Hangzhou

Hangzhou

Iets ten zuiden van de levendige metropool Shanghai ligt Hangzhou. Het beroemde Westelijke meer in deze stad is dé toeristische trekpleister. Dit prachtige meer is ideaal voor een lange wandeling of een mooie fietstocht. De sfeer rondom dit meer is bijzonder goed, wat een welkome afwisseling is ten opzichte van de drukke en vaak chaotische Chinese steden. Met de hogesnelheidstrein vanuit Shanghai ben je in een uurtje in Hangzhou. Je kunt het daarom prima als dagtrip inplannen als je in Shanghai bent. Echter is Hangzhou ook leuk genoeg om er een paar dagen te verblijven.

Westelijke meer

Het hoogtepunt van Hangzhou is zonder twijfel het Westelijke meer. Het meer heeft iets magisch. Op de achtergrond zie je heuvels, vaak gehuld in de mist. Op deze heuvels en rondom het meer zie je een aantal pagodes en tempels, zoals de Baochu pagode, Baopu Taoist tempel, Leifeng pagode, Six Harmonies pagode en de Lingyin tempel. Bij deze laatstgenoemde heb je ook een kabelbaan die je naar de top van de berg kan brengen, voor een gaaf uitzicht. De Chinese boten die langzaam over het vlakke meer varen, maken het plaatje af. Je hebt bijna het gevoel dat je het oude en authentieke China ziet. Bijna, want de grote hordes toeristen nemen dit gevoel snel weg. Sommige attracties in China worden verpest door de grote hoeveelheden toeristen, maar hier heerst dat gevoel gelukkig minder. De sfeer is er goed en niet zo gehaast als in andere toeristische trekpleisters. Vooral in de avond is het extra gezellig rondom het meer; dan komen namelijk de locals uit de stad bijeen om samen te kletsen, wandelen of spelletjes te spelen.

Wandelliefhebbers kunnen een lange wandeling rondom het meer maken. Vanwege de grote van het meer is fietsen echter handiger. Fiets dan ook naar de verschillende tempels, pagodes en tuinen rondom het meer om deze van dichterbij te bewonderen.


Hangzhou


Hangzhou


Overige activiteiten

Hangzhou zelf is naast het meer ook een redelijk leuke stad. Er zijn veel prima restaurants te vinden, zoals in de toeristische, maar gezellige Qinghefang pedestrian street. Bovendien kun je er – voor Chinese standaarden – goed uitgaan. Daarnaast zijn er een aantal moderne winkelcentra te vinden, goed voor een paar uur vermaak aan het einde van de middag. De stad heeft niet echt een centrum, dus de winkelstraten liggen wel wat verspreid. Hangzhou is bovendien ook bekend om haar thee, met name de groene Lonjingthee. Probeer dit dus zeker even uit. Je kunt ook tours boeken om de theeplantages te bezoeken. Verder is er niet heel veel te beleven of zien in de stad.

Buiten de stad vind je nog het XiXi Wetlands park. Heb je bij het Westelijke meer nog niet genoeg water en groen gezien, dan ga je hier wandelen. Of je scoort voor nog geen €10 een kaartje voor een rondvaart door het park, welke trouwens gelegen is aan de noordwest kant van de stad.

Nog wat praktische tips

De stad is een hele populaire bestemming onder de lokale bevolking. Houd dus rekening met flinke drukte in de vakantieweken in mei en oktober. Ook rond het Chinese Nieuwjaar zal het erg druk zijn in Hangzhou. Houd ook rekening met het weer: in de wintermaanden kan het namelijk heel koud zijn. Temperaturen liggen dan rond het vriespunt, terwijl in de zomermaanden het bloedheet kan zijn. Check dus vooraf de weersvoorspelling in de periode dat je gaat. Heb je weinig tijd? Geen probleem, want door de uitstekende verbinding met Shanghai, kun je Hangzhou ook prima als dagtrip bezoeken. Echter is Hangzhou ook leuk genoeg om er een paar dagen te verblijven.


Hangzhou


Vervoer in Hangzhou

In 2012 is de eerste metrolijn van Hangzhou geopend en sindsdien zijn er meerdere nieuwe metrolijnen geopend. Dit is een handige manier om je binnen de stad te verplaatsen, bijvoorbeeld van het treinstation naar het Westelijke meer. Daarnaast is er een uitgebreid busnetwerk te vinden in de stad. Dit is relatief gemakkelijk te begrijpen en ontzettend goedkoop. Het is daarnaast heel leuk om in de stad en rondom het meer te fietsen. De stad kent een public bicycle service. Dit mooie initiatief zorgt ervoor dat toeristen en locals gemakkelijk in en rond de stad kunnen reizen op de fiets. Je koopt een soort OV-chipkaart en betaalt vervolgens per uur dat je de fiets gebruikt. Fietsen haal je uit een van de vele stallingen, waar je hem na gebruik ook weer in plaatst. Zorg wel dat je erop tijd bij bent, want halverwege de dag zijn alle goede fietsen vaak al weg.

Overnachten in Hangzhou

Hangzhou is dus een populaire bestemming in China, met name onder binnenlandse toeristen. Zeker in de zomer en in de weekenden kan het er best druk worden. Van tevoren een bed reserveren is dan geen slecht idee. Er zijn een aantal leuke hostels te vinden, voor goedkope prijzen. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Hangzhou vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Hangzhou heeft een vrij groot vliegveld. Vanaf bijna alle grote Chinese steden - op Shanghai na - kun je rechtstreeks naar de stad vliegen. Ook zijn er een aantal internationale verbindingen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China.

Sinds een paar jaar rijdt er een hogesnelheidstrein tussen Shanghai en Hangzhou. Deze doet er een klein uur over. De trein vertrekt dan van het Hongqiao station in Shanghai. Dit station ligt wel redelijk ver uit de stad vandaan. Je kunt ook de trein pakken vanuit Nanjing, deze doet er ruim twee uur over. Vanuit Suzhou is het anderhalf uur met de trein. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia

De bus nemen is ook een optie. Vanuit Shanghai is het tweeënhalf uur en de bus vanuit Suzhou doet er twee uur over.

Ons oordeel
7/10

Hangzhou is een een redelijk leuke stad, met in het Westelijke meer een hele leuke activiteit.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.