Harbin

Harbin

Gelegen in de noordoostelijke provincie Heilongjiang van China is Harbin een halte van de Transmantsjoerije Express. Deze route is minder populair dan de bekende Transmongolië Express. Ook voor de mensen die door China reizen ligt Harbin redelijk afgelegen, zo ver in het noorden. Wat heeft de stad te bieden? Wij zochten het voor je uit.

Historie

Gelegen in de Noordoost-China was Harbin de centrale stad van de historische regio Mantsjoerije waardoor grootmachten China, Rusland en Japan fel om gestreden is. Tijdens de aanleg van de Transsiberische spoorlijn eind negentiende eeuw diende de stad als uitvalsbasis voor de Russische arbeiders. Na de Russische Revolutie (1917) vluchtten veel rijke Russen die hun leven niet zeker waren naar het veilige Harbin. Zo kwam de Russische gemeenschap tot bloei. Begin jaren 30 veroverde Japan de regio. De stad bleef zo tot 1945 onder Japans bestuur. Vrij snel na de Tweede Wereldoorlog werd Harbin ingenomen door de communisten en maakt sindsdien deel uit van de Volksrepubliek China.


Harbin


Bezienswaardigheden

Wie door het historische hart van Harbin loopt, zal zich wanen in een Europees ogende stad. Overal waar je komt vind je Russische architectuur. Tel daarbij op dat nieuwe gebouwen voor het stadszicht ook in Russische bouwstijl worden gebouwd. Van allerlei religies zijn bouwwerken te vinden: Russisch orthodoxe kerken, synagogen en tempels. Er zijn parken en je kunt per boot de Songhua over varen.

Iets buiten de stad is het museum over Eenheid 731 te vinden. Dat was een experimenten kamp waar de Japanners gedurende de Tweede Wereldoorlog biologische en chemische wapens testen op proefpersonen. Geschiedenisliefhebbers, sla je slag.

Bierdrinkers opgelet: in augustus vindt het Harbin Beer Festival plaats. Al met al is de sfeer in de stad vrij ontspannen. Chinezen zijn blij je te zien aangezien de stad niet zo wordt overspoeld met toeristen en expats in vergelijking met Beijing en Shanghai.

Harbin Ice Festival

Waar toeristen wel voor komen is het Harbin Ice Festival. Kunstenaars leven zich dan helemaal uit om de meest prachtige sculpturen van ijs te maken. Zorg ervoor dat je warm bent aangekleed, want de lokale winters staan er om bekend zeer koud te zijn met temperaturen tot – 30 graden.


Harbin


Vervoer in Harbin

Sinds enkele jaren zijn er een aantal metrolijnen te vinden in Harbin. Dit is een snelle, gemakkelijke en goedkope manier om je binnen de stad te verplaatsen. Er is ook een uitgebreid busnetwerk, maar dit is wat lastig te begrijpen als je geen Chinees spreekt. Ook de aanwezige taxi’s zijn goed betaalbaar. De taxichauffeurs spreken niet of nauwelijks Engels, dus probeer het adres van je bestemming in Chinese karakters opgeschreven te hebben.

Overnachten in Harbin

Harbin biedt genoeg overnachtingsmogelijkheden. Hostels zijn vrij goedkoop. Voor zo’n €5 heb je al een dorm te pakken.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Als je geen lange afstanden wilt afleggen met de trein is het vliegtuig een goede optie. Je kunt per vliegtuig vanuit de meeste Chinese steden op Harbin vliegen. Bekijk onze pagina over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China voor meer tips.

China staat bekend om zijn uitstekende treinverbindingen. Harbin is vanuit veel steden direct te bereiken. Ook met de hogesnelheidslijn. Daarnaast ligt de stad op de route van de Transmantsjoerije Express.

Ons oordeel
7/10

Harbin is net als andere steden in China een miljoenenstad, maar heeft een Europese sfeer en voelt gemoedelijk aan. Harbin biedt een reeks unieke activiteiten. Ligt deze stad op je route, zeker niet overslaan!

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.