Ha Long Bay

Ha Long Bay

In het noordwesten van Vietnam ligt het prachtige Ha Long Bay. In deze baai vind je ongeveer 2000 vreemd gevormde rotsen die uit de zee rijzen. Deze kalkstenen eilandjes zien er samen met de vele vissersboten die er tussendoor varen schitterend uit. Om Ha Long Bay te verkennen, maak je een cruise door de baai. Een aantal van de rotseilandjes hebben grotten, waar je met een bootje naartoe kunt varen. Sommige eilanden zijn bewoond, maar de meeste zijn niet of nauwelijks aangetast. Ha Long Bay staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, een absoluut terechte vermelding.

Tour door de baai

Een van de populairste tours in heel Vietnam is een cruise door Ha Long Bay. Je kunt dit eenvoudig regelen vanuit de hoofdstad Hanoi of vanuit het nabijgelegen Cat Ba. Kies voor je tour naar Ha Long Bay een dag uit met mooi weer, want regen en vooral mist kunnen je tour verpesten. Je hebt keuze uit verschillende tours en operators. Niet alleen de grootte van de boot, groep en lunch kan verschillen, maar ook de inbegrepen activiteiten. Zo kun je tijdens veel tours door de baai ook een bezoekje verwachten aan de viskwekerij of kajakken. Vooral het kajakken is leuk om te doen. Je verlaat dan de grote boot waarmee je door de baai vaart en stapt in je eigen kajak. Met deze kajak verken je moeilijker bereikbare gedeeltes van de baai. Zo vaar je met je hoofdlamp op door een paar donkere grotten, waarna je aan de andere kant van de grot opeens in een afgeschermd meer komt. Erg gaaf om te doen!


Ha Long Bay


Tour vanuit Hanoi

Vanuit Hanoi bieden bijna alle reisbureaus en de meeste hotels dit aan. Je kunt een dagtour boeken, of een meerdaagse cruise waarbij je op de boot of slaapt. Er zijn goede tours beschikbaar, maar een groot deel van het aanbod is ook erg matig. En duurder hoeft in dit geval niet altijd te betekenen dat het beter is. Check daarom goed de reviews op Tripadvisor of kijk in je reisgids voor aanbevelingen. Wij kunnen de tours van Get Up and Go Vietnam aanbevelen. Zij bieden leuke tours door de Ha Long Bay aan, die bijzonder goed beoordeeld worden. Je kunt alles bovendien online regelen, waardoor je ter plekke hier geen tijd aan kwijt bent.

Filmpje

Tijdens ons bezoek aan Ha Long Bay en Cat Ba maakten we onderstaand filmpje.


Cat Ba

Veel backpackers kiezen er voor om naar Cat Ba te reizen en vanaf hier de omgeving te verkennen. Cat Ba is het grootste eiland in Ha Long Bay en is daarmee de perfecte uitvalsbasis. Op het eiland kun je gemakkelijk boottochten regelen, vaak door mooiere en rustigere gedeeltes dan de tours vanuit Hanoi. De meeste touroperators hebben een kantoortje in het centrum, dus het handigste is om deze bij langs te gaan en informatie goed uit te vragen. In het centrum van Cat Ba vind je de meeste tour aanbieders, accommodaties en restaurants. Verwacht niet teveel van het stadje: er hangt weinig sfeer en het eten in de restaurants stelt niet veel voor. Vooral in het laagseizoen, wanneer het weer ook minder is, is hier weinig te beleven. Wel kun je in Cat Ba prima naar het strand om te zonnen of snorkelen. De omgeving van Cat Ba is ook leuk voor een paar dagen. Zo is er het mooie Cat Ba National Park, waar je wandeltochten kunt maken. Ook leuk is het om een scooter te huren en rond te rijden over het mooie eiland. Het kost weinig en het eiland is dankzij de hoogteverschillen en de prachtige omgeving perfect om per scooter te verkennen. Bezoek ook een van de uitkijkpunten voor een schitterend uitzicht over de baai. Lees ook onze blog over Cat Ba voor meer tips over dit eiland.

Party cruises

Je kunt de ‘normale, rustige’ tour boeken naar Ha Long Bay, maar je kunt er ook voor kiezen om mee te gaan met een party cruise. Met veel andere jonge backpackers vaar je dan op de boot en overnacht je op een van de eilanden. Een groot feest, waarbij flink gedronken wordt. Deze optie is vooral populair onder Britse backpackers, maar er komen ook genoeg Nederlanders op af.


Ha Long Bay


halong bay


Quan Lan

Wil je het toerisme ontwijken en op een rustigere manier deze fraaie baai bezoeken? Overweeg dan een bezoek aan het eiland Quan Lan. Hier vind je prachtige stranden, weinig mede-toeristen en een relaxte, lokale sfeer. De boot naar het eiland vaart bovendien dwars door het eiland, waardoor je de mooie landschappen van de Ha Long Bay toch goed kunt bewonderen.

Eten en drinken

Er zijn steeds meer restaurants te vinden in Cat Ba. Er is met name Vietnamees eten verkrijgbaar, maar ook als je pizza of andere westerse gerechten wilt heb je steeds meer keuze. Daarnaast zijn er meerdere restaurants met heerlijk verse vis en zeevruchten. In de avond kun je een drankje doen in een van de aanwezige bars, of ga poolen of karaoke zingen.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Cat Ba:

Naam Type Aanbod Prijs
Quiri Pub Cocktail & Restaurant Naast de goede cockails is er ook lekker eten
Yummy Restaurant Goede spring rolls en verse vis
Casa Bonita Een sfeervol restaurant met lekker, gezond eten
Thai Bao Restaurant Heerlijke vis gerechten voor een goede prijs

Overnachten in Ha Long Bay

De meeste hotels zijn te vinden in de stad Cat Ba. De kamerprijzen verschillen sterk tussen het hoogseizoen (mei tot en met september) en het laagseizoen (oktober tot en met april). In het laagseizoen vind je hier voor vijf euro vrij gemakkelijk een kamer. In het hoogseizoen betaal je al gauw het dubbele. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Cat Ba vermeld.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Als je op eigen houtje alles wilt verkennen kun je het beste naar Cat Ba gaan. Met de boot en bus ben je vanuit Hanoi in vier a vijf uur in het dorp Cat Ba, op het gelijknamige eiland. Vanuit Ninh Binh doe je er in totaal een uur of zes over.

Ons oordeel
8/10

De baai is een schitterend natuurfenomeen en absoluut een bezoek waard. Een nadeel is dat de regio’s voornamelijk uit resorts bestaat. Op Cat Ba kun je weliswaar goed terecht als backpacker, echt veel is hier echter niet te doen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.