Hiroshima

Hiroshima

Net zoals bij de stad Nagasaki, denk je bij Hiroshima waarschijnlijk als eerste aan de atoombom die hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog viel. Het was de eerste aanval met een atoombom ooit. 78.000 mensen verloren direct het leven en vele duizenden volgden in de jaren hierna door de vrijgekomen straling. De stad was compleet verwoest; op een enkel gebouw na stond er niks meer overeind. Hiroshima is echter volledig opgebouwd en vandaag de dag heeft het maar liefst ongeveer 1,2 miljoen inwoners. De sfeer is er relaxed en hangt er een leuke buzz in deze stad gelegen in het zuiden van het eiland Honshu in Japan.

Over Hiroshima

In augustus 1945 maakte de atoombom in één klap een einde aan het dagelijks leven in de stad. Hiroshima is weer opnieuw opgebouwd en vandaag de dag is het een energieke metropool. Het heeft, net als veel andere Japanse steden, een moderne architectuur. Brede wegen, hoogbouw, grote warenhuizen en hippe winkels kenmerken de stad. Vermaak je in een van de vele kunstgalerijen, of plof neer in een restaurantje voor lekkere sushi of Japanse thee. In de stad vind je ook veel groen. Zo heb je er mooie parken, zoals de Shukkeien Garden en het Hiroshima’s Hijiyama Park. Sla dan natuurlijk ook het Peace Memorial Park niet over. En natuurlijk zijn er meer monumenten te vinden, die ons herinneren aan de verschrikkelijke oorlog. Ondanks de zwarte geschiedenis, hangt er in de stad een fijne sfeer. Je kunt de stad te voet verkennen, maar ook met het openbaar vervoer, want dit is prima geregeld.


Hiroshima

De Atomic Bomb Dome, het symbool van Hiroshima


Hiroshima

Een van de monumenten in het vredespark


Bezienswaardigheden in Hiroshima

Meerdere monumenten, musea en parken herinneren je aan de verschrikkelijke atoombom en diens gevolgen. Een must do tijdens je bezoek aan Hiroshima. Het meest indrukwekkende museum is het Hiroshima Peace Memorial Museum. We raden je aan de route door het museum te volgen en de tijd te nemen om de teksten op de borden te lezen. Deze geven je informatie over wat er allemaal gebeurd is in de stad en Japan aan het einde van de Tweede Wereldwoorlog. Het museum staat in het gelijknamige park, dat ter herinnering aan de atoombom is aangelegd. In dit park staat ook een beeldje van Sadako Sasaki. Dit Japanse meisje overleed 10 jaar na de atoombom aan de gevolgen van de straling. Ze vouwde meer dan 1000 kraanvogels in het ziekenhuis. Dit laat het beeldje ook zien.

Aan de overkant van het vredespark staat de Atomic Bomb Dome, ook wel het Vredesmonument van Hiroshima genoemd. Dit is een van de weinige gebouwen die overeind is gebleven nabij de explosie. Een bijzonder gebouw om van dichtbij te zien.

Zoals in veel grote Japanse steden vind je hier ook een kasteel, met de toepasselijke naam Hiroshima Castle. Als je al meerdere kastelen in het land gezien hebt kun je dit kasteel wel overslaan, het behoort niet tot de mooiste van het land. Als je wat tijd over hebt is het wel leuk om een kijkje te nemen.

Als je een leuk stuk wilt wandelen en wat wilt relaxen is het leuk om de Shukkei-en te bezoeken. Dit is een typische Japanse tuin, met fraaie bruggen en goed onderhouden planten en bomen. Ook hiervoor geldt dat er elders in Japan mooiere tuinen te vinden zijn.


Hiroshima

De fotogenieke torii op Miyajima


Miyajima

Breng tijdens je bezoek aan Hiroshima absoluut een bezoek aan Miyajima. Dit kleine eiland ligt op een uurtje van de stad, dus het is goed te doen als dagtrip. Het hoogtepunt van het eiland is het Itsukushima-schrijn. Vooral de toegangspoort is ontzettend mooi. Deze torii ligt in het water en wordt door velen gezien als een van de mooiste bezienswaardigheden van Japan. Je ziet de Itsukushima-schrijn ook op de foto bovenaan deze pagina.

Wil je een mooie hike doen over het eiland, blijf dan een nachtje op het eiland slapen en doe de wandeling op de tweede dag. Je spullen kun je in Hiroshima achterlaten. Lees onze blog over Miyajima voor meer tips.

Okunoshima

Een andere leuke dagtrip die je vanuit Hiroshima kunt maken, is een bezoek aan het eiland Okunoshima. Op dit eiland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim gifgas geproduceerd. Na afloop van de oorlog werd het eiland verlaten en kregen de aanwezige konijnen (proefdieren, zo luidt het gerucht) hier de vrijheid om zich met honderden te vermenigvuldigen. Zonder natuurlijke vijanden om hen heen ging dat proces snel. Tegenwoordig kun je op het eiland – toepasselijk ook wel Rabbit Island genoemd – de brutale konijntjes zelf voeren en leuke foto’s maken.


De vele konijnen op het eiland Okunoshima


Vervoer in Hiroshima

In tegenstelling tot de meeste grote Japanse steden beschikt Hiroshima niet over een uitgebreid metronetwerk. De Astram Line is de enige metrolijn van de stad. Deze loopt zowel ondergronds als bovengronds. Hiermee zijn onder meer het vredespark (Hondori station), het kasteel van Hiroshima (Johiku of Kencho station) en het stadium te bereiken. Daarnaast is er ook een tramnetwerk gelegen in de stad. Er lopen meerdere lijnen door het centrum van de stad. Dit is een leuke manier om je te verplaatsen, echt snel gaat het echter niet. Ook kun je met de bus reizen, maar deze worden nauwelijks gebruikt door toeristen.

Eten en drinken

Probeer bij je bezoek aan de stad zeker de lokale specialiteit okonomiyaki. Een hartige pannenkoek, belegd met wat groenten en vlees of vis. Na het avondeten kun je een van de honderden bars of karaoke tenten bezoeken. Het uitgaansleven in de stad is goed. Er is genoeg te doen en de bewoners van de stad houden wel van een drankje.


Hiroshima

Het kasteel van Hiroshima


Overnachten in Hiroshima

In elke prijscategorie zijn genoeg accommodaties te vinden, zo ook voor backpackers. Probeer een kamer te vinden in het centrum van Hiroshima. De meeste bezienswaardigheden, restaurants en uitgaansgelegenheden zijn dan op loop- of fietsafstand. Bij de meeste accommodaties kun je een fiets huren. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Hiroshima vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Iets buiten de stad, op ongeveer 40 kilometer, ligt het vliegveld van Hiroshima. Als je tijdens je reis zowel Hiroshima als bijvoorbeeld Sapporo wilt zien, is een binnenlandse vlucht geen slecht idee. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Japan.

Hiroshima is goed bereikbaar met de shinkansen. Vanuit de hoofdstad Tokyo is het ongeveer vier uur met deze trein en vanuit Osaka is het ongeveer anderhalf uur.

Ons oordeel
7/10

Miyajima is prachtig, het Peace Memorial Park is indrukwekkend en er heerst een relaxte sfeer in Hiroshima.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.