De prachtige Sapa – Sin Ho motorloop

De prachtige Sapa – Sin Ho motorloop

De meeste toeristen komen naar Sapa voor de trekkingen door traditionele dorpjes en rijstvelden. Maar wat veel mensen niet weten is dat je rond Sapa ook een prachtige motorloop kan doen naar het hooggelegen plaatsje Sin Ho. De motorloop is in totaal 320 km lang en loopt dwars door de bergen van Noord-Vietnam. Je rijdt door primitieve dorpjes en de uitzichten tijdens de tocht zijn adembenemend. Doordat je over smalle steile bergwegen rijdt is het weer en de tijd van het jaar wel van belang. In het regenseizoen kunnen sommige wegen door modderstromen namelijk onbegaanbaar zijn. De beste tijd om de motorloop te doen is rond april/mei en september/oktober. Zorg dat je warme kleding meeneemt, want het kan erg fris zijn hoog in de bergen. In Sapa kun je een motor of scooter huren voor de tocht. Het is mogelijk deze motorloop in 2 dagen te rijden, maar het beste is om er 3 tot 4 dagen voor uit te trekken. De Sapa – Sin Ho motorloop is hieronder in drie delen beschreven.

Sapa – Lai Chau, Afstand: 70 km

Vanuit Sapa vertrek je richting de Tram Ton Pass. Voordat je de bergpas bereikt rijdt je eerst langs twee mooie watervallen die de moeite waard zijn om te bezichtigen, namelijk de Silver Falls en de Love Falls. De top van de Tram Ton Pass wordt ook wel Heaven’s Gate genoemd. Dit is de hoogste bergweg van Vietnam (1900 m) en het uitzicht vanaf de top is prachtig! De weg loopt naar beneden door een bergachtig landschap richting het stadje Tam Duong. Net na dit dorpje vind je nog een indrukwekkende waterval, de Tac Tinh Falls. Hierna volg je de QL4D weg richting Lai Chau. Net voordat je Lai Chau in rijdt heb je uitzicht op fantastische rijstvelden die in de vallei liggen. Lai Chau is een vrij sfeerloze stad met grote overheidsgebouwen en boulevards. Maar er zijn voldoende hotels en guest houses waar je prima kan overnachten. Dreamy Coffee is een verrassend tentje met een mooie binnentuin waar je een kop koffie of cocktail kan bestellen. Verder zitten er langs de hoofdstraat verschillende eettentjes waar je lokale gerechten kan krijgen.
Lai Chau – Sin Ho, Afstand: 115 km

Op dag twee vervolg je de QL4D weg richting Phong Tho. Hierna is het tijd voor de sensationele weg naar Sin Ho. Deze smalle weg slingert langs de berg omhoog naar de bergtop, waar het geïsoleerde Sin Ho zich bevindt. Je rijdt door kleine dorpjes waar etnische minderheden wonen en ziet hier de bevolking nog in traditionele kostuums groente verkopen aan de kant van de weg en kinderen die lachend naar je zwaaien. De uitzichten van de berglandschappen, rijstvelden en rivieren zijn adembenemend mooi. Let wel op dat deze weg glad kan zijn wanneer het geregend heeft en er kunnen modderstromen ontstaan. Doordat Sin Ho op een bergtop ligt is het er vaak mistig en fris. Het stadje is erg afgelegen en ziet maar weinig toeristen. Wat je zeker niet mag missen in Sin Ho is de lokale markt. Hier komen vrouwen uit omliggende etnische dorpjes in kleurrijke kleding hun producten verkopen. Dit zijn geen souvenirs, maar lokale producten zoals groenten, fruit, stoffen en praktische spullen. Rond het plein in het centrum van de stad vind je verschillende lokale eettentjes en budget hotels om te overnachten. Het Phuc Tho Hotel is een aanrader. Het wordt gerund door een ouder koppel en de kamers hebben allemaal een balkon met uitzicht op de stad.

Sin Ho – Sapa, Afstand: 135 km

De weg naar beneden richting Lai Chau is zeker zo mooi als de weg naar boven met eindeloze uitzichten van berglandschappen en valleien. Terug in Lai Chai kun je een alternatieve route pakken richting Sapa (road 4D cũ). Deze route komt langs kalkstenen bergen en theeplantages. Vanaf Tam Duong vervolg je de weg naar Sapa over de Tram Ton Pass.Reisgids Vietnam