Sapporo

Sapporo

Sapporo is gelegen op het eiland Hokkaido, waar het meteen ook de hoofdstad van is. De stad telt zo’n twee miljoen inwoners en staat voornamelijk bekend om het sneeuwfestival, waar jaarlijks een paar miljoen nationale en internationale toeristen op afkomen. Ook is de stad nog steeds erg trots op het feit dat zij de eerste Olympische Spelen van Azië hebben mogen organiseren. De Okura-yama skischans is een overgebleven attractie hiervan, waarbij men met een lift naar de top van de schans kan en door middel van een simulator kan ervaren hoe zo’n schanssprong in werkelijkheid aanvoelt.

Het sneeuwfestival – Yuki Matsuri

Over het hoogtepunt van het jaar in Sapporo valt veel te vertellen. Door de hele stad heen wordt het festival gevierd en is er van alles te beleven. Er zijn ijssculpturen van meters hoog, zoals The Big Ben, een Dragon Ball Z sculptuur, draken, en nog veel meer – zo’n tweehonderd sculpturen worden jaarlijks tentoongesteld. Vooral in het donker zijn de sculpturen adembenemend, wanneer het overgrote deel wordt verlicht en het geheel en echte sprookjessfeer krijgt. Qua activiteiten kan er worden gesleed en geraft over het ijs en in de sneeuw in een grote sneeuwhal. Het festival vindt normaliter plaats gedurende de eerste week van februari.


Sapporo


Sapporo Zomerfestival

Nog een festival week in het mooie Sapporo, met dit keer in de hoofdrol een enorme biertuin. Ook hier komen weer enorm veel bezoekers op af. Andere populaire activiteiten gedurende deze maand (ja, dit festival duurt inderdaad een maand) zijn adembenemende vuurwerkshows, jagen op vuurvliegjes – wat een oude, ontspannende traditie is in Japan -, traditionele dansshows en nog veel meer.

Door het jaar heen

Maar ook buiten deze festivalperiodes is er veel te doen in de stad. Zo wordt het voormalig overheidsgebouw van Hokkaido gezien als één van de hoogtepunten van de stad. Men kan hier een gratis museum bezoeken en gedurende de donkere uren wordt het gebouw prachtig belicht. Mocht je graag een tempel willen bezoeken in de stad, raden we aan om naar Hokkaido-jingu te gaan – een van de oudste tempels van Hokkaido, gelegen in het Maruyama park.

Voor een prachtig uitzicht over de stad is het aan te raden om de berg Moiwa te beklimmen. Hierboven op is een observatieplatform te vinden. De berg zelf is 531 meter hoog en kan ook bereikt worden via een gondel, kabelbaan en shuttlebus. Een ander mooi uitzicht kan verkregen worden via de Sapporo TV Tower, vanaf een hoogte van 90 meter. De toren is te vinden aan de voet van het Odori-Koen, een mooi park te midden van de drukke stad – heerlijk om even een rustmomentje te pakken.

Aangezien Sapporo beer bekendheid kent ook buiten de Japanse grenzen, is er een speciaal museum aan gewijd in de stad. Neem hier een kijkje in de originele brouwerij en proef verschillende Sapporo biertjes.


Sapporo


Sapporo


Vervoer in Sapporo

Als je per vliegtuig in Sapporo arriveert kun je met de trein naar het centrum van de stad reizen. Binnen de stad kun je gebruik maken van het metronetwerk, wat bestaat uit drie lijnen. Met deze metro zijn de belangrijkste gedeelten van de stad goed bereikbaar.

Overnachten in Sapporo

Er zijn meerdere hele leuke en mooie hostels te vinden in Sapporo. Ook zijn er een aantal gezellige guest houses gelegen in de stad. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Sapporo vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Het eiland Hokkaido is sinds 2016 te bereiken met de Shinkansen. Vanuit Tokyo reis je nu in vier uur naar het eiland toe. Dan kom je echter aan in Hadodate, in het uiterste zuiden van Hokkaido. Vanuit hier ben je nog ongeveer vier uur onderweg naar Sapporo. Er liggen plannen om deze hogesnelheidslijn door te trekken, maar dit zal nog even duren. Om kosten te besparen raden we aan de Japan Rail Pass aan te schaffen, mocht je het plan hebben hierheen te gaan.