Rijden over de Hai Van Pass in Vietnam

Rijden over de Hai Van Pass in Vietnam

Als je door Vietnam reist zit je veel in de bus. Een dagje onderweg zijn met de scooter is daarom een welkome afwisseling als vervoersmiddel. Maar ook voor alle motormuizen die het hele land ontdekken met de motor is deze kleine omweg door de bergen de moeite waard. Of je nu van noord naar zuid reist of andersom, iedereen heeft de optie om tussen Hué en Hoi An een prachtige tocht te maken over de Hai Van Pass. Je hebt de keus tussen het nemen van de snelweg, recht-toe-recht-aan in hoog tempo tussen de brommende vrachtwagens zo snel mogelijk naar de volgende bestemming of een stukje omrijden en je mee te laten voeren over de mooie bergweg met adembenemende uitzichten.

Scooter huren

Zowel in Hoi An als in Hué zijn er veel verschillende organisaties die het mogelijk maken om een scooter te huren voor een one way tripje. Sommige hotels en hostels bieden zelfs aan dat je met de scooter van de één naar de andere stad mag rijden waarna zij met een busje klaarstaan om de scooter weer mee terug te nemen. Maak je over je bagage geen zorgen. Vaak wordt er door de scooterverhuurder geregeld dat alle tassen naar de volgende bestemming worden gebracht. Zo hoef je niet de hele dag met je backpack te sjouwen. Gewoon even rondvragen en prijzen vergelijken voor de beste deal. Voor je het weet zit je op een racemonster (of lekker achterop) en scheuren jullie over de Hai Van Pass.


Hai Van Pass


Veiligheid

De Pass zelf is goed onderhouden. Er staat een ferme vangrail, duidelijke verkeersborden en het wegdek is in 2016 vernieuwd. Ook is de Pass een goede keus als je van rust houdt. De snelweg en de tunnel aan de andere kant van de berg bieden een snellere weg waardoor het gross van het verkeer daarvoor kiest en de pass in al haar rust en schoonheid kan schitteren. Dit zorgt voor een stille weg waar op je gemak kan rijden zonder de hele tijd doof getoeterd te worden.

Omgeving

Zodra je het bord Hai Van Pass passeert zal je gelijk merken dat je gaat stijgen. Een slingerende bergweg en haarspeldbochten brengen je in rap tempo hoog de berg op en geven uitzicht op de zee die ver beneden tegen de rotsen aanspoelt. De uitgestrekte blauwe zee vormt een mooi decor natuurliefhebbers, mooie foto’s en een momentje van rust. Het is grappig om te ervaren dat het weer binnen tien minuten volkomen kan omslaan vanwege het hoogteverschil. Het is mogelijk dat er rond de bergtop wolken hangen, maar zodra je weer begint te dalen rij je de zon tegemoet en is de lucht weer blauw.

Reisgids Vietnam


Hai Van Pass


Hai Van Pass


Tussenstop

The Elephant Springs bieden verkoeling 53 kilometer ten zuiden van de stadsdrukte van Hué en ligt op de route van richting de Hai Van Pass. Deze waterval heeft haar naam te danken aan de grote rots in de vorm van een olifant. Deze staat bovenaan de stroom en lijkt uit te kijken over de natuurlijk gevormde poeltjes die verbonden worden door kleine watervalletjes en stroomversnellingen. Het is even een klim, maar een duik in het koele bergwater is een heerlijke tussenstop tijdens je tocht over de Hai Van Pass.

Praktische tips

Een laatste paar praktische tips: let op dat je de scooter goed langs de weg parkeert als je afstapt om een foto of video te maken zodat dat ander verkeer kan passeren zonder problemen. Ook is het verstandig om warme kleding en een poncho mee te nemen. Doordat je enorm stijgt in een korte tijd kan het zijn dat je de wolken inrijdt. De temperatuur op de top kan flink verschillen met beneden aan de pass dus wees hier op voorbereid. Vergeet ook niet wat te eten en drinken mee te nemen. Er zijn wel kraampjes en benzine stations langs de route maar het is toch fijn om daar niet afhankelijk van te zijn.

Je zult moe maar voldaan zijn als je de tocht hebt volbracht en een biertje smaakt dan extra lekker. De Hai Van Pass is een mooie manier om een anders saai stuk reizen op een leuke manier af te leggen.

Meer over dit onderwerp