Nagasaki is een havenstad aan de westkust van het meest zuidelijke eiland van Japan; Kyushu. Veel mensen denken bij Nagasaki meteen aan de atoombom die in 1945 de stad in een klap verwoestte. Toch is Nagasaki helemaal herbouwd en is het vandaag de dag een fijne stad om in te verblijven tijdens je reis door Azië. De sfeer is er relaxed, waardoor het eigenlijk meer aanvoelt als een dorp dan een grote stad. Bovendien zijn de bezienswaardigheden – die voornamelijk te maken hebben met de inslag van de atoombom – ontzettend interessant.
Op 9 augustus 1945 ging in Nagasaki een atoombom af. Drie dagen nadat de Amerikanen de eerste atoombom op Hiroshima wierpen, was Nagasaki het slachtoffer. Bijna 40.000 mensen kwamen hierbij direct om het leven. Jaren later stierven er nog steeds mensen door de gevolgen van de straling. De stad was zwaar gehavend, maar is na de oorlog weer volledig opgebouwd. Op de plaats waar de bom ontplofte, ligt het Vredespark met het atoombom museum en een negen meter hoog Vredesbeeld.
Het is geen wonder dat de bezienswaardigheden in Nagasaki te maken hebben met de verschrikkelijke gebeurtenis. Net als in Hiroshima, is ook in Nagasaki een vredespark aangelegd, met veel herdenkingsbeelden en een museum. Een bezoek aan het Nagasaki Atomic Bomb Museum is een must do. Hier ontdek je meer over de atoombom en de gevolgen die hij heeft gehad. Je leert niet alleen over de geschiedenis, maar het museum laat ook de recente ontwikkelingen zien rondom kernwapens.
Tempel liefhebbers kiezen voor een bezoek aan de Fukusai-ji tempel. Een enorme heilige van wel 18 meter staat op een tempel in de vorm van een schildpad. Ook de Suwa-jinja tempel is een bekende tempel in Nagasaki. Een andere bezienswaardigheid is de katholieke Oura Kerk. Dit is de oudste houten kerk van Japan, gebouwd in 1865. Tot slot noemen we nog de kathedraal van Urakami. Ooit was dit de grootste van Azië, maar na het bombardement is hier enkel een kleinere variant van herbouwd.
De stad heeft een bijzondere connectie met Nederland. Tussen de 17e en halverwege de 19e eeuw waren Nederlanders de de enige westerlingen die zaken mochten doen met het land. Kenmerken van deze contacten met Nederland zijn nog goed te zien in Nagasaki. Iets ten noorden van de stad ligt het Huis Ten Bosch, een Nederlands themapark. De Nederlandse connectie is ook te vinden in de wijk Oranda Zaka (“Hollandse Hellingen”). Deze heuvelachtige wijk in het zuiden van Nagasaki bood vroeger plaats aan houten Hollandse huizen.
Als je meer wilt weten over de geschiedenis tussen Japan en Nederland, is een bezoek aan het eiland Dejima ook de moeite waard. Het eiland was ruim 200 jaar een handelspost voor Nederland, maar vandaag de dag is het een museum.
Mis je Nederland na het reizen in Azië of wil je gewoon even totaal wat anders? Net buiten Nagasaki ligt Huis ten Bosch, een Nederlands themapark. In dit grote openluchtmuseum staan replica’s van gebouwen op ware grootte uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Als je hier rondloopt, waan je je echt even in Nederland. Zo vind je er de Utrechtse Domtoren, het stadhuis van Gouda, grachtenhuizen, molens en andere monumenten. Uiteraard wel lichtelijk overdreven. De meerdere windmolens omringd door vele tulpen zie je in Nederland waarschijnlijk niet dagelijks terug. Ook de kanalen, herenhuizen en andere Nederlandse klassieke gebouwen ontbreken niet. Dit maakt Huis Ten Bosch zeker een leuk uitstapje vanuit Nagasaki.
Vanwege de westerse ligging van Nagasaki heeft de stad altijd veel contacten gehad met naast gelegen landen als Korea en China. Vooral de Chinese invloeden zijn nog aanwezig in de oude Chinese wijk in Nagasaki. Deze wijk is goed bewaard gebleven en heeft onder andere een tempel uit 1629. Natuurlijk is het bezoeken van een ‘Chinatown’ altijd een goed idee, voornamelijk dankzij het lekkere eten, de aparte winkels en de vele souvenirs.
Op een klein uurtje varen vanaf de haven van Nagasaki, vind je het spookeiland Hashima in de vorm van een oorlogsschip. Ooit was het eiland (door de winning van kolen) een van de meest dichtbevolkte gebieden van Japan. Toen de vraag naar steenkool afnam, vertrokken de mensen en veranderde het in een spookstad. Het eiland is bekend geworden door een scene uit de James Bond film Skyfall die op het eiland plaatsvond. Je kunt het eiland bezoeken met een tour.
In tegenstelling tot veel andere Japanse steden beschikt Nagasaki niet over een metronetwerk. Wel is er een goed werkend tramnetwerk gelegen in stad, dat al ruim honderd jaar in de stad te vinden is. De meeste interessante gedeelten van Nagasaki zijn met deze tram bereikbaar. Je stapt achterin de tram in en koopt hier bij de conducteur een kaartje. Je kunt voor ¥130 een los kaartje kopen of een dagkaart voor ¥500. We raden aan om zoveel mogelijk van deze tram gebruik te maken en duurdere opties als de taxi te vermijden.
Er zijn een aantal hele leuke hostels gelegen in Nagasaki. Vooraf reserveren is wel aan te raden. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Nagasaki vermeld.
Nagasaki heeft een relatief klein, maar internationaal vliegveld. Er zijn goede verbindingen met onder meer Tokyo, Osaka en Okinawa. Bovendien ontvangt het ook rechtstreekse vluchten vanuit Shanghai en Soul. Bekijk ook onze tips over vliegtickets voor Japan.
Er zijn een aantal bezienswaardigheden in Nagasaki te vinden. Maar vergeleken met andere Japanse steden is dit aanbod mager, er zijn leukere bestemmingen in het land.
Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.