De prachtige meren in het Jiuzhaigou National Park

De prachtige meren in het Jiuzhaigou National Park

In het midden van China ligt in de provincie Sichuan het weelderige Jiuzhaigou National Park, waar je kunt genieten van prachtige meren, ongerepte bossen, watervallen en zeldzame diersoorten. Bereid je voor op een trip door magische landschappen.

Pittoreske meren

Het Jiuzhaigou verkreeg ruim twintig jaar geleden als bijzonder biosfeerreservaat al een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer je op bezoek gaat in dit gebied begrijp je meteen. Zo heeft Jiuzhaigou talloze fotogenieke meren, met elk unieke eigenschappen. Five Flower Lake is wellicht het bekendste meer en heeft door het kalkhoudende water en algen bijzondere kleuren. In combinatie met bloemen die aan het oppervlak drijven heeft dit meer een prachtig kleurenpalet. Bij Long Lake en Bamboo Arrow Lake krijg je door de omringende dennenbossen en bergtoppen echt een ‘Alpengevoel’.


Jiuzhaigou National Park


Jiuzhaigou National Park


Wildlife

De meeste mensen komen naar Jiuzhaigou National Park om de helderblauwe meren te bekijken. Er valt echter meer te beleven hier. Dit is ook een leefgebied van de reuzenpanda, die hier in relatief grote aantallen voorkomt. Dit pluizige dier komt alleen in China voor en wordt in het wild met uitsterven bedreigd, maar je hebt hier de kans de reuzenpanda in zijn natuurlijke omgeving te zien. Naast de reuzenpanda kun je onder leiding van een boswachter op zoek gaan naar het bijzondere Sichuan goudaapje, ‘gewone’ pandaberen en diverse soorten herten. In dit natuurgebied komen verder sierlijke vogels als kraanvogels en goudfazanten voor. Het Jiuzhaigou is kortom een paradijs voor natuurliefhebbers.

Beroemde waterval

Naast bijzondere diersoorten heeft het park meer natuurfenomenen. Zo ligt in het midden van Jiuzhaigou de Nuorilang waterval, de breedste cascade van China. Nuorilang spreidt zich uit over een breedte van 270 meter en valt zo’n 20 meter naar beneden. Tegenover de waterval ligt een observatieplatform. In de herfst krijg je er gratis een oranje en rood bladerdak bij.


Jiuzhaigou National Park


De Tibetaanse cultuur

Ook voor cultuurliefhebbers is een bezoek aan Jiuzhaigou de moeite waard. Jiuzhaigou betekent dan ook Vallei van de Negen Dorpen. Zeven van de negen dorpen die behoren tot de Tibetaanse cultuur zijn na een eeuwenlange historie nog steeds bewoond. Hoewel er in totaal slechts 1.100 mensen wonen in een gebied van 720 vierkante kilometer, vind je hier een unieke cultuur met historische rituelen, klederdracht en gerechten. Typisch voor de Tibetaanse beschaving in de provincie Sichuan zijn de vele kleurrijke tempels, een dieet met veel yakvlees en een religie die meer dan 2000 jaar oud is. Deze zogenoemde Bon of Benbo-Sec religie bestaat al sinds de tweede eeuw voor Christus en wordt in de zeven dorpen nog altijd aangehangen. Je vindt hier veel gebedsvlaggen van katoen en papier. De papieren vlaggen worden in de lucht gegooid, waardoor de gebeden door wind en water verspreid worden. Doordat het Jiuzhaigou National Park een door UNESCO beschermd natuurgebied is, mag er geen landbouw bedreven worden door de lokale bevolking. De mensen leven daardoor uitsluitend van toerisme.

Hoe kom ik er?

Het nationaal park heeft een eigen vliegveld, Jiuzhaigou Huanglong genaamd. Vanuit de grote stad Chengdu gaan dagelijks vluchten naar de luchthaven van Huanglong. Vanaf het vliegveld is het een rit van anderhalf uur naar de ingang van het park met een shuttlebus of taxi. Een goedkopere optie is de bus. Vanuit Chengdu is het een afstand van 450 kilometer. Omdat het een deels bergachtige route is duurt de rit acht tot tien uur.