Xiamen

Xiamen

De Chinese stad Xiamen ligt gedeeltelijk op een eiland, recht tegenover Taiwan. Xiamen betekent ‘poort naar China’ en de stad is historisch gezien dan ook erg belangrijk voor China. Met stranden en enkele interessante attracties vormt Xiamen een leuke stop tijdens je trip door China.

Zhongshan Road

Een leuke plaats om kennis te maken met de lokale cultuur is Zhongshan Road. Hier vind je niet alleen uitbundig gedecoreerde luxe winkelcentra, maar ook kleine kraampjes met lokale specialiteiten. Xiamen staat bijvoorbeeld bekend om lekkernijen als oesters gebakken in een omelet en saté noedels met garnalen. De avontuurlijke eters kunnen zich eventueel nog wagen aan vers opgediende zeeworm en kwallen. De autovrije straat is naast snackstalletjes volgepakt met winkeltjes waar je ook souvenirs kunt kopen.


Xiamen


Het eiland Gulangyu

Vanaf Zhongshan Road bereik je eenvoudig Xiamen West Port, waar je de veerboot kunt pakken naar Gulangyu Island. Na een tocht van 20 minuten kom je aan op het eiland, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het eiland Gulangyu heeft statige huizen met prachtig houtsnijwerk, die je gemakkelijk kunt bekijken vanaf Sunlight Rock. Via trappen bereik je het hoogste punt op een rots, vanwaar je uitzicht hebt over het eiland, de baai en Xiamen Island. Op een andere hoge rots staat het indrukwekkende standbeeld van Koxinga, een belangrijke militaire leider uit de 17e eeuw. Deze rots bereik je via een pad dat langs de rotskust loopt, waar de golven onder je voeten uitrollen.

Verder staat Gulangyu bekend als het ‘Muziekeiland’, omdat je hier als enige plaats in China een piano museum vindt en hier enkele bekende Chinese musici vandaan komen. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft het eiland ook nog een orgelmuseum.

Mooie gebouwen in Xiamen

Het is raadzaam om tijdens een trip door Xiamen je camera mee te nemen, want de Zuid-Chinese stad staat vol met bijzondere bouwwerken. Een van de meest opvallende is de Nanputuotempel, een Chinees-boeddhistisch heiligdom. Vooral de Hal van de Vier Hemelse Koningen is prachtig, met een kleurrijk dak dat versierd is met draken beelden. Het tempelcomplex is erg weelderig ingericht, met grote stenen pagodes en wandelpaden met sierlijke bruggen.

Ook Xiamen University is een fotogeniek bouwwerk. Het oude deel van de campus werd gebouwd in 1921 en lijkt op een groot tempelcomplex uit de oudheid. De universiteit heeft een prachtig park met bomen, bloemen en een vijver.


Xiamen


Botanische tuin

Xiamen heeft daarnaast een enorme botanische tuin, Wanshi Botanical Garden. Sinds de oprichting in 1960 heeft men hier op bijna vijf vierkante kilometer ruim 6000 soorten tropische en subtropische planten verzameld. Daarnaast is het park opgedeeld in ruim tien ‘sub tuinen’, met als thema’s onder meer regenwoud en palmeneiland. Liefhebbers van bloemen en planten zullen zich uitstekend vermaken in de Wanshituin.

Canon Fortress

Om de havenstad Xiamen in het verleden te beschermen tegen invasies, bouwde men op de heuvel Huli in 1894 Hulishan Fortress. Een leuk feit is dat het fundament voor dit fort werd gemaakt van boomsappen, vloeibare suiker, plakrijst, klei en zand om het compact en stevig te maken. Iedere dag zijn er meerdere militaire shows, waarbij historisch wapentuig en kostuums getoond worden. Geschiedenisliefhebbers kunnen zich hier vergapen aan meer dan 50 kanonnen uit de veertiende tot de twintigste eeuw. Bovendien heb je bovenop Huli Hill een mooi uitzicht over Xiamen en de verderop gelegen bergen.


Xiamen


Vervoer in Xiamen

Er zijn nu twee metrolijnen te vinden in Xiamen en er zullen nog meerdere metrolijnen volgen in de komende jaren. Zoals overal in China is het metronetwerk snel, goedkoop en efficiënt. Er is tevens een busnetwerk, maar dit is voor toeristen behoorlijk lastig te begrijpen voor toeristen. De taxi is een andere optie. De taxichauffeurs in Xiamen hebben echter geen beste reputatie. Zorg dat je altijd de meter gebruikt.

Overnachten in Xiamen

Er is een beperkt aantal leuke hostels te vinden in Xiamen. Je kunt hiervoor een redelijke prijs terecht. Vooraf reserveren is aan te raden, gezien er geen groot aanbod is. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Xiamen vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks met Xiamen Airlines naar de Chinese metropool. Wanneer je al in Azië bent, is Xiamen zonder tussenstop bereikbaar vanuit onder meer Hong Kong, Beijing, Bangkok en Kuala Lumpur. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar China.

Xiamen is met de trein bereikbaar vanuit diverse grote steden in China. Vanaf Guangzhou doet de snelste trein er ongeveer vier uur over en vanaf Shanghai vijfenhalf to zesenhalf uur. Vanaf de kuststad Fuzhou reis je met de bullettrain in honderd minuten naar Xiamen.

Vanuit onder meer Shenzhen, Guangzhou en Fuzhou kun je een rechtstreekse bus naar Xiamen nemen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.