23 keer UNESCO cultuur in Zuidoost-Azië

23 keer UNESCO cultuur in Zuidoost-Azië

Azië kent talloze, prachtige plekken. UNESCO wil dat graag zo houden. Op deze manier werkt UNESCO aan de realisatie van de doel van de Verenigde Naties: de ontwikkeling van universele waarden en verbetering van de leefomstandigheden van alle mensen ter wereld. Doe er je voordeel mee. Deze mooie plekken mogen gezien worden.

Thailand

Sukhothai
Sukhothai is een van Thailand’s voormalige hoofdsteden. In de 13de en 14de eeuw had de stad deze functie. De stad barst van de Siamese, architectonische hoogstandjes. De steden Si Satchanlai en Kampheng Pet geven evenzo een goed beeld van de bouwstijl van de eerste stadium van de Thaise staat. Ze liggen in de buurt van Sukhothai. Lees meer over Sukhothai.

Ban Chiang
In Ban Chiang hebben archeologen belangrijke vondsten gedaan. De herkomst van sommige voorwerpen dateert van 5000 jaar voor Christus. Veel kennis is te danken aan de vondsten in en rondom Ban Chiang. Gebruiksvoorwerpen, gebeente en schedels zijn te bewonderen in musea in de stad. UNESCO geeft achtergrondinformatie en een eerste indruk van wat je van Ban Chiang kunt verwachten.

Ayutthaya
Ayutthaya werd na Sukhothai, in de 14de eeuw, de hoofdstad van het Siamese rijk. De stad was economisch erg succesvol. In de 18de eeuw werd Ayutthaya geruïneerd door Birma (het huidige Myanmar). Hierna was Ayutthaya niet langer een hoofdstad of metropool. De overblijfselen van prachtige tempels sieren de stad nog steeds. Ayutthaya ligt dichtbij Bangkok en is, mede daardoor, populair onder backpackers. Lees meer over backpacken in Ayutthaya.

Ayutthaya

Laos

Cultuurlandschap Champassak
In het meer dan een millennium oude cultureel erfgoed van Champassak is het tempelcomplex Wat Phou het hoogtepunt. Het tempelcomplex was betekenisvol voor het Angkor rijk. Vanaf het mooie Pakse is Champassak niet ver.

Luang Prabang
De Laotiaanse stad Luang Prabang staat op UNESCO’s werelderfgoedlijst vanwege de architectuur die het straatbeeld siert. In Luang Prabang hebben Europeanen, voornamelijk Fransen – die het land koloniseerden – in de 19de en 20ste eeuw veel gebouwd. De stad is erg populair onder backpackers. Lees meer over de bezienswaardigheden, omgeving, overnachtingsmogelijkheden en vervoer in Luang Prabang.

Myanmar

De oude steden van Pyu
Myanmar heeft één vermelding op UNESCO’s welbekende lijst. In de oude steden van Pyu – Halin, Beikthano en Sri Ksetra – zijn de overblijfselen van de Pyu koninkrijken te zien. Ongeveer 2000 jaar geleden was dit het eerste gebied in Zuidoost-Azië waar het boeddhisme actief werd. Sri Ksetra ligt tussen Yangon en Naypyidaw – de hoofdstad van Myanmar. Vanaf beide steden duurt een taxirit naar Sri Ksetra ongeveer vier uur. Beikthano is per taxi vanaf Naypyidaw bereikbaar binnen twee uur. Halin – ook wel Halingyi genoemd – ligt in de buurt van Mandalay, op twee tot twee en een half uur rijden. Tijdens het regenseizoen kan het lastig zijn de oude steden van Pyu te bezoeken, omdat de wegen dan erg modderig zijn. Bekijk op de website van UNESCO of je een bezoekje wilt brengen aan de oude steden van Pyu.

Pyu

Vietnam

Hué
Hué is een belangrijk centrum in de geschiedenis van Vietnam. In de 19de en in de eerste helft van de twintigste eeuw huisvestte de keizerlijke familie zich in de stad. In de Verboden Paarse Stad, waar de keizerlijke familie woonde, waan je je in de keizerlijke sferen van die tijd. Lees meer voor je bezoek aan Hué.

Hoi An
Vietnam bezet veel plekken op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook Hoi An, een authentieke havenstad, heeft een plekje op de lijst. De Japanse brug in het centrum wordt doorgaans bestempeld als de belangrijkste hotspot van Hoi An, maar er is meer. De hele binnenstad bestaat uit karakteristieke gebouwen die resteren uit de negentiende en twintigste eeuw. Lees meer over het kleurrijke Hoi An.

Hoi An

Keizerlijk citadel van Thang Long
Het keizerlijk citadel van Thang Long staat in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. In de elfde eeuw heette Hanoi Thang Long. Toentertijd is ook het keizerlijk citadel gebouwd. Net als de meeste bezienswaardigheden in Hanoi, vind je het citadel in het oude deel van de stad. Lees wat je nog meer kunt doen in Hanoi.

My Son
Minder bekend cultureel erfgoed in Vietnam is het My Son heiligdom. Het ligt 69 kilometer bij de grote stad Da Nang vandaan. Het My Son heiligdom bestaat uit 79 vierkante, Hindoestaanse tempels. Een groot deel hiervan is ruïne, dankzij verwoestingen in de oorlog. De tempels werden gebouwd tussen de vierde en 13de eeuw na Christus en dienden als huizen voor de goden. My Son is omringd door bossen en bergen. Niet veel toeristen bezoeken dit tempelcomplex, waardoor de plek sereen is. Bekijk alvast een aantal foto’s van My Son.

my son

Citadel van de Ho-dynastie
De citadel van de Ho-dynastie werd in de 14de eeuw gebouwd. De citadel staat niet in de buurt van plaatsen waar de meeste backpackers neerstrijken. Bekijk zelf of je een bezoek wilt brengen aan de citadel.

Cambodja

Angkor
De tempels van Angkor zijn Cambodja’s trots. De belangrijkste tempel is Angkor Wat. De tempel staat op de Cambodjaanse vlag en op het geld. Zelfs het bier is ernaar vernoemd. Lees meer over Angkor en bezoek die eeuwenoude bouwwerken.

Angkor Wat

De tempel van Preah Vihear
Een van Angkor’s tempels, de tempel van Preah Vihear, heeft zelfs een eigen vermelding op UNESCO’s culturele werelderfgoedlijst gekregen. De tempel is kleiner dan Angkor Wat, maar heeft een ander karakter. Preah Vihear is gewijd aan Shiva, een hindoestaanse god. Preah Shiva’s muren zijn vol details die nog in tact zijn. Net als Angkor Wat, ligt Preah Shiva in de buurt van Siem Reap.

Indonesië

Prambanan Tempelcomplex
Elf tot dertien eeuwen geleden werd het Prambanan tempel complex gebouwd om Hindoestaanse goden te eren. Het volledige complex bestaat uit 240 tempels. De waanzinnige tempels staan op Java, in de buurt van Yogyakarta.

Borobudur
De tempels van Borobudur zijn misschien nog wel mooier. Dit complex ligt ook in de buurt van Yogyakarta. Vooral de zonsopgang is hier prachtig.

Borobudur

Sangiran – gebied van de eerste mens
In Sangiran hebben archeologen de eerste mensachtige fossielen opgegraven. Dat is een geweldige vondst voor de wetenschap. De fossielen geven wetenschappers meer inzicht in de evolutie van de mens. Sangiran ligt op het midden van Java.

Cultuurlandschap van Bali
Het cultuurlandschap van Bali staat op de culturele erfgoedlijst vanwege de manier waarop kanalen en stuwen twaalf eeuwen geleden slim zijn aangelegd. Dit heet het Soebak-systeem. Het Soebak-systeem op Bali bestaat uit vijf rijstterrassen en watertempels met een afmeting van 39.000 voetbalvelden.

Bali

Maleisië

Archeologisch erfgoed van de Lenggong Vallei
In de Lenggong vallei presenteren vier archeologische locaties belangrijke vondsten die de menselijke geschiedenis van twee miljoen jaar geleden vertegenwoordigen. UNESCO geeft een voorproefje.

Malakka en George Town
De kerken, pleinen en gebouwen in Malakka en George Town – de historische steden van de Straat van Malakka – zijn gebouwd in de 15de en 16de eeuw. De architectuur heeft een mix van Aziatische, Portugese en Nederlandse invloeden. Lees meer over Malakka.

Malakka

Filipijnen

Barokkerken van de Filipijnen
In Manilla staan vier kerken die Spanjaarden in de zestiende eeuw bouwden. Filipijnse en Chinese ambachtslieden hebben de kerken later aangepast, waardoor het unieke bouwwerken zijn geworden. Lees meer over Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen.

Rijstterrassen van de Filipijnse Cordilleras
Net als de Indonesiërs op Bali, zijn de Filipijnen handig met rijst en water. Daardoor kreeg het land nog een plek op de cultuurlijst van UNESCO. De rijstterrassen vormen een prachtig plaatje.

Banaue

Historische stad Vigan
De architectuur in Vigan is een mix van gebouwen uit de tijd van de Spaanse kolonisatie en Aziatische bouwstijl. UNESCO geeft je een eerste indruk.

Singapore

Botanische tuinen van Singapore
De botanische tuinen van Singapore zijn Britse tuinen. Sinds 1875 horen de tuinen bij een wetenschappelijk instituut dat zich focust op het behoud van flora.

Liggen deze bijzondere plekken op je route?