Takayama

Takayama

Ben je op zoek naar de andere kant van Japan? Even genoeg van alle mensen, hoge gebouwen en het moderne stadsleven? Wil je niet alleen maar de grote steden afgaan tijdens je reis? Dan is Takayama (en wellicht het dorpje Shirakawago) een mooie manier om te genieten van de andere kant van Japan. Niet ver van de miljoenenstad Tokyo vandaan vind je Takayama. Deze stad ligt midden in het hart van de Japanse Alpen en is dus omringd door bergen. In Takayama lijkt het, als je de toeristen even wegdenkt, alsof je terug in de tijd gaat. In het oude centrum vind je typische oude Japanse huizen met onder andere houten theehuizen en sake brouwerijen. Het is leuk om door de smalle straten van het oude centrum te dwalen. Ook is Takayama een geschikte plek als startpunt als je actief wilt gaan hiken in de natuur.

Wat kun je doen in Takayama

Sannomachi Street

In het centrum van Takayama vind je genoeg mooie oude huizen. Met name in Sannomachi Street vind je veel van deze woningen terug. Je ziet er houten koopmanshuizen, lampionnen aan de gevel en Japanners in kimono.


Takayama


Hida beef eten

Hida beef is een typisch gerecht uit deze streek en je vindt het in nagenoeg elk restaurant op de menukaart. Hida beef is rundvlees en komt van de zwarte Japanse koe. Deze koe is bekend in de regio vanwege de kleur, textuur en de heerlijke smaak.

Ga de natuur in

Er zijn veel wandelroutes en opties in de omgeving om de mooie Japanse Alpen te ontdekken. Je kunt zelfs een mooie korte wandeling van drieënhalf kilometer maken, de Higashiyama Walking Course. Deze start in het centrum en tijdens de wandeling kun je genieten van mooie natuur.

Oogstfestival en de praalwagens

Op 14 en 15 april en op 9 en 10 oktober rijden prachtige praalwagens door de stad ter ere van het oogstfeest. Takayama staat bekend om de oogstfestivals dus mocht je de kans hebben, zeker bezoeken. In de lente komen hier duizenden mensen op af. Tijdens de rest van het jaar kun je de praalwagens zien in het speciale Karakuri Museum en de Takayama Matsuri Yatai Kaikan.De markt bezoeken

Langs de oever van de rivier vind je een ochtendmarkt waar lokale mensen hun producten verkopen. Wel is de markt erg toeristisch geworden in de loop der tijd.

Sake proeverij

Sake, een typisch Japans drankje. Het is dan ook erg leuk om een sake proeverij te doen. Waarom in dit dorp? Omdat er vanuit de Japanse Alpen pure ingrediënten worden gehaald en het klimaat zorgt voor optimale omstandigheden om sake te brouwen. In het kleine kroegje Flame wisky vind je een leuke eigenaar die goed Engels spreekt en je de lekkerste sake laat proeven. Meer een whisky liefhebber? Geen probleem, je kunt hier ook een Japanse whisky proeverij doen.

Shirakawago

Shirakawago is een klein traditioneel dorpje in de Japanse Alpen. Dit dorp is bekend om de typisch oude Japanse huizen en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De huizen hebben typische daken van riet die steil omlaag lopen zodat ze de flinke pakken sneeuw in de winter kunnen verdragen. Het is dan ook zowel in de winter met sneeuw als in het voorjaar met de mooie bloesem prachtig om te zien. Dit is de enige plek in Japan waar je de combinatie van natuur en deze Gassho-zukuri stijl van woningen kunt bewonderen. Loop door het dorp en vergeet beslist niet naar het uitzichtpunt te lopen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Mocht je nog meer van deze stijl woningen willen zien, dan kun je nog Gokayama bezoeken.

Vanuit Takayama gaan er georganiseerde tours naar Shirakawago maar je kunt ook eenvoudig zelf de bus nemen. Er gaan frequent bussen, informatie kun je krijgen bij het busstation (naast het treinstation). Er zijn bussen met gereserveerde tickets en bussen zonder een gereserveerde plek. Als je zeker wilt zijn van een plek in de bus dien je dus vooraf de tijd van vertrek voor zowel de heen- als terugreis vastleggen. Reis je echt in een drukke periode, dan raden we je aan dit te doen. Aan twee tot drie uur heb je meer dan genoeg om Shirakawago te zien. Een retourticket heb je voor ¥4.400.


Shirakawago


Vervoer in Takayama

Takayama is een klein dorp. Je kunt lopend het hele dorp verkennen en hebt daarbij geen vervoer nodig. Wel kun je eventueel een fiets huren, wat een optie is als je ook wat meer van de omgeving wilt zien.

Overnachten in Takayama

Takayama beschikt over een uitstekend aanbod van hostels en guest houses. Deze accommodaties zijn vrij nieuw en zijn van hoge kwaliteit. De prijzen liggen bovendien wat lager dan elders in Japan. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Takayama vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Je kunt vanuit Tokyo met de trein naar Takayama reizen. Je neemt de trein (Shinkansen) naar Tayama of Nagoya, waarna je hier overstapt op een andere trein naar Takayama. In totaal ben je ongeveer twee uur sneller dan met de bus, maar je bent wel ook dubbel zo veel kwijt. Deze prijzen gelden niet voor reiziger met de JR-pas. De JR pas geeft gratis toegang tot de Shinkansen van Tokyo naar Nagoya.

Veel reizigers zullen vanuit Matsumoto naar Takayama afreizen. Vanuit Matsumoto vertrekken er dagelijks een aantal bussen naar Takayama. Voor een ticket betaal je ¥3.180 en de bus doet er er tweeënhalf uur over. De busreis zelf is al een ‘excursie’ want je rijdt door de Japanse Alpen. Je geniet van mooie uitzichten en prachtige natuur. Je kunt ook de bus nemen vanuit Tokyo. Deze doet er zesenhalf uur over en kost ongeveer ¥7.000.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.