Kumamoto

Kumamoto

Kumamoto is een stad en gebied op het Japanse eiland Kyushu. Kumamoto staat bekend om zijn grote variatie aan bezienswaardigheden, van actieve vulkanen en bergdorpen tot klassieke kastelen. Daarnaast kun je er meerdere warmwaterbronnen bezoeken en kun je een dagtrip maken naar Mount Aso.

Over Kumamoto

De stad Kumamoto is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. Met 750.000 inwoners is het een behoorlijk grote stad, die bovendien snel groeit. Het is een sfeervolle stad, met veel leuke restaurants. Een echt hoogtepunt van je reis door Japan is de stad overigens niet. Maar het is wel een leuke tussenstop voor een dag of twee tijdens je reis over het eiland Kyushu.


Kumamoto

Het mooie Kumamoto Kasteel


Kumamoto Kasteel

Het kasteel van Kumamoto wordt door velen als een van de mooiste kastelen van Japan gezien. Het slot, dat ook bekend staat als Ginnan Castle, werd in 1601 op bestaande fundamenten gebouwd in de huidige vorm onder leiding van een machtige landheer. Deze maakte van Kumamoto een machtige vesting met 49 geschutskoepels, 18 torens met geschut en 29 toegangspoorten. Een grote brand en een latere aardbeving legden het kasteel grotendeels plat. Bij de aardbeving in 2016 raakte met name de hoofdtoren behoorlijk beschadigd. Ondanks dat de restauratie voorlopig nog niet voltooid is, is het kasteel vrijwel volledig opgebouwd en zeker een bezoek waard. Terwijl je langs de imponerende muren loopt, waan je je in oude tijden.

Warmwaterbronnen

Door de aanwezigheid van Mount Aso liggen in de omgeving verschillende warmwaterbronnen, of ‘onsen’ in het Japans. Een van de meest relaxte plekken is Tarutama Onsen, waar je in een mooie omgeving zowel binnen als buiten kunt chillen in het warme water. Ook in het nabijgelegen Kurokawa en Tanohara liggen sfeervolle warmwaterbaden, die vrij zijn van massatoerisme en daardoor authentiek aanvoelen.


Kumamoto

Het mooie en goed onderhouden Suizenji Park


Suizenji Park

In de stad Kumamoto ligt een typisch Japans park, het Suizenji Park. Oorspronkelijk stond hier alleen een tempel, maar familie van de ontwerper besloot er een grote tuin aan toe te voegen. De verschillende vijvers en bomen staan symbool voor diverse stations van Tokaido treinroute. Zo kun je in Suizenji Park bijvoorbeeld een miniatuurversie van Mount Fuji bekijken. Ook heeft het park een tempel en een theehuis.

Mount Aso

Wanneer je van dichtbij een actieve vulkaan wil bekijken, kun je een trip maken naar Mount Aso. Je kijkt van bovenaf in een enorme krater, waar een bijzonder groen meer ligt en rook dampen opstijgen. Vanaf de zuidelijke en noordelijke rand van de krater kun je met een kabelbaan naar de kraterrand. Rondom de vulkaan liggen enkele wandelpaden, van korte routes tot een trekking van meerdere uren. Check van tevoren wel of Mount Aso toegankelijk is, want de vulkaan is zo actief dat het gebied regelmatig afgesloten wordt.


Mount Aso

De enorme krater van Mount Aso


Tempels

Zoals iedere voorname Japanse stad heeft ook Kumamoto diverse fraaie tempels. Fujisaki Hachiman-gu werd in het jaar 935 opgericht om de goden te verwelkomen in Kumamoto, maar moest na een veldslag in 1877 opnieuw gebouwd worden. De architectuur van de tempel is prachtig, met sierlijke pilaren en daken. Ieder jaar vindt hier in september het bijzondere Boshita Festival plaats, waarbij priesters, paarden en kinderen met draagbare tempels paraderen door de straten van Kumamoto.

Vervoer in Kumamoto

Er is geen metronetwerk te vinden in Kumamoto. Het populairste vervoersmiddel is de tram. Er zijn twee tramlijnen die door het centrum van de stad lopen en gemakkelijk in gebruik zijn. Daarnaast zijn er ook enkele buslijnen. Het centrum van Kumamoto is bovendien relatief klein, dus je kunt al lopend veel van de hoogtepunten ook zelf verkennen. Ook kun je een fiets huren als de afstanden iets te groot worden.


Kumamoto

Kumamon, de populaire mascotte van Kumamoto


Overnachten in Kumamoto

Het aanbod van hostels met slaapzalen is goed te noemen. Er zijn een aantal hele leuke opties. Als je een privékamer wilt zijn de mogelijkheden veel slechter. Er zijn slechts een aantal guest houses en de prijzen liggen bijzonder hoog. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Kumamoto vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Vanuit onder meer Tokyo, Osaka en Seoul kun je rechtstreeks naar de luchthaven van Kumamoto vliegen. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets in Japan.

Kumamoto is eenvoudig bereikbaar vanuit de stad Fukuoka, een rit die slechts 50 minuten duurt. Vanuit Tokyo duurt een treinrit met overstap ongeveer zes uur.

Kumamoto ligt in een baai en is door een veerboot verbonden met de grote stad Nagasaki.

Per bus is Kumamoto onder meer bereikbaar vanuit de steden Kyoto, Osaka en Kobe.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.