Yaeyama eilanden

Yaeyama eilanden

De Yaeyama eilanden, behorend tot de Okinawa prefectuur, is de meest zuidelijke bewoonde eilandengroep van Japan. Op de Yaeyama eilanden vind je een unieke mix van jungle en prachtige, witte stranden.

Ishigaki Island

Ishigaki is het op een na grootste eiland van de Yaeyama eilanden en is dankzij de luchthaven de toegangspoort tot deze afgelegen archipel. Ishigaki is bekend om zijn natuurlijke schoonheid en wanneer je in het noordwesten een kijkje neemt bij Kabira Bay, krijg je het gevoel in de Filipijnen of Thailand beland te zijn. Het turquoise water, fijne witte zandstranden en mangrovebossen laten het tropische gezicht van Japan zien. Je kunt de baai verkennen vanuit een boot met een glazen bodem, zodat je de koraalriffen en tropische vissen onder je voeten kunt zien. Een betere manier is echter zelf snorkelen. Vanaf de vuurtoren van Hirakubozaki krijg je het beste uitzicht over baai.

Ishigaki heeft daarnaast een kalksteengrot, met verschillende hallen en fraaie formaties. In deze grot zijn kleurrijke sfeerlampjes geïnstalleerd, wat zorgt voor een bijzondere ambiance.


Yaeyama islands


Iriomote Island

Ook op het grootste eiland in de archipel draait het grotendeels om natuurschoon. Iriomote is nauwelijks bebouwd en grotendeels bedekt met regenwoud. Het eiland wordt doorkruist door diverse rivieren. Deze kun je verkennen tijdens een bootcruise, waarbij je kunt genieten van het uitzicht op mangrovebossen en het heuvelachtige landschap van Iriomote. Een leukere optie is een kajaktour, waarbij je in een rustiger tempo de rivieren kunt verkennen. Als je nog actiever wil zijn, kun je ook kiezen voor een uitgestippelde wandeltocht van twintig kilometer door het beboste hart van Iriomote.

De meest spectaculaire bezienswaardigheid op Iriomote is zonder twijfel de Panaisara waterval, die met een hoogte van 55 meter de hoogste waterval van de Okinawa prefectuur. Aan de voet van de waterval ligt een bassin dat groot genoeg is om in te zwemmen.

In de lente en zomer verandert Iriomote in een bijzondere duikbestemming, wanneer hier gigantische mantaroggen samenkomen in Manta Way.

Taketomi Island

Dit eiland wordt door veel mensen bezocht voor een dagtrip, maar dit kleine stukje land heeft minder te bieden dan de grotere eilanden. Wel is Taketomi een goede plek om een dagje tot rust te komen en over de zanderige wegen te fietsen. Je kunt ook luieren aan Kondoi Beach, een uitgestrekt strand dat in geen enkele reisbrochure zou misstaan. De Sanbashi pier is een geliefde plek om de zonsondergang te bekijken.


Yaeyama eilanden


Kohama Island

Voor Kohama Island geldt hetzelfde als Taketomi; er is weinig te doen, het is klein en is uitsluitend een leuke bestemming voor strandliefhebbers. De accommodaties bestaan voornamelijk uit all-inclusive resorts, waardoor dit piepkleine eilandje niet geschikt is voor reizigers die op hun budget willen letten.

Hateruma Island

Deze plaats verdient een vermelding, alleen al omdat dit het meest zuidelijke bewoonde eiland van Japan is. Naast een bezoek aan het zuidelijkste puntje kun je hier genieten van de rotsachtige kust, sterrennachten vanuit de Starry Sky Observatietoren en stranden die bekend staan als de meest fotogenieke in de gehele archipel. Nishihama Beach kan niet op lijstje ontbreken wanneer je Hateruma bezoekt.


Yaeyama


Vervoer op de Yaeyama eilanden

Je kunt met een binnenlandse vlucht reizen tussen Ishigaki en Yonaguni of Hateruma. Het aantal vluchten per week is beperkt. Tevens kun je met de boot tussen de verschillende eilanden reizen. Tussen Ishigaki en Taketomi is het slechts tien minuten varen. Vanaf Ishigaki naar Iriomote is het zo’n veertig minuten met de boot. Naar andere, meer afgelegen eilanden, ben je een stuk langer onderweg.

Overnachten op de Yaeyama eilanden

Zoals wel in meer bestemmingen in Okinawa en elders in Japan is overnachten op de Yaeyama eilanden behoorlijk prijzig. Op Ishigaki zijn nog wel wat enigszins betaalbare accommodaties te vinden, maar op de andere eilanden wordt dit snel lastiger. We raden aan zo ver mogelijk vooruit te reserveren, zodat je zeker weet dat je kunt verblijven in een van het beperkt aantal betaalbare accommodaties.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

De Yaeyama Islands zijn per vliegtuig bereikbaar via de luchthaven op Ishigaki. Hier komen directe vluchten aan vanuit Tokyo, Osaka en Naha, de hoofdstad van de Okinawa prefectuur. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in Japan.

Ishigaki is de toegangspoort tot de archipel en hier vandaan vertrekken veerboten naar de andere eilanden. De trip naar Iriomote duurt 40 minuten, terwijl Taketomi per boot slechts 10 minuten verwijderd is van Ishigaki. De trips naar Kohama en Hateruma duren respectievelijk 25 en 70 minuten.