Motorreis Vietnam: doen of niet?

Motorreis Vietnam: doen of niet?

Voor velen is een motorreis een must-do, of zelfs een bucketlist item, tijdens een reis door Vietnam. Helaas neemt de groeiende populariteit de risico’s die gepaard gaan met dit avontuur niet weg. Het is dan ook niet gek dat wanneer jij je motorreis plannen deelt, de helft van de mensen je zal aanmoedigen en de helft het je zal afraden. Hoe maak je nu de keus? Wij geven je hier onze redenen om het wel of niet te doen. Het maken van de afweging is vervolgens aan jou.

Wel doen, het is een onvervangbare ervaring

Ken je dat? Tijdens een rit van A naar B vergaap jij je met open mond van achter het raam terwijl de bus een paradijselijke bestemming inrijdt. Terwijl jij net je ik-wil-hier-NU-stoppen-momentje hebt, sjeest de bus alweer de bestemming voorbij. In tegenstelling tot deze welbekende teleurstellingen biedt de motor je de ideale droom: de ongekende vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. De weg is van jou en jij hebt de touwtjes, oftewel de remmen, in eigen handen. Besluit je plots te stoppen bij dat ene strandje voor een kokosnoot of blijf je net een aantal uur te lang in je hangmat hangen? Dan is dat geen probleem.

Een motorreis ervaring is niet te vergelijken met de andere vormen van vervoer. Het aanschouwen van de schitterende uitzichten is een andere beleving vanuit je motorhelm dan van achter een bus- of treinraam en de tropische wind langs je huid voelt anders dan de airconditioning op je bol.

Tijdens het backpacken ben je wereldwijd op zoek naar het voelen en beleven van andere culturen. Wij zijn allen wel bekend met de backpackerscultuur, maar onder de motorreizigers in Vietnam heerst een soort subcultuur dat weer haar eigen interessante kenmerken en ervaringen biedt.


Motorreis Vietnam


Niet doen, de risico’s zijn het niet waard

Als we denken aan dodelijke gevaren of doodsoorzaken in Vietnam, denken we al snel terug aan uitbraken van dengue of cholera die hebben plaatsgevonden. Een vaak vergeten doodsoorzaak is echter het verkeer. Het wordt daarom ook wel ‘de stille epidemie’ genoemd. Het land kan het groeiende aantal verkeersdeelnemers niet bijhouden met een enorme jaarlijkse stijging in dodelijke verkeersongevallen als vervolg.

Aangezien de gemiddelde Nederlandse backpacker geen Vietnamees rijbewijs bezit, ben je automatisch op geen enkele manier verzekerd bij deelname aan het verkeer. Let op, je internationale rijbewijs is hier geen substituut voor. Je kunt alleen een Vietnamees rijbewijs aanvragen als je een visum van drie maanden hebt. Als je er desondanks voor kiest om zonder legaal rijbewijs op de motor te stappen en betrokken raakt bij een ongeluk zal dus ook jouw Nederlandse verzekering geen ziektekosten of gerechtelijke kosten vergoeden. Je bent volledig toegewezen op je eigen reisbudget. Kun je de nodige kosten niet betalen? Dan zal het ziekenhuis je, ongeacht je fysieke toestand, simpelweg op straat zetten. We hebben meerdere verschrikkelijke verhalen gehoord van motorrijders die na een ongeluk in kritische toestand gewoon het ziekenhuis uit werden gegooid omdat het geld op was.

Bovendien geldt in Vietnam de regel dat je bij het veroorzaken van een ongeluk alle (kort- en langlopende) ziektekosten, gerechtelijke kosten en materiële kosten moet vergoeden. Houd er hierbij ook rekening mee dat je als buitenlander in 99% van de gevallen als veroorzaker zal worden aangewezen.


Motorreis Vietnam


Easy Riders

Als je liever achterop de motor zit is dit ook een mogelijkheid. Rij dan mee met de Easy Riders, een geweldige ervaring. Deze goed Engels sprekende gidsen bieden unieke tours aan. Zelf meerijden is ook een optie.

Tijd om te kiezen

Een motorreis Vietnam, wel of niet doen? De keuze is nu aan jou. Maar wat je keuze voor vervoer ook wordt, het samenstellen van een route kan lastig zijn. Wij helpen je graag op weg met onze backpack route door Vietnam. Laat je een motorreis toch maar aan je voorbij gaan? Geen zorgen, er zijn genoeg andere opties voor vervoer in Vietnam.

Reisgids Vietnam

Meer over dit onderwerp