Eten in Japan

Eten in Japan

De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is. Daarnaast zijn er erg veel restaurants te vinden in Japan, waardoor je altijd genoeg keuze hebt.

Lekkerste Japanse gerechten

Als je aan Japans eten denkt denk je waarschijnlijk aan sushi. Een simpel, maar ontzettend lekker gerecht met veel variaties. Uiteraard dien je in Japan de nodige sushi restaurants te bezoeken. Goede restaurants zijn er in overvloed. Waar je in de meeste sushi restaurants in Nederland ook andere gerechten kunt eten, is dit in Japan veel minder het geval. Yakitori is geen bijgerecht, maar een andere specialiteit – wat je in een specifiek yakitori restaurant eet. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld teppanyaki en ramen noodles. Dit laatste gerecht behoort tevens tot onze favorieten in Japan. Ramen is het comfort food van Japan en is volop verkrijgbaar. Het is bovendien een stuk goedkoper dan sushi.

Dit zijn de bekendste Japanse gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Okonomiyaki Een hartige pannenkoek met kool, lente-ui en mayonaise.
Oyakodon Een kom met rijst, ei, ui en rijst.
Ramen Noodles in een smaakvolle bouillon met verschillende toppings.
Shabu Shabu Verschillende vlees en groenten geserveerd in een hot pot.
Soba Dunne noodles gemaakt van boekweitmeel, met een kruidige smaak.
Sushi Koude rijst met vis, in vele soorten verkrijgbaar.
Takoyaki Hartige poffertjes gevuld met octopus en geserveerd met mayonaise.
Tatsutage-age Gefrituurde kip met een speciale sojasaus.
Tempura Een gefrituurde snack met verschillende ingrediënten, vaak met garnaal.
Tonkatsu Gefrituurd varkensfilet met een laagje van broodkruimels.
Udon Dikke, witte noodles gemaakt van tarwebloem.
Yakitori Spiesjes gemarineerd met onder andere sojasaus, gember en knoflook.

Eten Japan


Kosten

Reizen door Japan is aanzienlijk duurder dan in andere landen in Azië en dat geldt helaas ook voor het eten. Waar je in Zuidoost-Azië voor enkele euro’s uit eten gaat is dit in Japan niet of nauwelijks mogelijk. Met name sushi is behoorlijk prijzig. Reken op een vergelijkbare prijs met sushi eten in Nederland. Gelukkig zijn er ook goedkopere opties. Met name ramen is veel goedkoper en bovendien erg lekker. Voor ongeveer vijf euro heb je dan een heerlijke maaltijd.

Een goede optie om geld te besparen op eten in Japan is door af te halen bij een supermarkt. De kant en klare sushi die je hier voor enkele euro’s bij de supermarkt koopt is zelfs even lekker als het gemiddelde all you can eat sushi restaurant in Nederland.

Daarnaast beschikken veel hostels ook over een kleine keuken. Als je op een lager budget door Japan wilt reizen is dit het overwegen waard. Het kost wat meer tijd en moeite, maar het bespaart je wel een hoop geld.

Uit eten in Japan

Japanners houden ervan om uit eten te gaan. Dit zie je terug in de enorme hoeveelheid restaurants. In welke bestemming je ook bent, je zult genoeg keuzes hebben om lekker te eten. Restaurants hebben een eigen specialisatie, dus bedenk van tevoren waar je zin in hebt.

Streetfood

Je zult in Japan niet of nauwelijks streetfood tegenkomen, zoals je dat bijvoorbeeld in Thailand wel ziet. Wel zijn er speciale streetfood kraampjes en markten, maar dit komt niet heel vaak voor.


Eten in Japan


Drinken

Een populaire alcoholische drank in Japan is sake. Deze drank wordt gemaakt van gefermenteerde rijst. Niet iedereen is hier gelijk fan van, maar je moet het zeker even proberen. Ook de Japanse pruimenwijn (umeshu) is het proberen waard, deze is bovendien wat gemakkelijker te drinken. Bekende Japanse biermerken zijn Sapporo en Asahi.

Kookcursus

Een kookcursus volgen is een ideale manier om de heerlijke Japanse gerechten zelf te leren koken. Dit is bovendien nog leuk om te doen ook. Een kookcursus geeft je tevens een andere inkijk in de Japanse cultuur en het lokale leven. Op Cookly.me worden de kookcursussen aangeboden en beoordeeld, zo weet je zeker dat een leuke cursus boekt.

Lees verder over Japan