Chinese Muur

Chinese Muur

De Chinese Muur is de bekendste, best bezochte en grootste bezienswaardigheid van China. De muur is ruim 6.000 kilometer lang, vroeger in ieder geval. Tegenwoordig zijn grote gedeeltes van de muur afgebroken. Zowel door de natuur als door de lokale bevolking. Velen gebruiken de bakstenen namelijk gewoon als gratis bouwmateriaal. De Chinese Muur is in de noordelijke provincies van China te bezoeken. Het beste kun je dit vanuit Beijing doen. Rond de hoofdstad zijn stukken muur te vinden die gerenoveerd zijn en die je kunt beklimmen.

De geschiedenis

Het bouwen van een grote muur was een veel gekozen verdedigingstechniek door de Chinezen, in hun strijd tegen de verschillende nomadenstammen. Tijdens de Qin-dynastie (van 221 tot 207 v. Chr.) werden deze verschillende muren met elkaar verbonden. Na ruim een eeuw bouwen was dit gedaan. Echt succesvol bleek de muur echter niet. De muur was niet overal even sterk. Dit veranderde in de Ming-dynastie, die in 1368 begon. Toen is de Chinese Muur gebouwd zoals wij die nu kennen. Toen China aan beide kanten van de muur groter werd verviel het nut van de muur. In de eeuwen daarna raakte de muur in verval. Pas sinds een jaar of vijftig wordt er in China weer aandacht aan de muur besteedt, vooral omdat ze nu inzien dat het een belangrijke toeristische attractie is geworden.


Chinese Muur


De Chinese Muur bezoeken

Het makkelijkste is het dus om de Chinese Muur vanuit Beijing te bezoeken. Je hebt dan een aantal keuzes, wij bespreken ze hieronder:

Badaling
Badaling is het makkelijkst te bereiken. Met als nadeel dat het er ontzettend druk is. Het voelt daarom minder authentiek aan, wat wij een nadeel vinden. Het is echter wel een mooi stuk muur en er zijn vele faciliteiten voor toeristen.

Mutianyu
Een leuker stuk muur vinden wij dat van Mutianyu. Ook hier komen nog veel toeristen, maar als je wat verder doorloopt valt dit best mee.

Simatai
De muur bij Simatai is een stuk uitdagender. Hier is de Chinese Muur lang niet zo goed gerestaureerd, waardoor je een heel andere ervaring hebt dan bij Badaling. Het uitzicht is hier wel ontzettend mooi.

Gubeikou
Hier ligt de muur aan een historisch dorpje, wat weer voor een andere setting zorgt. Een mooie setting, maar de muur is hier wel ontzettend stijl.


Chinese Muur


Hoe kom ik er?

Je kunt in Beijing makkelijk een tour boeken naar een stuk van de muur. Kijk van te voren goed welk stuk jou het meeste aanspreekt. Tevens kun je met het openbaar vervoer. Badaling is zelfs met de trein te bereiken.

Wees sociaal