Een motor (ver)kopen in Vietnam: onze tips

Een motor (ver)kopen in Vietnam: onze tips

Vietnam is bij uitstek het land om op de motor te bereizen. Eindeloze vrijheid, prachtige wegen en overal garages. Maar hoe kom je aan je motor en waar moet je opletten? Wij geven je een aantal mogelijkheden en onze tips.

Welke motor moet ik kopen?

Wat moet je je voorstellen bij een motor in Vietnam? De meeste motoren zijn 100cc tot 125cc. Dit betekend dat, in vergelijking met wat er in Nederland rond rijdt, het kleine motoren zijn. Je kan beter spreken van scooters met wat pit. Er worden hoofdzakelijk twee modellen verkocht. De Honda Wave en de Honda Win. De Wave is populair bij de Vietnamezen in de stad, dit is een semi-automaat en makkelijk te leren rijden, en de Win bij backpackers en buiten de steden, dit is volledig handmatig schakelen. Beide modellen kunnen één of twee personen en een tas prima hebben en zijn geschikt om het land mee te bereizen.

Een motor huren

Naast een motor kopen is het ook mogelijk om een motor te huren. Er zijn bedrijven in zowel Ho Chi Minh City als in Hanoi die motoren verhuren voor €5 tot €10 per dag. De motoren zijn goed onderhouden en makkelijk om te berijden. Het nadeel is dat je motor weer terug moet naar waar je begonnen bent. Om dit probleem te tackelen zijn er bedrijven waar je de motor van koopt die garanderen je motor terug te kopen aan de andere kant van Vietnam. Deze motoren zijn altijd nieuw en zeer goed onderhouden maar helaas wel behoorlijk prijzig. Als je een ruim budget hebt is dit een goede optie, anders kan je beter zelf een motor kopen en verkopen.Een motor kopen

De meest gereden route is tussen Ho Chi Minh City naar Hanoi. In beide steden barst het van de motoren en mensen die jou er aan kunnen helpen. Als je op straat loopt in de backpackerswijken zullen Vietnamezen je in gebrekkig Engels een motor aanbieden. Ook zijn er overal garages waar motoren worden gekocht, opgeknapt en weer verkocht. Het voordeel van een motor op deze manier kopen is dat er altijd wel een te koop is. Het nadeel is dat de motoren niet erg betrouwbaar zijn. Ze worden voor een prikkie opgelapt en gaan opnieuw in de verf zodat ze er goed uitzien, maar je zal waarschijnlijk zeker een aantal garages van binnen zien als je hier je motor koopt.

De goede optie is om een motor te kopen van een andere backpacker. Hij/zij heeft er op gereden en kan je vertellen wat goed is en wat aan vervanging toe is. De meeste backpackers nemen niet veel tijd om te verkopen en moeten snel van hun motor af voordat ze verder reizen. Dit resulteert in voordelige prijzen voor de koper. In populaire hostels/backpackers zullen mensen een briefje op hangen om hun motor te koop aan te bieden. Er zijn ook veel backpackers die een briefje aan hun motor hangen.

Wat zou een motor moeten kosten?

Een motor zou grof gezegd tussen de 200 en 350 dollar moeten zijn. De prijs hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de motor en hoe graag de eigenaar er vanaf wil. Een imitatie model is snel gevonden en kost weinig. Bedenk wel dat je hier sneller pech mee krijgt en dat hij moeilijker te verkopen is.

Reisgids Vietnam

Waar op te letten bij het kopen

Het beste is om een ‘echte’ Honda te kopen. Deze worden gemaakt in Japan. Imitatie modellen komen uit Thailand, China en Indonesië. Dit zou aangegeven moeten zijn op de blue-card, de papieren van de motor. Dit zijn de meest betrouwbare motors en makkelijkst te repareren of om onderdelen te vervangen. De blue-card is het paspoort van de motor. Als je deze er niet bij krijgt koop je waarschijnlijk een gestolen motor. Ook wordt de kans om hem te verkopen aanzienlijk kleiner.

Maakt je geen zorgen over kleine dingen zoals een lampje dat niet werkt of een paar krassen op de tank. Zoals eerder gezegd zijn overal in Vietnam garages met de juiste onderdelen. De meeste reparaties zullen niet meer dan 10 euro kosten.

Meer over dit onderwerp