Chinese Muur

Chinese Muur

De Chinese Muur is de bekendste, best bezochte en grootste bezienswaardigheid van China. De muur is ruim 6.000 kilometer lang, vroeger in ieder geval. Tegenwoordig zijn grote gedeeltes van de muur afgebroken. Zowel door de natuur als door de lokale bevolking. Velen gebruiken de bakstenen namelijk gewoon als gratis bouwmateriaal. De Chinese Muur is in de noordelijke provincies van China te bezoeken. Het beste kun je dit vanuit Beijing doen. Rond de hoofdstad zijn stukken muur te vinden die gerenoveerd zijn en die je kunt beklimmen.

De geschiedenis

Het bouwen van een grote muur was een veel gekozen verdedigingstechniek door de Chinezen, in hun strijd tegen de verschillende nomadenstammen. Tijdens de Qin-dynastie (van 221 tot 207 v. Chr.) werden deze verschillende muren met elkaar verbonden. Na ruim een eeuw bouwen was dit gedaan. Echt succesvol bleek de muur echter niet. De muur was niet overal even sterk. Dit veranderde in de Ming-dynastie, die in 1368 begon. Toen is de Chinese Muur gebouwd zoals wij die nu kennen. Toen China aan beide kanten van de muur groter werd verviel het nut van de muur. In de eeuwen daarna raakte de muur in verval. Pas sinds een jaar of vijftig wordt er in China weer aandacht aan de muur besteedt, vooral omdat ze nu inzien dat het een belangrijke toeristische attractie is geworden.


Chinese Muur


De Chinese Muur bezoeken

Het makkelijkste is het dus om de Chinese Muur vanuit Beijing te bezoeken. Je hebt dan een aantal keuzes, wij bespreken ze hieronder:

Badaling
Badaling is goed gerestaureerd, beschikt over vele faciliteiten en is het makkelijkst te bereiken vanuit Beijing. Hierdoor is het ook het drukste stuk van de muur. Er komen met name veel Chinese toeristen op Badaling af. Dit doet wel wat af van de ervaring, waardoor wij aanraden om dit stuk van de muur te vermijden.

Mutianyu
Ook Mutianyu is fraai gerestaureerd. Je bent er vrij snel vanuit de hoofdstad, het is kindvriendelijk en het is een fraai stuk van de muur. Daarmee is het onze favoriete keuze als je op zoek bent naar een familievriendelijk stuk van de Chinese Muur en/of je niet zo veel zin hebt om grote afstanden te lopen. Sommige stukken van Mutianyu zijn behoorlijk druk, maar als je doorloopt kun je de meeste toeristen wel vermijden.

Jinshanling
Jinshanling ligt wat verder van Beijing en is een meer uitdagende wandeling dan de bovenstaande stukken van de muur. Toch is het onze favoriet. Je vindt hier namelijk veel minder andere toeristen. Het klimmen en balanceren over de stenen van de muur is juist ook leuk. Bovendien is de omgeving bijzonder fraai. Ook zijn er enkele stukken van de muur die wel heel mooi gerestaureerd zijn.

Simatai
Als je het leuk vindt om in het donker over de Chinese Muur te lopen is Simatai de beste optie. De speciale night tour biedt een compleet andere ervaring dan de eerder genoemde stukken van de muur.

Gubeikou
Hier ligt de muur aan een historisch dorpje, wat weer voor een andere setting zorgt. Een mooie setting, maar de muur is hier wel ontzettend stijl en de muur is nauwelijks onderhouden.


Chinese Muur


Hoe kom ik er?

Je kunt in Beijing makkelijk een tour boeken naar een stuk van de muur. Kijk van te voren goed welk stuk jou het meeste aanspreekt. Tevens kun je met het openbaar vervoer. Badaling is zelfs met de trein te bereiken.