De grote Boeddha van Leshan

De grote Boeddha van Leshan

Een van de grootste en indrukwekkendste Boeddhabeelden ter wereld vind je niet in een land in Zuidoost-Azië zoals Thailand, maar in het tevens boeddhistische China. In de stad Leshan, op ongeveer een uur reizen van Chengdu, staat het grootste stenen Boeddhabeeld ter wereld. Het beeld is 71 meter lange, de oren alleen al zijn maar liefst zeven meter lang. De Grote Boeddha van Leshan – zoals de toepasselijke naam luidt – is niet alleen groot, maar ook bijzonder mooi. Dit maakt het voor ons een van de indrukwekkendste beelden van Boeddha die in Azië te vinden is.

De Grote Boeddha

Het grote Boeddhabeeld is uiteraard het hoogtepunt, maar er zijn nog wat andere dingen om het beeld heen te vinden. Zo zijn er een paar grotten in het complex, met daarin tevens enorme Boeddhabeelden. Sla deze zeker niet over. Bovendien ligt rondom de Boeddha een soort park, met een paar andere tempels en pagodes. Als je wat tijd over hebt is het ook leuk om hier een wandeling te maken.


Leshan


Als je de Boeddha van wat verder af wilt bewonderen kan je een boottocht maken. Dit zit echter niet bij de toegangsprijs van het complex. Je betaalt dus puur extra om het van een meter of twintig verder af te zien, in onze ogen niet het geld waard.

De stad Leshan

Op de Boeddhabeelden en de grotten hieromheen na, is er vrij weinig te beleven in Leshan. Het is een typische grote Chinese stad. Veel mensen, lawaai en weinig moois om te zien. Het gebied langs de rivier is nog enigszins leuk, maar eigenlijk ook niet de moeite waard.


Leshan


Leshan


Hoe kom ik er?

Leshan is dus geen leuke stad om langer in te verblijven, bezoek het beeld daarom als een dagtrip. De makkelijkste en meest logische optie om dit te doen is vanuit Chengdu. De hogesnelheidstrein brengt je vanaf het oostelijke treinstation van Chengdu in een uur in Leshan. Hier kan je de lokale bus pakken naar het Boeddhabeeld, deze doet er ongeveer een halfuur over. De busstops worden echter niet in het Engels aangegeven. Als je het daarom niet aandurft kan je altijd de taxi aanpakken. Als je het wel wilt proberen – de busrit kost maar 1 yuan -, kan je het beste in je hostel om wat tips en de actuele reisinformatie vragen.