Phu Quoc

Phu Quoc

Vietnam heeft niet echt de mooie eilanden zoals andere landen in Zuidoost-Azië die wel hebben. Phu Quoc is daar echter een uitzondering op. Omringd door witte stranden en palmbomen, met in het binnenland ongerepte natuur, is Phu Quoc een populaire bestemming voor backpackers. Het is een perfecte afsluiting van je reis door Vietnam of een welkome onderbreking van de drukke steden in de regio.

Over Phu Quoc

Het eiland behoort dus tot Vietnam, maar ligt eigenlijk dichterbij het vasteland van Cambodja dan van Vietnam. In het verleden zijn hier meerdere conflicten over geweest. De Vietnamezen hebben een militaire basis in het noorden van het eiland gebouwd om het eiland te beschermen. Het is het grootste eiland van het land en beschikt over een fraaie, dichte jungle, mooie stranden en enkele bezienswaardigheden. Het zijn met name de mooie stranden waar de meeste toeristen op af komen.


Phu Quoc

De Coconut Tree gevangenis


De lange kabelbaan over de schitterende omgeving


Bezienswaardigheden op Phu Quoc

Een van de populairste activiteiten op het eiland is een bezoek aan de gevangenis; ook wel de Coconut Tree gevangenis genoemd. Tijdens de Vietnamoorlog was dit grote gevangenenkamp en werd het gebruikt om gevangenen te martelen. Je leert meer over deze droevige geschiedenis en ziet de erbarmelijke omstandigheden waarin de gevangenen werden vastgehouden.

Het Trúc Lâm Hộ Quốc Zen Monastery is een groot boeddhistisch klooster met verschillende tempels en pagodes. Het wordt ook wel de Ho Quoc pagode genoemd. Een bezoek is een leuke afwisseling van de stranden van het eiland. Het complex is relatief nieuw, waardoor alles in goede staat is. Het grote witte Boeddhabeeld met de zee op de achtergrond maakt het een prachtig plaatje.

In het noordoosten van het eiland ligt het Phu Quoc National Park. Dit park heeft een groot oppervlakte, het betreft ongeveer de helft van het oppervlakte van het eiland. Je kunt verschillende wandeltochten maken door het nationale park. Je kunt zeldzame dieren spotten, mooie planten zien en andere fraaie natuur bewonderen.

In 2018 is er in het zuiden van Phu Quoc een heuse kabelbaan gebouwd. En niet zomaar een; zelfs de langste non-stop kabelbaan ter wereld! Je legt in een kwartier de acht kilometer af naar het zuidelijker gelegen eiland Hon Thom. De rit over de zee is prachtig. Na een bezoek aan het eiland ga je met de kabelbaan weer terug naar Phu Quoc. Een commerciële, maar ontzettend leuke activiteit die je zeker kunt meepakken bij je bezoek aan het eiland.

Duiken en snorkelen

De meeste activiteiten op Phu Quoc zijn aan het strand gerelateerd. Zo kun je relaxen op de witte stranden of, iets actiever, een kajak huren om de baaien te verkennen. Je hebt hier ook de mogelijkheid om te duiken. In Vietnam kun je beter duiken in Nha Trang, waar de faciliteiten ook beter zijn. Echter, ben je een liefhebber van duiken, dan is Phu Quoc ook een prima optie. Ga hiervoor naar het zuiden van het eiland. Om te snorkelen, zwemmen of vissen, huur je een bootje en ga je naar de An Thoi Islands. Verschillende hotels verzorgen boot tours naar de kleine eilandjes, inclusief lunch en muziek.


Phu Quoc

Er zijn volop mogelijkheden om een kajak te huren om de omgeving te verkennen


Het heldere water rondom de mooie stranden van Phu Quoc


Stranden

Hoewel Phu Quoc vroeger erg rustig was, hebben veel backpackers en andere reizigers hun weg naar het eiland gevonden. De drukte speelt zich vooral af rondom Long Beach, het meest ontwikkelde deel van het eiland. Hoewel het op dit strand dus wat drukker is, betekent het zeker niet dat je moet vechten om je handdoek ergens neer te kunnen leggen. Vlakbij Long Beach zit het grootste dorp van het eiland gevestigd, genaamd Duong Dong. Je vindt in dit dorp aan de westelijke kustlijn de meeste accommodaties, restaurants en winkeltjes. Je kunt hier trouwens ook op de avondmarkt slagen voor souvenirs en lekker eten.

Voor pure rust ga je naar Bai Sao (ook wel Sao Beach genoemd). Dit strand ligt in een grote baai, waar het water tot honderd meter ondiep is. Je kunt hier dus heerlijk luieren. Andere stranden die je kunt bezoeken zijn Bai Dam, Ong Lang Beach, Vung Bau Beach en Thom Beach.

Vervoer op Phu Quoc

Rondom Long Beach kun je lopend veel bereiken. Als je hier overnacht kun je zelf naar veel restaurants en winkels lopen. Als je meer van het eiland wilt zien is het aan te raden om een scooter te huren. Deze worden overal aangeboden en zijn een leuke en goedkope manier om Phu Quoc te verkennen. De wegen zijn niet geweldig, maar het is toch leuk om rond te rijden. Breng dan ook een bezoekje aan een van de parelkwekerijen op het eiland. Daarnaast kun je ook langsgaan bij de producenten van de bekende vissaus. Ook zijn er taxi’s aanwezig op het eiland waar je gebruik van kunt maken. We raden aan om vooraf een taxi te reserveren als je deze nodig hebt.


Phu Quoc

Bezoek verschillende mooie stranden van Phu Quoc


Eten en drinken

Er zijn een aantal hele goede restaurants gelegen op het eiland. Er zijn de nodige goedkope opties, maar met name als je bereid bent iets meer uit te geven voor je maaltijd kun je hier heerlijke maaltijden krijgen. Sowieso ben je voor een maaltijd gemiddeld wat meer kwijt op Phu Quoc dan elders in Vietnam. Aan leuke bars is ook geen gebrek. Met name rondom Long Beach zijn de nodige leuke bars te vinden.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Phu Quoc:

Naam Eten Aanbod Prijs
Mai Jo Refined Restaurant Heerlijke vis, garnalen en andere gerechten
Winston’s Burgers & Beer Uitstekende burgers en lekkere (speciaal)biertjes €€
The Spice House Fantastisch Vietnamees eten in een fraaie setting €€
Saigonese Eatery Tevens een ontzettend goed restaurant met Aziatisch eten €€

Overnachten op Phu Quoc

Zoals gezegd vind je de meeste mogelijkheden tot overnachten rond Long Beach (bij het dorp Duong Dong) en wij raden je ook aan hier een kamer te zoeken. Het strand is mooi, er zijn genoeg faciliteiten en het is prima te bereiken. De prijzen van een overnachting verschillen sterk per seizoen. Sowieso is het leven hier allemaal wat duurder en dit zie je ook in de kamerprijzen terug. Met een bedrag tussen de €10 en €20 kun je altijd wel iets vinden. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Phu Quoc vermeld.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

De snelste optie is het nemen van een binnenlandse vlucht. Phu Quoc heeft een klein vliegveld met dagelijkse vluchten van en naar Ho Chi Minh City. Bekijk onze pagina over vliegtickets in Vietnam voor meer tips hierover.

Als je de boot wilt nemen kun je dit het beste vanuit Ha Tien doen. Deze tocht duurt ongeveer anderhalf uur. De plaats Ha Tien is goed te bereiken vanuit Ho Chi Minh City, andere steden in het zuiden van Vietnam en steden in het zuiden van Cambodja. Ook vanuit Rach Gia gaan er boten. Lees ook ons artikelen over reizen van Ho Chi Minh City naar Phu Quoc.

Ons oordeel
7/10

Ondanks dat er steeds meer toeristen naar Phu Quoc gaan, blijft het een leuk eiland. In andere landen in Zuidoost-Azië zijn de eilanden weliswaar nog leuker, maar Phu Quoc blijft een leuke stop.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.