Trek door de Cardamom Mountains in Cambodja

Trek door de Cardamom Mountains in Cambodja

De Cardamom Mountains liggen in het zuidwesten van Cambodja vlakbij de grens met Thailand. Met een grootte van 4,4 miljoen hectare zijn de Cardamom Mountains het grootste regenwoud van Zuidoost-Azië. Het gebied is dunbevolkt en ziet maar weinig toeristen waardoor de natuur nog erg ongerept is. Je vindt er vele wilde dieren, zoals olifanten, tijgers, Siamese krokodillen, beren, gibbons en luipaarden. Grote delen van het regenwoud zijn niet open voor toeristen, maar het is mogelijk om met een gids trekkingen te maken door dit bijzondere gebied. Tijdens de trekkingen loop je door dichte jungle langs bergen, rivieren, watervallen en moerassen. Er is zelfs de mogelijkheid om midden in de jungle te overnachten in hangmatten. Avontuurlijker dan dit wordt het niet! Daarnaast is er de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in Osoam en Chi Phat om zo in contact te komen met de lokale bevolking en de cultuur beter te leren kennen. De bevolking in de Cardamom Mountains leeft nog vrij primitief. Verwacht dan ook geen luxe tijdens je verblijf. Op de meeste plekken is er geen wifi, geen warme douche en maar een paar uur per dag stroom. Er zijn verschillende plaatsen van waaruit je de Cardamom Mountains kan bezoeken, onder andere Koh Kong, Osoam en Chi Phat.

Koh Kong

Vanuit Koh Kong heb je meerdere mogelijkheden om de Cardamom Mountains te bezoeken, zowel met een boot, te voet, met de mountainbike of op de motor. Alle tours en vervoersmiddelen zijn te boeken bij hotels of de toeristenbureaus in het stadje. Populaire tours vanuit Koh Kong zijn jungle trekkingen, kajak tochten en excursies naar de Ta Tai watervallen en mangrovewoud. De tours worden altijd begeleid door een lokale gids die je veel kan vertellen over het gebied en eten wordt voor je verzorgd. Ga altijd goed voorbereid de jungle in. Zorg voor voldoende DEET, zonnebrand, bloedzuigersokken, zaklamp, first aid kit, powerbank, regenkleding en een warme trui voor ’s avonds.


Cardamom Mountains


Osoam

Osoam is een klein dorp gelegen in het centrum van de Cardamom Mountains. In Osoam is het Osoam Cardamom Community Center opgericht dat zich focust op duurzaamheid en ecotoerisme. Er worden Engelse- en milieulessen georganiseerd voor de lokale bevolking en toeristen krijgen de mogelijkheid actief te participeren in het lokale Cambodjaanse leven. Zo kun je als reiziger helpen met biologische landbouw, verschillende bouwprojecten en lesgeven. De eigenaar organiseert ook één of twee-daagse jungle trekkingen waarbij je met een lokale gids de jungle in gaat. Bij de overnachting in de jungle zet je zelf je kamp op en kook je samen op het kampvuur. Ook zijn er dirtbikes te huur waarmee je door het ruige landschap kan crossen. Tijdens je verblijf in Osoam Cardamom Community Center verblijf je in simpele bungalows en kun je relaxen in een van de hangmatten of zwemmen in het meer. Er wordt heerlijk Cambodjaans voor je gekookt en de mensen zijn erg vriendelijk en gastvrij.

Chi Phat

Het idyllische dorpje Chi Phat ligt ook midden in de Cardamom Mountains en richt zich op community based ecotourism. Chi Phat is omgeven door prachtige watervallen en grotten. Je kunt hier vrijwilligerswerk doen, trekkingen maken, fietsen, kajakken of boottochten maken. Er zijn zowel korte dagtrekkingen als meerdaagse hikes waarbij je diep de jungle in gaat. Je kunt trekkingen ter plekke regelen of van tevoren online boeken bij een reisorganisatie.


Cardamom Mountains


Overnachten en eten

In zowel Koh Kong als Chi Phat is er een ruim aanbod aan hotels, homestays en kleine guest houses waar je kunt verblijven. Reken er in Chi Phat op dat verblijfplaatsen vrij primitief zijn met hurktoiletten en koude douches. In Osoam is er tot nu toe alleen de mogelijkheid om bij het Osoam Cardomom Community Center te overnachten. De meeste accommodaties bieden goed lokaal eten aan, waarbij je soms met de hele familie samen aan tafel zit.

Hoe kom ik er?

Koh Kong
Bus: Er gaan regelmatig bussen vanuit Sihanoukville of Phnom Penh richting Koh Kong. De meeste bus organisaties zetten je af op het busstation in het noorden van de stad.

Osoam
Taxi: Vanuit Koh Kong kun je een taxi nemen richting Osoam. Deze taxi kost ongeveer $10 per persoon en duurt tweeënhalf uur. De weg is bijna volledig onverhard en kan moeilijk begaanbaar zijn tijdens het regenseizoen. Je kunt ook vanuit Pursat richting Osoam rijden met de taxi. Deze doet er gemiddeld drieënhalf uur over.

Chi Phat
Motor: De reis naar Chi Phat is wat meer uitdagend. Vanuit Phnom Penh of Sihanoukville pak je de bus richting Koh Kong, maar vraag je of je eerder uit kan stappen bij het plaatsje Andoung Teuk. In dit dorpje kun je met de motor richting Chi Phat. De tocht op de motor gaat over een onverharde weg en duurt ongeveer veertig minuten.
Boot: Er is ook de mogelijkheid om vanuit Andoung Teuk met de boot richting Chi Phat te varen. Deze tocht duurt ongeveer twee uur.

Reisgids Cambodja