Kunming

Kunming

Midden in de bergen van de zuidelijke provincie Yunnan ligt de stad Kunming. Met ruim drie miljoen inwoners is Kunming de hoofdstad van deze prachtige provincie. Vanwege deze ligging tussen de bergen en het gunstige klimaat is Kunming een van de weinige grote Chinese steden waar er weinig smog hangt in de zomer. De stad zelf voelt daarom al wat meer relaxt aan dan andere grote steden in het land. De rest van de provincie is echter nog veel mooier en leuker. Kunming is de ideale uitvalsbasis om de schitterende regio te verkennen. Bovendien is de stad ook een veelgemaakte tussenstop voor reizigers die vanuit China over land naar Laos of Vietnam reizen.

Over Kunming

Kunming zelf is dus niet de reden dat je Yunnan bezoekt, maar het is best een leuke stad om een dag of twee in te verblijven. Zoals gezegd speelt het klimaat daarbij een grote rol in. Er zijn ook een paar leuke bezienswaardigheden te vinden. De Yuantong tempel is de mooiste tempel van de stad en is – als je nog niet compleet tempelmoe bent – leuk om even te bekijken. Ook leuk is om te chillen bij het Green Lake Park. De beoefenaars van de Chinese vechtkunst Tai Chi in het park leveren mooie plaatjes op.


Kunming


Uitstapjes

Dankzij het goede openbaar vervoer kun je vanuit Kunming de omgeving goed verkennen. Met zowel de bus als de trein kun je interessante locaties in de provincie bereiken.

Zo kun je naar de Yuangyang rijstvelden, wat wij zelfs de mooiste rijstvelden van heel Azië vinden. Het is hier met name van november tot april mooi. De rijstvelden staan dan onder water, wat de mooiste foto’s oplevert. Vanaf de South Bus Station in Kunming gaan drie bussen per dag naar Yuanyang Xinjie, hier kun je met een auto verder rijden naar de mooiste uitkijkpunten.

Als je in mei, juni, september, oktober of november in Kunming bent raden we je zeker aan om Dongchuan te bezoeken. Dit bijzondere rode landschap is de droom van elke landschapsfotograaf. Buiten deze genoemde maanden is het landschap niet zo rood en daarom minder speciaal. Met de bus ben je wel zo’n vijf uur onderweg vanuit Kunming. Ga heel vroeg op de dag weg zodat je hier meer tijd te besteden hebt. Het huren van een minibus met chauffeur is prettiger, zoek een aantal medereizigers om de kosten te delen.

Het bijzondere landschap van Yunnan bewonder je ook bij het Stone Forest, of Shilin in het Chinees. Hier zie je een enorm aantal kalkstenen bergen, wat prachtige plaatjes oplevert. De bus vanaf het East Bus Station in Kunming doet er twee uur over om in Shilin te komen. Je betaalt 175 CNY om het park te mogen betreden.


Kunming


Western Hill

In de buitenwijken van Kunming, ten westen van het Dianchi meer, ligt de leuke Western Hill Forest Park. Dit grote gebied bestaat uit vijf bergen en een enorm oppervlakte. Je kunt hier een aantal mooie wandelingen maken, waarbij je prachtige uitzichten hebt en op veel mooie, groene plekken terechtkomt. Tevens zijn er een aantal fraaie bezienswaardigheden te zien hier. Het hoogtepunt is de Dragon Gate. Neem de kabelbaan omhoog, loop een paar trappen op en af en bezoek deze tempel gelegen op de berg. Vanaf hier heb je tevens een schitterend uitzicht over de stad Kunming. Western Hill is met de bus of metro goed bereikbaar vanuit de stad.

Yunnan

Yunnan kent veel meer hoogtepunten dan de attracties in en rondom Kunming. Zo is de Tiger Leaping Gorge prachtig om te zien. Dit is een kloof van ongeveer vijftien kilometer, midden door de bergen. De rivier Yangtze stroomt door de bodem van deze adembenemende kloof. Je kunt hier een aantal pittige, maar prachtige wandelingen maken. Deze kloof is beter bereikbaar vanuit Lijiang. Dit is ook een leuke bestemming op zich, met een gezellig historisch stadscentrum.

Andere populaire bestemmingen onder toeristen zijn Dali en Shangri-La. Gebruik Kunming als tussenstop om deze kleinere bestemmingen te bezoeken.


Kunming


Doorreizen naar Laos of Vietnam

Als je over land door wil reizen naar Laos of Vietnam is Kunming een goede tussenstop in China. Echter is het vanuit hier ook nog een flinke rit. De bus naar Vientiane – de hoofdstad van Laos – doet er dertig uur over. Als je naar Vietnam wilt kun je het beste de bus nemen naar het grensdorpje Hekou.

Vervoer in Kunming

Er zijn enkele metrolijnen te vinden in Kunming en er zijn er nog meerdere in aanbouw. De metro wordt hiermee een steeds handigere manier om je binnen de stad te verplaatsen. Er is tevens een uitgebreid busnetwerk. We raden aan om dit voornamelijk te gebruiken om hoogtepunten rondom de stad te bereiken. Binnen de stad kan de bus behoorlijk lastig zijn om te begrijpen. Kunming is daarnaast een van de betere steden van China om per fiets te verkennen.


Kunming


Overnachten in Kunming

Er zijn redelijk wat hostels en guest houses te vinden in Kunming. Ook de backpackers kunnen hier prima terecht. Van te voren reserveren is echter geen slecht idee. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Kunming vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Kunming heeft een relatief groot internationaal vliegveld, met rechtstreekse verbindingen met alle grote steden in China en de grotere vliegvelden in de regio. Zo gaan er rechtstreekse vluchten vanaf onder meer Kuala Lumpur, Bangkok, Chiang Mai en Singapore naar Kunming. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets voor China.

Het onlangs gerenoveerde treinstation heeft verbindingen met de gehele regio. De snelste trein vanuit Guilin doet er iets meer dan vijf uur over. Vanuit het tevens in Yunnan gelegen Dali is het twee uur met de trein. De trein vanuit Chengdu doet er ongeveer zes uur over.

Ons oordeel
8/10

De bijzondere natuur in de omgeving van Kunming maakt dit een hele leuke stop tijdens je reis door China.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.