Japan Rail Pass

Japan Rail Pass

De treinen in Japan behoren tot de beste van de wereld. Je kunt er overal mee komen, de treinen gaan ontzettend snel en zijn bovendien altijd op tijd. Ritten met deze treinen zijn echter wel best prijzig, zeker in vergelijking met andere landen in Azië. Met een Japan Rail Pass kun je hier behoorlijk wat geld op besparen. Als je tijdens je verblijf in Japan meerdere steden wilt bezoeken, is de Japan Rail Pass al gauw de beste optie. Naast geldbesparend is de pas ook tijdbesparend. Als je de pas hebt hoef je namelijk niet voor elke treinreis een kaartje te kopen, wat wel zo relaxt is.

De mogelijkheden

De Japan Rail Pass is op alle treinen van het JR netwerk geldig. Dit is het officiële spoornetwerk en hiermee is bijna heel Japan te bereiken. Met de pas kun je bovendien ook gebruik maken van de shinkansen, de hogesnelheidstrein. Alleen op de Nomozi en de Mizuho shinkansens is de pas niet geldig. Je kunt bij het kopen van een Japan Rail Pass uit drie lengtes kiezen; 7 dagen, 14 dagen en 21 dagen. Uiteraard is de pas van 7 dagen het goedkoopst en 21 dagen het duurst. Als je de pas van 7 dagen neemt heb je het geld er bij een retourtje TokyoKyoto met de shinkansen er al bijna uit.

De kosten

Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de kosten voor de verschillende passen. Kinderen tussen de 6 en 11 jaar krijgen korting. Voor kinderen onder de 6 jaar is een Japan Rial Pass gratis. Onderstaande prijzen gelden voor een Ordinary Pass, waarmee je alleen in de tweede klasse kunt zitten. Voor een meerprijs van 20% tot 30% kun je ook een Green Pass aanschaffen, waarmee je ook in de eerste klasse kunt zitten. We raden aan gewoon de Ordinary Pass te kopen, de tweede klasse in Japanse treinen is al luxe genoeg.

Dagen Kosten Kosten in euro’s
7 dagen 29,110 Yen € 235
14 dagen 46,390 Yen € 374
21 dagen 59,350 Yen € 479
*voor het laatst in januari 2019 bijgewerkt. Bij veranderende wisselkoersen kunnen de prijzen hoger of lager uitvallen.

Japan Rail Pass kopen

De Japan Rail Pass is alleen te koop buiten Japan. Deze mogelijkheid is puur voor toeristen, dus het is geen optie als je in Japan gaat wonen, al woont of een stage gaat lopen. Je kunt bij de grotere reisbureaus en specialistische Japanse reisbureaus de Japan Rail Pass kopen. Dit moet dus voor je vertrek naar het land geregeld zijn! Bij je aankoop krijg je een voucher, welke je in Japan zelf kunt omwisselen voor een Japan Rail Pass. Je kunt er dus niet gelijk mee reizen, je zult de voucher eerst moeten omwisselen. Dit kan bij een JR Travel Service Center – te vinden op de meeste JR stations – en de internationale vliegvelden Narita en Kansai.


Japan Rail Pass


Andere passen

Naast de gewone Japan Rail Pass zijn er ook een aantal andere opties. Deze zijn voornamelijk geschikt als je verblijf in Japan beperkt is tot een bepaald gebied. Met de JR East Pass kun je alleen in het oosten van Japan reizen. Hiermee kun je rondom Tokyo reizen en het gebied ten oosten en noorden daarvan. Op Hokkaido is deze pas echter niet geldig. Met de JR West Kansai Area Pass kun je reizen tussen steden als Osaka, Kobe, Kyoto en Nara. Zo zijn er nog een aantal andere passen. Als je specifiek een bepaalde regio bezoekt zijn deze wellicht een goede optie. Deze passen zijn namelijk goedkoper dan de complete Japan Rail Pass.

Reizen zonder Japan Rail Pass

De meeste reizigers halen een Japan Rail Pass er absoluut uit. Met name als je veel bestemmingen in een korte tijd bezoekt is het zeker voordeliger. Als je wel meer je tijd neemt hoeft een pas  niet per se voordeliger te zijn. Als je drie weken in Japan verblijft bijvoorbeeld is het vaak goedkoper om een pas van twee weken aan te schaffen, die pas in gaat als je Tokyo verlaat. Aangezien je ongetwijfeld de nodige dagen in de hoofdstad verblijft is het zonde als je al een geldige pass hebt terwijl je deze niet of nauwelijks gebruikt.

Reisgids Japan