Ha Giang

Ha Giang

Waar toerisme overal bijna de overhand heeft genomen in Vietnam, is Hà Giang nog onbewerkt, rauw en oprecht. De meest noordelijke provincie met gelijknamige hoofdstad is flink op weg om bekender te worden onder de backpackers, en dat vinden we niet heel raar. Meer dan 90% van de inwoners van Hà Giang bestaat uit etnische minderheden, die nog echt volgens eigen cultuur, normen en waarden leven. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan en maakt ook dat het één van de armste provincies van Vietnam is. Desondanks zijn de mensen zo hartelijk en blij om je te zien. De regio staat voornamelijk bekend om de Hà Giang motorbike loop, één van de mooiste trails ter wereld. De stad Hà Giang dient dan ook voornamelijk als start- en eindpunt voor reizigers die deze route afleggen en is er verder niet zoveel te doen.

Dong Van Karst Plateau Geopark

Het prachtige Dong Van Karst Plateau Geopark ligt in het noorden van de provincie en is door UNESCO uitgeroepen tot een van de 77 mooiste plekken met geografische en culturele historie. Zo bestaat 80% van het park uit ruige rots- en kalksteen formaties die soms meer dan 400 miljoen jaar oud zijn. De landschappen hier zo onbeschrijfelijk mooi dat het geen wonder is dat de Ha Giang motorbike-loop zo populair aan het worden is. In de stad Hà Giang kun je een motor huren, als je die niet zelf hebt, of een tourguide boeken waar je achterop kunt springen. De meeste mensen doen de loop in drie dagen, maar hij valt ook in twee, vier of vijf dagen te doen. Overigens wordt er gezegd dat je een soort toegangspas moet kopen, voordat je de regio in gaat, maar hebben wij dit nooit gedaan en zijn we nergens gecontroleerd.


Ha Giang


Ha Giang


De Ha Giang loop

Vanaf Hà Giang is de eerste stop Dong Van, een stadje in het noorden van de provincie. Dit is zo’n 150 kilometer rijden door het park heen en vele kleine dorpjes. Onderweg kom je veel zwaaiende kinderen tegen. Dong Van is een leuk stadje dat zich flink aan het voorbereiden is op het aankomende toerisme. Mocht je hier op zondag zijn, dan is het leuk om vroeg in de ochtend de zondagsmarkt te bezoeken en alle etnische minderheden vanuit de regio op de markt af te zien komen om hun gewassen, producten of dieren te verkopen.

Op dag twee rijd je naar Lung Cu. Hier vind je de Dragon Tower, het meest noordelijke punt van Vietnam, die je kunt beklimmen. Eerlijk zijn de uitzichten onderweg spannender, maar is het natuurlijk wel leuk om even naar China te zwaaien. Daarna gaat de tocht verder naar Meo Vac over de Ma Pi Leng Pass op 1.500 meter hoogte, en dit is naar onze mening eigenlijk waarom je de hele route rijdt. Deze uitzichten zijn niet te beschrijven en foto’s en video’s zullen het tekort doen. Je rijdt over een goede asfaltweg langs gigantische bergen en dan voel je je toch wel even heel erg klein.

Velen blijven in Meo Vac slapen om de volgende dag weer naar Hà Giang te rijden, maar is er ook de mogelijkheid de tweede dag direct door naar Pác Miầu te rijden. Deze wegen zijn het slechts van de hele route, al zijn ze wel flink bezig met de infrastructuur te verbeteren en rijd je af en toe over nog nasmeulend asfalt.

De loop valt ook uit te breiden met meerdere stops, waaronder de prachtige Ban Gioc–Detian waterval. Deze ligt precies op de grens tussen Vietnam en China en hier kun je dus highfiven met toeristen uit China midden op het meer. Ook kun je extra stops maken in onder andere Yenh Minh of Bao Lac.


Ha Giang


Vervoer in Ha Giang

De meeste reizigers verkennen de omgeving van Ha Giang per motor of scooter. Je kunt bij je accommodatie of anders bij een lokale verhuurder een scooter huren. Als je zelf niet wilt rijden kun je ook lokale bussen nemen of een auto met chauffeur huren. Wij raden echter aan om zelf op pad te gaan, dit is wat Ha Giang zo leuk maakt.

Eten en drinken

Reken nog niet op hippe, westerse tenten die je elders in Vietnam steeds meer ziet. In Ha Giang zijn voornamelijk lokale restaurants gelegen, met lekker en goedkoop Vietnamees eten. Dit voegt wat ons betreft alleen maar toe aan de charme van Ha Giang. Er zijn enkele bars waar je ‘s avonds een drankje kunt doen, maar echt laat kun je het niet maken.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Ha Giang:

Naam Type Aanbod Prijs
Mr.Hung Bar Restaurant Pizza’s en lokaal eten met een fantastisch uitzicht
Bong Restaurants Goedkoop, Vietnamees en vegetarisch eten
Cappuccino Coffee Ha Giang De lekkerste koffie van Ha Giang
Blue Sky Ook hier krijg je lekker lokaal eten voor een goede prijs

Ha Giang


Ha Giang


Georganiseerde tour

Je kunt de Ha Giang Loop zelf afleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze via een georganiseerde tour te volgen. Een goede optie als je zelf geen zin hebt om van alles te plannen. Ook kom je met een georganiseerde tour vaak net op wat andere plekjes en kun je bij leuke homestays overnachten die zijn uitgezocht door het reisbureau. Wij raden de tours van Get Up and Go Vietnam aan, zij hebben meerdere leuke tours en worden heel goed beoordeeld.

Overnachten in Ha Giang

Er zijn een aantal nieuwe, leuke hostels gevestigd in Ha Giang. Tevens zijn er meerdere leuke guest houses en betaalbare hotels waar je terechtkunt. Het noorden van Vietnam is goedkoop en dat geldt ook voor Ha Giang. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Ha Giang vermeld.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Hà Giang heeft geen treinstation, het dichtstbijzijnde treinstation is Lao Cai. Vanuit Hanoi kun je de nachttrein nemen naar Lao Cai, dit duurt zo’n achtenhalf uur. Daarna kun je de lokale bus nemen.

Vanuit Hanoi gaan er directe bussen naar Hà Giang. Deze doen er zo’n zeven uur over. Als je vanuit Sapa komt, gaat er vanaf Lao Cai een lokale bus naar Hà Giang. Deze doet er zo’n zes uur over. De prijs van de busrit staat op de deur van de bus, dus word niet afgezet.

Ons oordeel
8/10

Hà Giang biedt een onbeschrijfelijk avontuur aan aan iedere backpacker. Met je motor langs gigantische berglandschappen rijden is iets wat je niet snel zult vergeten. Hiernaast is de lokale bevolking nog zo blij om je te zien, dat dit voor ons een must-do is tijdens je reis in Vietnam!

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.