Het regenbooglandschap in Zhangye Danxia

Het regenbooglandschap in Zhangye Danxia

Ben je van plan om binnenkort naar China te gaan? Vergeet dan niet om naar het Zhangye Danxia National Geopark te gaan, in het noorden van het land. De bergen in dit bijzondere park hebben verschillende lagen, ieder met een andere kleur, waardoor het doet denken aan een olieverfschilderij. Dit is echt één van de plekken in Azië waar je urenlang naar het uitzicht kunt staren.

Het Zhangye Danxia National Geopark

In dit natuurlijk gevormde landschap kun je de kleuren blauw, oranje, geel, rood en groen terugvinden in de bergen. Dit is de reden waarom Chinezen voornamelijk naar het park verwijzen met ‘de Regenboog Bergen’. Het lijkt net gephotoshopt of erop geschilderd, maar niets is minder waar: Danxia NP is door miljoenen jaren van natuurlijke invloeden zo geworden. De vorming van de bergen en de kleuren is een resultaat van een 24 miljoen jarige opeenstapeling van gesteente. Door de erosie van het water en de invloed van de geologische structuur, klimaatverandering en windkracht ziet het gebergte eruit zoals het er nu uitziet. Maar naast de schitterende kleuren zijn er ook verschillende watervallen te vinden, die zich kilometerslang een weg banen door dit rustieke landschap. Helaas kun je de watervallen alleen vanaf de uitkijk-platformen bewonderen.


Zhangye Danxia


Zhangye


Beste reistijd

De bergpieken reiken niet hoger dan een aantal honderd meter, maar als je geluk hebt zijn er wat lage wolken als je er bent. De pieken steken namelijk dwars door de wolken, wat een mooi plaatje vormt. En ook als het regent hoef je niet te balen, want de kleuren zijn feller als de bergen natgeregend zijn (en er zijn natuurlijk minder toeristen, win-win!). Uiteraard raden we je wel aan om te gaan op een zonnige dag, omdat dan de kleuren het beste uitkomen. De beste periode om een bezoek te brengen is daarom van juni tot september. Houd er rekening mee dat er in juli en augustus veel Chinese feestdagen zijn, waardoor het drukker is in het park.

Overnachten in Zhangye Danxia

Helaas zijn er in het Nationaal Park zelf geen accommodaties beschikbaar, maar in de stad Zhangye zijn genoeg opties te vinden. Zo kun je ervoor kiezen om in een kleinschalige accommodatie te slapen, zoals een homestay. Wij raden altijd homestays aan in Azië, omdat je door hier te overnachten de lokale bevolking direct steunt, een kijkje in het lokale leven krijgt en ze vaak even duur zijn als hostels.


Zhangye Danxia Geopark


Zhangye Danxia National Geopark


Hoe kom je er?

Het park kun je vinden ten noorden van de Gilian bergen, in de counties Linze en Sunan. Omdat het een beschermd natuurgebied is, met zes aangewezen onderdelen van het park bestempeld als UNESCO erfgoed, zijn de plekken waar toeristen mogen komen beperkt. Er zijn vier grote uitkijkposten, waarvan de tweede en de vierde het beste uitzicht hebben. Vanaf de ingang bereik je de platformen met zo’n 10 minuten lopen, of je kunt de bus nemen. De parkfee is 40 CNY en voor nog 20 CNY stap je in de sightseeing bus (60 CNY is ongeveer €7,50).

Reisgids China