Vervoer China

Vervoer China

China is een ontzettend groot land. Je reist niet zomaar even in een paar uur van stad naar stad. Gelukkig is de infrastructuur de laatste jaren enorm verbeterd. China beschikt nu over moderne treinen, metro’s en andere transportmogelijkheden. Qua vervoer doet China tegenwoordig absoluut niet onder voor andere moderne landen.

Trein

De grote economische groei die China kent heeft positieve gevolgen gehad op de treinverbindingen in China. Tussen de meeste Chinese steden is een uitstekend treinnetwerk aangelegd. De treinen rijden snel, gaan op tijd en rijden regelmatig. Ook voor toeristen is het systeem overzichtelijk. Hierdoor is de trein de beste manier om je over land door China te verplaatsen. Als je langere afstanden wilt afleggen met de trein kun je er ook voor kiezen om met de nachttrein te gaan. Niks beter dan, redelijk, fit wakker worden op je bestemming.

Kaartjes kopen: We raden aan om enkele dagen van tevoren een plek te reserveren. Het reizen per trein in China is populair en het kan voorkomen dat de treinen vol zitten. Je kunt een plek reserveren op het treinstation, maar je kunt dit ook gemakkelijk online regelen via 12Go.Asia.

Koop een kaartje

Vervoer China


Metro

In bijna alle Chinese steden is wel een metronetwerk te vinden. Ook als je geen Chinese karakters kunt lezen is dit prima te doen. De kaartjesmachines hebben een Engelse optie en alle stations worden ook in het Engels aangegeven en omgeroepen. De metro rijdt vaak en op tijd. Over het algemeen is de metro de beste manier om je binnen een stad te verplaatsen. Het is bovendien ook erg voordelig. Een kaartje kost je meestal nog geen 50 eurocent.

Kaartjes kopen: Op de metrostations kun je bij een automaat een kaartje kopen. Je kunt dit in het Engels doen en het is een makkelijk systeem, waar je snel uitkomt.

Vervoer China


Bus

Tussen de verschillende steden en naar bezienswaardigheden en andere toeristische hoogtepunten gaan ook altijd bussen. Dit is een prima alternatief voor de trein en soms zelf de betere optie. Binnen de steden kun je ook gebruik maken van bussen. Deze zijn vaak echter vrij lastig te begrijpen, wij raden aan de metro te pakken.

Kaartjes kopen: Je kunt op een busstation een kaartje kopen, maar vanwege de lastige communicatie is dit niet altijd even gemakkelijk. De belangrijkste routes zijn gelukkig ook via 12Go.Asia te boeken.

Koop een kaartje

Vervoer China


Taxi

Taxi’s zijn ontzettend goedkoop in China. Spreek nooit een vaste prijs af, maar maak gebruik van de aanwezige taximeter. Gelukkig doen taxichauffeurs daar over het algemeen niet moeilijk over. Echt communiceren met ze is overigens lastig. Zelfs in de toeristische gebieden spreken de meeste taxichauffeurs vaak geen woord Engels. Een adres in het Engels of de Engelse naam van je accommodatie heeft daardoor ook weinig zin. Zoek daarom van tevoren altijd het Chinese adres op en zorg dat je dit op papier of op je telefoon kunt laten zien.

Een handige manier om deze problemen te voorkomen is door gebruik te maken van de app DiDi. Dit is de Chinese variant van Uber. Je hebt even de tijd nodig om het op te zetten en het werkt wat minder prettig, maar toch is het een handige optie.

Trein China


Vliegtuig

China is zo ontzettend groot, dat een binnenlandse vlucht nemen vaak een heel goed idee is. Als je beperkte tijd hebt of geen zin hebt om twintig uur in de trein te zitten is het vliegtuig nemen een goed alternatief. Er zijn een aantal budget airlines waarbij je voor goede prijzen een vliegticket kunt boeken. De goedkoopste tickets kun je vinden op Cheaptickets.nl.

Populaire afstanden in China

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in China.

Afstand Vervoermiddel Duur
Beijing naar Pingyao 4 uur
Yangshuo naar Hong Kong 4 uur
Xi’an naar Chengdu 3 uur
Pingyao naar Xi’an 3 uur
Zhangjiajie naar Fenghuang 4 uur
Beijing naar Shanghai 4,5 uur
Chengdu naar Kunming 6 uur
Fenghuang naar Yangshuo 7 uur
Shanghai naar Hong Kong 8 uur
Xi’an naar Beijing 4,5 uur

Reisgids China