol is er op het eiland voornamelijk bier te verkrijgen en wat sterke drank in de lokale supermarkt.


Verken het eiland per fiets of scooter


Vervoer op Quan Lan

Het eiland is vrij klein dus je kunt gemakkelijk op de fiets of scooter het hele eiland bezoeken. Er zijn een aantal guest houses waar je fietsen en scooters kunt huren. De tocht dwars over het eiland is erg mooi, je komt langs vissers, kleine dorpjes met nieuwsgierig zwaaiende kinderen, lokale markten en oude tempels.

Overnachten op Quan Lan

De meeste accommodaties zijn te vinden in Quan Lan of Minh Chau village. De goedkoopste guest houses vind je in Quan Lan Village (ongeveer €7-€10 voor een privékamer) en worden door een lokale families gerund. Het voordeel van verblijven in Minh Chau of Son Hau is dat je op loopafstand van het strand zit. Houd er wel rekening mee dat de prijzen voor kamers in het hoogseizoen (april tot september) een stuk hoger liggen dan in het laagseizoen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Vanuit de haven in Halong City vertrekt er dagelijks een speedboot om 14:00 uur. De tocht duurt zo'n anderhalf uur en biedt prachtig uitzicht op Ha Long en Bai Tu Long Bay. Eenmaal in de haven van Quan Lan kun je met tuktuks naar het dorp. Je kunt tevens vanaf Cai Rong naar Quan Lan varen. Je kunt dan met een houten boot (twee uur) of speedboot (drie kwartier). Deze tocht is eveneens schitterend, alleen kost het iets meer moeite om in Cai Rong te komen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.