Eten in China

Eten in China

China is een enorm, gevarieerd land en dat is ook terug te zien in de Chinese keuken. De verschillende regio’s hebben allemaal hun eigen producten, die afhankelijk zijn van de lokale cultuur en de beschikbare voedselbronnen. Toch heeft de Chinese keuken iets gemeen; bij eten gaat het niet alleen om eten an sich, maar óók om de presentatie en het sociale aspect. En dat maakt eten in China een bijzondere ervaring.

Lekkerste Chinese gerechten

China kent talloze bekende gerechten, die inmiddels over de hele wereld gegeten worden. Toch zijn er per regio ook uniekere gerechten te ontdekken; in hoofdstad Beijing kun je bijvoorbeeld de beroemde pekingeend proberen, of de snack Jiaozi, een Chinese dumpling. In andere gebieden van China kun je bijvoorbeeld juist ander vlees, zoals schaap, proberen. Bestellen is vanwege de taalbarrière een hele uitdaging, dus laat je vooral verassen.

Dit zijn de bekendste Chinese gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Chow Mein Gewokte noedels met vlees en groenten.
Dumplings Vlees, vis en of groenten verpakt in deeg en gestoomd.
Gong Bao Gewokte kip met pinda’s, pepers en wat groenten.
Hot Pot Een – soms pittige – soep waarin je zelf het vlees, vis en groenten bereidt aan tafel.
Loempia’s Net zoals in Vietnam komen ook in China de loempia’s veel voor.
Ma Po Tofu Pittige tofu met gehakte en lente-ui.
Maankoeken Lekkere koeken, vaak met een pasta van rode bonen.
Peking Eend Eend, meestal geserveerd met een dunne pannenkoek en een soja saus.
Wontons Dumplings geserveerd in een lichte soep.


De kosten

Eten in China kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. De prijzen in het land verschillen; in de toeristische gebieden en steden liggen de prijzen hoger, in het zuidwesten en het binnenland is het eten een stuk goedkoper. Als je bij straattentjes eet kun je voor €2 een volledige maaltijd krijgen, in restaurants ben je ongeveer tussen de €5 en €15 kwijt. Snacks op straat zijn vaak voor een paar euro verkrijgbaar.

Uit eten in China

Als je traditioneel uit eten gaat in China merk je dat de gewoontes anders zijn dan in Nederland. Gerechten komen tegelijk en worden met het hele gezelschap gedeeld; vaak middels een ronde tafel en in luxere restaurants met een ronddraaiend plateau. Ook wordt er natuurlijk met stokjes gegeten – een hele ervaring an sich. Als je niet weet waar je wilt eten, volg dan de menigte en check waar het druk is. Dat is vaak een teken van goede kwaliteit. In grote steden is er ook veel westers eten verkrijgbaar – de fastfoodketens hebben China ook gevonden. Lees je voordat je uit eten gaat even in over de eetgewoonten; zo is knoeien geen probleem, en boeren wordt gezien als een compliment voor de chef.

Streetfood

Streetfood is een belangrijk onderdeel van de Chinese eetcultuur en er zijn vaak talloze bijzondere snacks en maaltijden te krijgen op straat. Je kunt bijvoorbeeld saté, kippen- en eendenpoten eten, of juist Chinese hamburgers halen. Hou er wel rekening dat vlees goed gaar is en let op de algehele hygiëne. Tip: eet per dag niet te veel verschillende dingen door elkaar als je maag de unieke ingrediënten nog niet gewend – die kan anders gaan protesteren.Drinken

In China wordt ongelooflijk veel thee gedronken. Niet uit theezakjes, maar van losse theeblaadjes, die er meestal later uitgefilterd worden. Veel Chinezen nemen thee ook mee onderweg en gekookt water is op veel plekken gratis verkrijgbaar, zoals in treinen en hotels. Groene thee is verreweg het populairst, al zijn er honderden soorten verkrijgbaar. Wat betreft alcohol drinkt de lokale bevolking graag rijstwijn, al zijn er ook genoeg andere soorten alcohol te koop. Water kun je beter niet drinken uit de kraan.

Kookcursussen

Als je thuis wilt blijven genieten van de traditionele Chinese keuken, kun je een kookcursus volgen. De beste cursussen vind je in Beijing, maar ook in andere grote wereldsteden als Shanghai en Hong Kong kun je goed terecht. Op de website Cookly.me kun je de kookcursussen vergelijken, beoordelingen lezen en gemakkelijk een plek reserveren.

Lees verder over China