Dunhuang

Dunhuang

Vlakbij de grens van Gansu, Qinghai en Xinjiang vind je Dunhuang; een historische stad dat bekend staat om de Mogao grotten. Omdat de oase aan de Zijderoute ligt, werd het al snel de meest open locatie voor internationale handel in de Chinese geschiedenis. Dat dit zo’n enorm belangrijke plek is geweest, is te zien aan de geweldige restanten ervan. De Mogao-grotten en de Yumenguan en Yangguan pass geven ons een kijkje in het leven in China honderden jaren geleden.

Mogao-grotten

Midden in de woestijn werd er gehandeld door handelaren uit bijvoorbeeld India, Europa en Turkije. Als resultaat zijn er tekeningen over deze landen te vinden op de muren van de grotten.

De grotten werden bewoond door boeddhisten, die met verschillende culturen in contact kwamen en dit in de vorm van kunst vastlegden. Maar dat is slechts een deel van de muurschilderingen, die de 1600-jarige ontwikkeling van de Chinese kunst weergeven. Deze plek is in feite zo waardevol dat de Mogao grotten UNESCO erfgoed zijn, en dus beschermd worden. Naast de Meagan grotten is het ook interessant om een bezoek te brengen aan de Yangguan en Yumenguan pass. Dit waren de enige plekken waar de handelaren konden rusten, hun water konden aanvullen na een gevaarlijke, lange reis door de woestijn. We raden je aan om een audio gids te nemen als je bij de grotten bent – zo haal je namelijk echt veel meer uit je bezoek. Voor ongeveer €10 heb je al een gids die vertelt via een microfoontje, dat je dan beluisterd via je koptelefoon.


Dunhuang


Zandduinen

Aan de rand van de stad vind je de zandduinen, waar je heel makkelijk komt. Hier heb je namelijk geen gids of openbaar vervoer voor nodig. Rechts van Charlie Jongh Guesthouse is namelijk een hek. Als je het hek volgt, kom je na een paar honderd meter een poort en een weggetje dat je naar de duinen leidt. Vanaf de duin aan de linkerkant van het pad kun je het Crescent meer zien liggen. Je kunt hier ook sandboarden, een absolute aanrader!

Wereldberoemde noedels

Het gebied waarin Dunhuang ligt staat, naast dit UNESCO werelderfgoed, ook bekend om hun noedels, dus zoek vooral een lokaal restaurantje op om deze te proeven. De acht (!) verschillende soorten noedels worden met de hand gemaakt en zijn een mix tussen smaken uit het oude China en het Midden-Oosten. Het maken van de noedels kost veel tijd en wordt in China gezien als een echt talent, als je geluk hebt laten ze in het lokale restaurant zien hoe het proces in z’n werk gaat.Vervoer in Dunhuang

Er rijden bussen rond in Dunhuang. Zoals overal in China zijn deze voor toeristen echter behoorlijk lastig te begrijpen, tenzij je wat Chinees spreekt. Als je bij je accommodatie om wat hulp vraagt kan dit wel een goede optie zijn. Verder zijn er genoeg taxi’s aanwezig waar je gebruik van kunt maken.

Overnachten in Dunhuang

Je kunt natuurlijk niet overnachten in de grotten, dus als je van plan bent om naar deze bijzondere plek te gaan raden we je aan om een lokale homestay te boeken in Dunhuang. Door te verblijven bij de lokale mensen thuis leer je de cultuur van het land goed kennen, en weet je dat het geld direct naar de locals gaat. Naast homestay zijn er ook hotels en hostels te vinden.

Hoe kom ik er?

Vlieg naar Dunhuang, op zo’n vijftien kilometer van Dunhuang stad. Er vertrekken bijna dagelijks vliegtuigen vanaf Shanghai, Beijing, Hangzhou, Xian, Jiayuguan, Nanjing en Urumqi. Boek ruim van tevoren je ticket, aangezien het vliegschema af en toe veranderd. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar China.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.