De 5 mooiste motorroutes in Vietnam

De 5 mooiste motorroutes in Vietnam

Verplaats jij je het liefste met de motor/scooter tijdens je reis? Denk dan eens aan Vietnam als volgende bestemming! Dit diverse land staat bekend om de goed onderhouden wegen en de prachtige landschappen, authentieke dorpjes en stranden die je onderweg zult tegenkomen. Vele backpackers gingen je voor en reisden van Hanoi naar Ho Chi Minh City per motorbike of scooter, maar je kunt natuurlijk ook kleinere afstanden afleggen. We hebben de mooiste routes op een rijtje gezet.

Voor- en nadelen

Voordat we beginnen met onze favoriete routes willen je eerst informeren over de voor- en nadelen van motorrijden in Vietnam. De absolute vrijheid en schitterende ervaringen zijn uiteraard twee geweldige voordelen, maar hou er rekening mee dat je – tenzij je een Vietnamees rijbewijs aanvraagt – je niet verzekert bent.

1. Hai Van Pass (Hué – Hoi An)

Deze trail is een absolute must-do voor echte motorfanaten. Tijdens de ‘Vietnam Special’ van Top Gear, omschreef Jeremy Clarkson de weg als ‘’A deserted ribbon of perfection — one of the best coast roads in the world’’. Je volgt de National Route A1 vanaf Hué, die langs de kust loopt. Onderweg kom je langs het Bạch Mã National Park, een natuurgebied dat zeker een stop waard is. Hier vind je talloze watervallen, meer dan 1400 plantsoorten en als je geluk hebt zelfs olifanten en witwanggibbons. Het park kun je alleen te voet betreden, dus plan hier extra tijd voor in. Enkele kilometers verwijderd van dit park rij je zo de Hai Van Pass in, Vietnamees voor ‘oceaan wolk passage’. Deze 21 km lange route vormt een kronkelige weg door een uitloper van het Annamite gebergte, dat mondt aan de Zuid-Chinese Zee. Naast zijn schoonheid, staat de route ook bekend om zijn moeilijkheidsgraad. Deze route raden we dus alleen aan voor ‘experienced drivers’. De totale trail bestaat uit ongeveer 150 km.


hai van pass 2


hai van pass


hue


2. Van Cao Bang naar de Ban Gioc waterval

In het noorden van Vietnam is de mooiste en grootste waterval van het land te vinden, namelijk de Ban Gioc waterval. Dit gebied is gelegen in een gebergte en daardoor hoger en kouder dan de Hai Van Pass. Vanaf het kleine dorpje Cao Bang in de gelijknamige provincie is het 90 km naar de waterval, een unieke tour die langs rustieke dorpjes met authentieke volken (H’mong en Nung) leidt en adembenemende landschappen bevat. De weg is goed onderhouden en toegankelijk voor zowel ervaren en onervaren motorrijders.

3. Van Quy Nhon naar Nha Trang

De route van Quy Nhon naar Nha Trang bevat de meest comfortabele en aangename wegen van Vietnam, waaronder snelwegen 1D en 1A die bekend staan om hun rustige verkeer. Net zoals de Hai Van Pass rijd je hier ook langs de kust en zal je talloze lege stranden tegenkomen. Onderweg kun je stoppen in een van de vissersdorpjes zoals idyllisch Sa Huynh, waar je de echte lokale levensstijl kunt proeven, letterlijk. Dit gebied staat bekend om haar verse vis en er zijn veel restaurants die je uitnodigen in hun keuken om je te laten zien hoe ze de traditioneel Vietnamese gerechten bereiden.


nha trang


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

4. Sapa regio (Tu Le – Sapa village)

Het noorden van Vietnam staat bekend om de Sapa regio. Dit gebied is adembenemend prachtig, met kilometers hoge bergen bedekt met rijstvelden en authentieke volken die in kleine, traditionele dorpjes wonen. Door dit gebergte leent zich gelukkig uitstekend voor motorrijders, aangezien er door het hele landschap tientallen (meestal geasfalteerde) wegen zijn aangelegd. Het beste vertrekpunt om naar dit gebied af te reizen is Tu Le in de Yen Bai provincie. Vanaf dit dorp is het een kleine 200km naar Sapa village, een route die je langs twee prachtige passen leidt: de Khau Pha pas en O Qui Ho pas. Het fijne aan deze trail is dat je áltijd mooi uitzicht zal hebben, omdat je voornamelijk door de bergen rijdt. Daarnaast is het verkeer in dit gebied rustig en zijn de slangachtige wegen comfortabel om te rijden.


motor vietnam


motorroutes vietnam


5. Het rotsplateau bij Ha Giang

Ha Giang is een plaatsje dat grenst aan de Chinese grens en was vroeger “verboden land”. Gelukkig is het sinds een aantal jaren toegankelijk voor toeristen en staat het nu bekend als een plek met een speciale cultuur en onaangetaste natuur. Deze afgelegen plek werd lang geassocieerd met de kleine, kleurrijke volkeren die hier een moeilijk leven leidden door een tekort aan schoon water door het kalkstenen gebergte. Tegenwoordig hebben de Vietnamese autoriteiten deze maatschappij onder hun hoede genomen en is het leven van deze mensen aanzienlijk verbeterd. Voel je vooral niet bezwaard om deze plek op te zoeken; de volken pikken hun graantje mee van het toeristen en zullen je met open armen verwelkomen. Het rotsplateau staat ook wel bekend als het Global GeoPark, en bestaat uit honderden kilometers aan slangachtige wegen. De vergezichten zijn zo mooi en divers, dat je iedere x aantal kilometers wilt stoppen voor een foto.

Alle foto’s uit dit artikel zijn gemaakt door Patrick van Wees

Reisgids Vietnam

Meer over dit onderwerp