Dali

Dali

Tussen het Cang gebergte vind je een van de gezelligste en hipste dorpen van China: Dali. Deze plek (Dali Old Town) combineert prachtige vergezichten en adembenemende natuur op loopafstand met de typische artistieke kraampjes en streetfood verkopers die je verwacht in Aziatisch dorp. Maar waar in China in veel plekken het lastig is om te communiceren met locals, spreken ze hier aardig Engels, waardoor je verblijf een stuk makkelijker wordt. De westerse invloed is ook op andere manieren te merken, zo zijn er bijvoorbeeld een paar westerse restaurants. Hoewel dit misschien een afknapper lijkt voor de doorwinterde backpacker, zijn er meestal niet meer dan een handjevol buitenlanders te vinden in Dali. Het dorpje is namelijk erg populair onder de Chinezen zelf, die van alle uithoeken van hun land afreizen naar deze bijzondere plek.

Dali Old Town

Het eeuwenoude hart van het dorpje is makkelijk te navigeren. Wandel door de straten omringd door gekrulde daken, bestel een sapje van een van de oudere vrouwen die deze vers op de stoep persen, loop een klein restaurantje in voor lokale noedels en snuffel in de vele kleine winkeltjes. ’s Avonds komt het dorpje tot leven, en kun je in de Bad Monkey genieten van livemuziek terwijl je een IPA-biertje drinkt.


Dali


Dali


Drie Pagodes

Eenmaal uitgekeken op de binnenstad, is het tijd om de Drie Pagodes te bezichtigen, op een kilometer ten noorden van Dali. De pagodes zijn ouder dan 1800 jaar, en vormen samen een symmetrische driehoek. Ze behoren tot de boeddhistische Chongsheng Temple, en samen zijn deze eeuwenoude gebouwen een historisch voorbeeld van de invloed van het Boeddhisme op dit gebied van China. Er zijn meestal niet veel toeristen, dus je hebt alle tijd om de imposante plek goed in je op te nemen. Het Cang gebergte en het Erhai meer naast de pagodes en de tempel maakt deze trip extra schilderachtig. Je fietst vanuit het centrum in ongeveer een halfuur langs de rivier naar de pagodes en de tempel.

Erhai meer

Het Erhai meer mag je ook zeker niet overslaan, omdat je hier iets unieks kunt zien, namelijk de symbiotische relatie tussen vissers en aalscholvers. De aalscholvers vissen de vangst voor de vissermannen, waarna ze een vis mogen houden als beloning. De aalscholvers hebben een touwtje om hun nek, zodat ze de vis niet kunnen doorslikken. Het wordt al honderden jaren lang zo gedaan in dit gebied van China, dus zeker de moeite waard om dit zelf te kunnen zien!


Dali


Vervoer in Dali

Het oude centrum is compact genoeg om lopend te verkennen. Het is leuk om hier zonder veel plannen rond te lopen, dan kom je vanzelf op leuke plekken in het dorp. Daarnaast is het leuk om een fiets te huren. Hier betaal je zo’n 30 RMB per dag voor. Voor grotere afstanden kun je een taxi nemen.

Overnachten in Dali

In Dali vind je genoeg accommodaties die voldoen aan de westerse standaarden, de meeste zijn ‘gewoon’ te vinden op Booking.com. En het is goedkoop! Een overnachting in een modern hostel kost vaak niet meer dan €5.

Hoe kom ik er?

Neem de bus vanaf Kunming West bus station naar Xiaguan (vertrekt iedere twintig minuten) of neem de trein, maar dan ben je gek genoeg drie uur langer onderweg. In Xiaguan neem je een ander bus naar Dali Old Town, dit duurt niet langer dan een uur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.