Sapa

Sapa

In het noordwesten van Vietnam, tegen de grens van China, vind je het kleine dorpje Sapa. Omgeven door de Hoang Lien bergen en gelegen in een vallei, draait alles hier om de prachtige omgeving. Een trekking door het gebied zorgt voor een schitterend uitzicht op het dal en de Fansipan; de hoogste berg van Vietnam. Je vindt er terrasvormige rijstvelden die tegen bergen aan liggen, leuke dorpjes en heel veel groen. Sapa is de ideale uitvalsbasis om deze regio te verkennen. Je kunt vanuit hier een trekking maken door de verschillende dorpen en langs de bijzondere rijstterrassen. Na afloop van je trekking slaap je in een homestay bij de etnische minderheden thuis.

Trekking door de rijstvelden

Sapa staat bekend om de fantastische trekkings die je er kunt doen. De trekkings zijn er in verschillende niveaus. Zo kun je een trekking van meerdere dagen richting de Fansipan maken; de hoogste berg van Vietnam. Het weer moet dan wel meezitten, anders wordt de klim afgeraden. Daarnaast kun je ook een trekking maken naar verschillende dorpjes in de vallei. Kom daar in contact met locals en ontdek hoe hun dagelijks leven eruit ziet. Onderweg geniet je vanzelfsprekend van de prachtige omgeving. Kies je dan voor een tweedaagse trekking, dan overnacht je veelal bij gastvrije bergbewoners in dit dorpje, wat zorgt voor een beleving op zich. Sta ook zeker een dag vroeg op voor de zonsopgang. De plaatjes die de rijstterrassen onder een dikke laag mist opleveren, zijn fenomenaal. Je hotel kan je vertellen wat de beste plek is voor een zonsopkomst of zonsondergang.


Sapa


Zelf regelen

Je kunt de trekkings en overnachtingen prima ter plekke zelf regelen. Reis dan op eigen houtje naar Sapa af. Eenmaal aangekomen kun je via verschillende homestays of reisorganisaties een trekking organiseren. Ook je overnachting kun je ter plekke regelen. Hoewel je de routes soms ook zonder gids kunt afleggen, raden we een gids wel aan. Zo krijg je namelijk alle waardevolle achtergrondinformatie en wordt het makkelijker om het eerste contact met de locals te maken. Daarnaast kent de gids de omgeving op zijn duimpje, waardoor hij of zij jou de unieke plekjes kan laten zien.

Tour

Over het algemeen raden we tours af, maar voor Sapa is dit wel een goede optie. In Hanoi probeert elk hostel je een tour te verkopen en ook bij een van de vele reisbureaus is dit te regelen. Onze voorkeur gaat uit naar de tour van Friends Travel Vietnam. Dit is een reisbureau opgezet door een vriendelijke Nederlander, die vanuit Hanoi meerdere activiteiten in de regio organiseert. De tour naar Sapa die ze aanbieden focust op authenticiteit en het ervaren van de lokale cultuur. Je wordt bovendien begeleidt door een leuke, goed Engels sprekende gids.


Sapa


Sapa


Sapa Town

Tientallen jaren geleden was Sapa nog een rustig gebied waar vooral bergstammen leefden. Deze zijn er nog steeds, maar door de sterk verbeterde infrastructuur komen er meer toeristen. De enorme toename van het toerisme heeft logischerwijs ook de charme en authenticiteit van het dorpje aangetast. Inwoners zijn nu voornamelijk verkopers. Toch blijft Sapa ondanks dit een lieflijk en sfeervol dorpje. Op de leuke markt koop je groente, fruit, souvenirs en een lekkere avondmaaltijd. Ook kun je een scooter huren en bijvoorbeeld naar de Thac Bac en de Thac Tinh Bac watervallen rijden. Natuurlijk vang je ook dan een glimp op van de prachtige rijstvelden en vriendelijke inwoners.

Klimaat

Sapa ligt in het noorden van Vietnam, midden in de bergen. Tijdens de Vietnamese winter – die ongeveer gelijk loopt met onze winter – kan het hier behoorlijk koud zijn. De temperaturen zakken in de nacht zelfs richting het vriespunt. Houd hier dus rekening mee als je in deze periode Sapa wilt bezoeken. In Hanoi zijn er gelukkig honderden winkels waar ze neppe North Face jassen verkopen, dus hier kun je altijd nog de laatste inkopen doen voordat je naar het noorden vertrekt. Voor het beste weer kun je Sapa het beste bezoeken van maart tot november. Wil je vooral groene rijstvelden kunnen bewonderen? Dan kun je het beste van mei tot half september gaan. Tijdens de maanden juni, juli en augustus regent het er veel, maar de terrassen zijn dan ook nog erg groen.


Sapa


De omgeving

Je kunt vanuit Sapa ook doorreizen naar andere, minder bezochte bestemmingen in het noorden van Vietnam. Dit is met name een aanrader als je zelf met de motor of scooter door wilt reizen. Het openbaar vervoer naar Sapa is uitstekend, maar naar de kleinere dorpen zijn de mogelijkheden beperkt. Leg met de motor of scooter bijvoorbeeld de prachtige Sapa – Sin Ho loop af.

Overnachten in Sapa

Kies je voor een meerdaagse trekking, dan is het leuk om bij een homestay in de vallei rondom Sapa te slapen. Wanneer je een eendaagse trekking doet, kun je in een accommodatie in Sapa Town verblijven. Voor vijf euro heb je een simpele kamer en voor 10 euro een hele mooie. Keuze is er gelukkig genoeg en als je niet te kieskeurig bent is vooraf boeken ook niet nodig. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Je kunt de nachttrein nemen vanuit Hanoi . Er vertrekken elke avond meerdere treinen. Deze doen er ruim acht uur over, die je dus hopelijk slapend doorbrengt. Echter ben je dan in Lao Cai en niet in Sapa zelf. Pak hier een minibus voor het laatste stukje. Op 12Go.Asia kun je alvast treinkaartjes voor deze route kopen.

In 2014 is er een nieuwe snelweg geopend, waardoor de bus nu de beste optie is. De bus doet er nu overdag ongeveer zes uur over. Je kunt ook de nachtbus pakken, deze doet er wel minimaal een uur langer over. De bus is de goedkoopste optie en met de nieuwe snelweg ook comfortabel genoeg, de beste optie dus.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal