Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja

Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja

Op een korte rit van Phnom Penh ligt Choeung Ek, een plek die diep geworteld ligt in de donkere geschiedenis van Cambodja. Deze plek staat ook wel bekend als de Killing Fields. Hoewel het echt geen vrolijke plek is om te bezoeken, mag je deze plek niet overslaan als je meer wilt leren over Cambodja, zijn geschiedenis en de bewoners van dit prachtige land. Dit gebied vertelt namelijk de gruwelijke verhalen van het regime van de Rode Khmer.

De geschiedenis van Choeung Ek

Nog niet zo lang geleden – tussen 1975 en 1979 – gebeurde er iets ongelofelijk verschrikkelijks in Cambodja. Onder leiding van de Rode Khmer werden zo’n 2 tot 3 miljoen mensen (een kwart van de bevolking) op brute wijze vermoord. Veel van deze moorden vonden plaats in de zogenaamde Killing Fields. Choeung Ek, niet ver van Phnom Penh, is een van de plaatsen waar dit is gebeurd en welke je kunt bezoeken.

Choeung Ek is nu een herdenkingsplek. Als je Cambodja bezoekt is dit echt een plek die je gezien moet hebben. Bereid je wel echt goed voor op de verhalen en indringende beelden over de gruwelijke historie van het land.


Killing Fields
Een van de massagraven hier


Wat zie je in de Killing Fields?

Choeung Ek was de eindhalte voor veel gevangenen uit de S21 Tuol Sleng gevangenis. Ze werden hier naartoe gebracht en moesten vaak hun eigen graf graven voor ze werden vermoord. Dit gebeurde meestal met een schep of stok om kogels te besparen. Vandaag de dag zie je nog steeds kledingstukken en botten die door regenval soms aan de oppervlakte komen uit deze massagraven. Ook staat er een stoepa ter nagedachtenis, gevuld met de schedels van zo’n 5000 slachtoffers. In totaal zijn er zo’n 17.000 tot 20.000 mensen vermoord in Choeung Ek.

Een van de meest hartverscheurende plekken is de ‘Killing Tree’. Op deze plek werden kinderen vermoord door ze tegen de boom te gooien. Het is te bizar voor woorden dat er zo’n plek ooit heeft bestaan en daarom des te belangrijker om de realiteit van deze periode in Cambodja onder ogen te zien.

Hoe bezoek je de Killing Fields?

Je kunt een bezoek aan de Killing Fields combineren met een bezoek aan de S21 Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. Neem hier zeker weten een audiotour. Je krijgt een kastje met koptelefoon die je langs verschillende belangrijke punten leidt en je het verhaal en de gebeurtenissen vertelt. De tour is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands. Zo weet je zeker dat je alle informatie krijgt over deze gruwelijke geschiedenis.

De Killing Fields in Choeung Ek zelf ligt zo’n 10 km buiten Phnom Penh. De meeste mensen regelen een tuk tuk voor een ritje. Reken op ongeveer $10 – $15. Je kan ook een taxi nemen als je dat prettiger vindt.


Choeung Ek
Een stoepa gevuld met hier gevonden schedels


Praktische tips voor je bezoek

Deze plek is elke dag open van 7.30 tot 17.30 uur. De entree kost je $6 inclusief een audiotour. Trek er ongeveer 1,5 tot 2 uur voor uit om alles goed op je in te laten werken.

Dit bezoek kan emotioneel zwaar vallen. Het is misschien niet wat je verwacht van je toffe backpacktrip, maar het is wel ontzettend belangrijk om te doen als je echt wilt begrijpen wat de historie is van Cambodja en waar de veerkracht van het volk vandaan komt. Nog een laatste tip: als je het heftig vindt, neem dan ook de tijd om daarna even te relaxen en je gedachten te verzetten.