Fenghuang

Fenghuang

In de provincie Hunan ligt Fenghuang; een van de best bewaarde oude steden van China. Denk je aan China, dan denk je aan authentieke huisjes waarbij het uiteinde van de daken omhoog lopen, rode lantaarns met gele kwastjes, mooie bruggen en mysterieuze tempels. Dit authentieke China zie je terug in Fenghuang. De stad is misschien wel de mooiste stad van China.

Het authentieke China

De stad Fenghuang werd in 1704 gebouwd en groeide al snel uit tot een belangrijke handelsstad. Waar veel andere Chinese steden zijn vernietigd in tijden van oorlog, is Fenghuang dit bespaard gebleven. De houten gebouwen zijn nog altijd in goede staat. De bouwstijl in Fenghuang is sowieso ontzettend mooi; eigenlijk een bezienswaardigheid op zich!
Fenghuang brengt je het echte authentieke China-gevoel. Dat je bijna de enige westerse toerist bent als je door de straten loopt, draagt zeker bij aan dit gevoel. Overal zie je Chinese tekens en de uitzonderlijke Engelse vertalingen kunnen we niet echt serieus nemen. Ook de menukaarten zijn in het Chinees, waardoor het soms een gok is wat je voorgeschoteld krijgt. Wil je die gok niet nemen, dan kun je op straat een dier in een kooitje aanwijzen, die dan voor je bereid wordt.


Fenghuang


Fenghuang


Bezienswaardigheden

Het leukste manier om Fenghuang te ervaren, is zonder al te veel plannen door de oude stad te struinen. Binnen de stadsmuren zijn vele steegjes, winkels, wachttorens en tempels te bezoeken. De stadsmuur zelf is ook een indrukwekkend bouwwerk. Je kunt hier overheen lopen langs de waterkant. Zo heb je een mooi uitzicht op de waterkant en de daken. De hoge, op houten palen gebouwde huizen langs de rivier zijn de grootste attracties van de stad. Verder zijn er nog wat kleinere bezienswaardigheden, zoals de tempel gewijd aan het lange en voorspoedige leven, de Regenboogbrug, het huis van Xiong Xiling en een klein museum over de geschiedenis van Fenghuang. Toch blijft het struinen door dit stadje het leukste om te doen.

Overige activiteiten

Naast het oude centrum is er niet veel te beleven in Fenghuang. Je kunt een fiets huren en de omgeving verkennen als je wat tijd over hebt. Dit is in andere bestemmingen in China echter leuker. Eén volle dag in Fenghuang is wat ons betreft genoeg.


Fenghuang


Ligging langs de rivier

De stad ligt aan de rivier. Overdag wassen vrouwen hun kleding in de rivier. ‘s Avonds verzamelen Chinezen zich hier massaal om een verfrissende duik te nemen. In de avond is de stad trouwens ook verlicht, wat prachtige plaatjes oplevert. Ook lijkt het dan ineens drukker te worden, vooral langs de waterkant.

Een wandeling langs de waterkant is dan zeker aan te raden, zowel ‘s avonds als overdag. ‘s Avonds geniet je van de gezelligheid, overdag bekijk je hoe de unieke huizen op palen zijn gebouwd of maak je een boottochtje over de rivier.

Vervoer in Fenghuang

Binnen de stadsmuren is geen gemotoriseerd verkeer. Dit is ook geen gemis, want je kunt alle afstanden in het centrum prima lopend afleggen. Dit is gelijk een leuke manier om de stad te verkennen. Als je op het busstation van Fenghuang aankomt kun je hier met een lokale bus of een taxi naar je accommodatie reizen. Een taxi zet je dus af bij de stadsmuren, vanaf waar je het laatste stukje lopend aflegt.


Fenghuang


Overnachten in Fenghuang

Afhankelijk van je aankomsttijd, heb je met één overnachting je dus op zich voldoende tijd voor Fenghuang. Er zijn veel guest houses te vinden in de stad en ook een paar prima hostels. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Fenghuang vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Je kunt het beste de bus naar Fenghuang nemen. Vanuit Zhangjiajie is het ruim vier uur met de bus, vanuit Changsha vijf uur, de bus uit Huaihua doet er drie uur over en de rit vanuit Jishou duurt een uur.

Ons oordeel
7/10

Het oude gedeelte van Fenghuang is bijzonder mooi, zeker na zonsondergang. Zodra je dit gezien hebt ben je ook wel klaar, veel meer is er niet te beleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.