Cat Ba; een leuke uitvalsbasis voor Ha Long Bay

Cat Ba; een leuke uitvalsbasis voor Ha Long Bay

Je kunt Ha Long Bay op meerdere manieren bezoeken. Veel reizigers boeken een tour in Hanoi van twee/drie dagen naar Ha Long Bay. Hier is op zich niks mis mee, er worden leuke tours georganiseerd (en minder leuke). Een leuk alternatief, zeker voor de backpacker die alles op eigen houtje wilt regelen, is afreizen naar het eiland Cat Ba. Op dit mooie eiland heerst een leuke sfeer en je kunt vanuit hier boottochten maken naar de mooiere en minder toeristische gedeeltes.

Cat Ba, het op een na grootste eiland van Vietnam, is ontzettend mooi. Het karstgebergte, waar Ha Long Bay zo bekend om is, stopt niet op het water, maar zie je overal op het eiland terug. Trek een dag uit om een scooter – of fiets, maar de afstanden zijn groot, om Cat Ba te verkennen. Rij dan zeker naar een van de uitkijkpunten, voor een mooi uitzicht over de baaien rondom het eiland.

Sfeervol

Het leven op Cat Ba speelt zich voornamelijk af in het gelijknamige dorp. Hier zijn de meeste hostels, restaurants en reisbureaus te vinden. Helaas is de boulevard aan het water behoorlijk volgebouwd met lelijke hotels. Ondanks dat komen er voornamelijk backpackers op Cat Ba af, zeker buiten het hoogseizoen. De sfeer is daardoor erg leuk. De hoeveelheid goede restaurants is beperkt, waardoor je waarschijnlijk meerdere keren bij dezelfde tent eet, en hele leuke bars zijn ook niet te vinden. Gelukkig zijn er wel een paar leuke hostels en is de sfeer dus goed.


Ha Long Bay 3


Boottochten

Helaas worden er veel slechte boottochten georganiseerd naar Ha Long Bay. Veel daarvan beginnen in Hanoi, maar er zijn ook een paar matige opties vanuit Cat Ba. Daarom raden we aan je boottocht bij Cat Ba Ventures te boeken. Bij deze organisatie – te vinden op de boulevard van het dorp Cat Ba – betaal je weliswaar een paar euro meer, maar je zit wel op een schone boot met een vriendelijke bemanning. Bovendien bezoek je niet alleen Ha Long Bay, maar ook de rustigere en minstens net zo mooie Lan Ha Bay.

Hoe kom je er?

Met de bus/boot combinatie ben je vanuit Hanoi in vier a vijf uur op Cat Ba. Vanuit Ninh Binh ben je ongeveer zes uur onderweg. De tickets hiervoor kan je ter plaatse kopen, je hebt de keuze uit meerdere vertrektijden.

Reisgids Vietnam