Chengdu

Chengdu

Chengdu is een snel groeiende stad in het zuidwesten van China met ruim 11 miljoen inwoners. De moderne stad is bekend vanwege het pandareservaat, maar de vele bezienswaardigheden, groene parken en prachtige tempels trekken ook veel backpackers aan.

Panda Breeding Center Chengdu

Het absolute hoogtepunt van Chengdu is het Panda Breeding Center. Je vindt hier onder meer reuzenpanda’s, rode panda’s en zelfs pasgeboren panda’s. In het center worden panda’s gefokt om het uitsterven van deze prachtige dieren tegen te gaan. De panda’s hebben hier zeer goede levensomstandigheden en worden klaargestoomd om vrijgelaten te worden in de natuur. We raden je aan om het Center in de ochtend te bezoeken, aangezien de dieren dan het meest actief zijn. Bekijk ook ons filmpje over het Panda Breeding Centre.


Chengdu


Chengdu


Zien en doen

Hoewel het Panda Breeding Center de populairste attractie in Chengdu is, heeft de stad meer bezienswaardigheden te bieden. De Wenshu tempel bijvoorbeeld; een complex bestaande uit een park met tempels en paviljoens. Het kan er druk zijn, maar desondanks is het een goede plek om tot rust te komen. Een andere bezienswaardigheid is Jinli Street. Dit is een van de weinige straten die nog de charme van het oude Chengdu ademt. Een groot deel van het historische centrum van Chengdu is namelijk gesloopt, waarna er wolkenkrabbers en moderne winkelcentra voor in de plaats kwamen. De mooie huisjes met vrolijke, rode lampions zijn in Jinli Street omgetoverd tot restaurants en winkeltjes. Een andere populaire bezigheid in Chengdu is een bezoek brengen aan de Sichuan Opera. Je wordt blootgesteld aan een mix van muziek, acrobatiek en komedie. Wil je nog meer locals in actie zien? Ga dan naar het People’s Park, waar je een kijkje krijgt in het dagelijks leven van de inwoners. Ze dansen, volgen lessen aerobics of spelen spelletjes.

Leshan

Op een uur van Chengdu ligt de stad Leshan. De stad an sich is niet heel bijzonder, maar het is wel het thuis van een bijzondere bezienswaardigheid. Hier staat namelijk een gigantisch Boeddhabeeld. Dat alleen al de oren acht meter lang zijn, zegt genoeg over de enorme grootte van dit beeld.


Chengdu


Mount Qingcheng

Ten noordwesten van Chengdu ligt de Mount Qingcheng. Deze berg wordt gezien als de geboorteplaats van het Taoïstische geloof. Op deze berg liggen verschillende fraaie tempels die je kunt bekijken. De mooie, groene omgeving is bovendien een leuke plek voor een wandeling. Met de hogesnelheidstrein reis je al in veertig minuten naar Qingcheng, waardoor je de berg gemakkelijk als dagtrip kunt bezoeken vanuit Chengdu. Probeer de berg doordeweeks te zoeken. In het weekend en op feestdagen is het hier ontzettend druk.

Jiuzhaigou

Chengdu is ook een goede uitvalsbasis om het schitterende nationale park Jiuzhaigou te bezoeken. China kent ontzettend veel mooie nationale parken, maar dit is toch wel een van de mooiere. Geen wonder dat dit park tot UNESCO Werelderfgoed is uitgeroepen. Het heldere water en de bergachtige omgeving maken het een paradijs voor fotografen. De Nuorilang Waterfall, het Five Flower Lake en de Five-Coloured Pool zijn enkele van de vele prachtige plekjes in Jiuzhaigou. Het is echter wel nog wel een flinke rit vanuit Chengdu. De bus doet er tien tot twaalf uur over. Je kunt bij elk hostel een tour boeken of het zelf proberen te regelen. Hoe dan ook ben je wel drie dagen ‘kwijt’. Bekijk ook ons artikel over een bezoek aan het Jiuzhaigou National Park.


Jiuzhaigou


Tibet

Vanuit verschillende hotels en hostels kun je een reis naar Tibet regelen. Je hebt hiervoor verschillende dingen nodig; een permit, een gids en vervoer naar Tibet. Alles is vanaf hier dus wel te regelen, maar vaak zal je hier wel een paar dagen op moeten wachten voordat het geregeld is.

Vervoer in Chengdu

Chengdu beschikt over een modern, snelgroeiend metronetwerk. Het metronetwerk is in 2010 geopend en sindsdien zijn er meerdere lijnen bijgekomen. Een steeds groter deel van de stad is hierdoor uitstekend per metro te bereiken. Ritjes met de metro zijn snel en goedkoop. De taxi is een prima alternatief. Deze zijn volop aanwezig en relatief betaalbaar. Er zijn maar weinig taxichauffeurs die Engels spreken of lezen, dus zorg ervoor dat je de bestemming in Chinese karakters kunt laten zien. Ook beschikt de stad over een busnetwerk, maar de meeste bussen zijn uitsluitend in het Chinees en daardoor lastig te begrijpen. De lijnen 901 en 902 zijn hierop een uitzondering. Deze speciale toeristenbussen rijden langs alle hoogtepunten van de stad. Je kunt een dagkaart kopen zodat je bij meerdere stops kunt uitstappen. Als je liever zelf de stad verkent kun je ook een fiets huren.


Hot Pot


Eten en drinken

Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan. Deze provincie behoort tot de bekendste culinaire regio’s van China. Sichuan staat bekend om haar pittige eten, mede omdat de Sichuan peper hier veel wordt gebruikt. Bekende lokale gerechten zijn de Sichuan Hot Pot (een leuk gerecht om met andere reizigers te delen) en Mapo Tofu (een pittig tofu gerecht). Chengdu heeft tevens een prima uitgaansleven. Er zijn een aantal bars waar je terechtkunt en enkele nachtclubs waar je tot diep in de nacht kunt dansen.

Overnachten in Chengdu

Er zijn voldoende hotels in Chengdu, zowel luxere als eenvoudige hotels. Ook is er een een prima aanbod van leuke en betaalbare hostels te vinden in Chengdu. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Chengdu vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Chengdu is vanaf bijna elk vliegveld in China te bereiken per vliegtuig. Naast deze binnenlandse vluchten kun je ook rechtstreeks vanuit het buitenland naar Chengdu vliegen. Er gaat zelfs een directe vlucht vanaf Amsterdam. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China.

Je kunt ook met de trein naar Chengdu gaan. Dankzij een aantal nieuwe hogesnelheidstreinen duurt dit niet zo lang meer als enkele jaren geleden. Vanuit Kunming ben je nu ongeveer zes uur onderweg. De snelste trein vanuit Xi'an brengt je in ruim drie uur in Chengdu. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia.

Ons oordeel
7/10

Het Panda Breeding Center is geweldig en er zijn een paar interessante bestemmingen in de buurt van de stad. In Chengdu zelf is verder niet veel te beleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.