Fukuoka

Fukuoka

Eén van de dertien miljoenensteden van Japan is Fukuoka, gelegen op het meest zuidelijke eiland van Japan. Eigenlijk bestaat de stad pas anderhalve eeuw, toen de steden Hakata en Fukuoka bij elkaar gevoegd werden. De stad wordt nu gezien als de connectie met de rest van het Westen door de Japanners. Dit komt mede door de ligging – dichtbij China en Zuid-Korea – en de haven die van oudsher een belangrijke handelsplek is geweest voor Japan.

Hakata

Deze wijk van de stad staat nu voornamelijk bekend om de winkelmogelijkheden. Neem bijvoorbeeld Canal City, waar ontzettend veel winkels en restaurants te vinden zijn en telt als één van de grootste winkelcentra van de wereld. Ook in Hakata te vinden is Yatal, een grote straat die bekend staat om zijn streetfood, wat Fukuoka typeert. In andere steden in Japan is streetfood namelijk veel minder populair. Een gerecht dat typisch is voor de stad is Hakata Ramen, een romige noedelsoep met varkensvlees.


Fukuoka


Andere hoogtepunten van Fukuoka

De stad kent een grote historie, waarvan het een en ander vandaag de dag nog te bezichtigen is. Zo kan men een bezoek brengen aan de ruïnes van het Fukuoka kasteel. In de buurt hiervan ligt ook de Gokoku tempel, welke zeker een bezoekje waard is, net als de Tochoji tempel – een van de oudste tempels van Japan in het hart van de stad. Andere spectaculaire gebouwen zijn Fukuoka Tower, vooral heel bijzonder in het donker, en ACROS – een cultureel project waarbij het gehele gebouw bedekt is door groen. Neem voor een bijzondere ervaring ook een bezoekje aan Robosquare, waar allerlei soorten robots worden tentoongesteld en waar sommige robots zelf verkocht worden. Mocht je een avondje willen stappen in de stad, is het een aanrader om naar de wijk Tenjin te gaan, waar bovendien een groot aanbod aan karaoke te vinden is.

Hakata Dontaku en andere festivals

Eén van de dingen waar Fukuoka bekend om staat, is het festival genaamd Hakata Dontaku. Het festival is al eeuwenoud en wordt jaarlijks gehouden in mei, in de haven van de stad. Een grote parade met verklede mensen trekt door de straten van Fukuoka, wat zo’n twee miljoen mensen trekt.

Hiernaast zijn er nog andere grootse festivals te vinden in de stad. Ten eerste het Hakata Giion Yamakasa, waarbij zeven teams uit de stad tegen elkaar racen door zelfgemaakte karren met een gewicht van 1.000 kilo door de straten van de stad te tillen. Daarnaast is er het Mitama Festival, waarbij lantaarns centraal staan, welke Obon representeert; een feestdag waarbij de terugkomst van de goden van de dood wordt gevierd.

Ook staat Fukuoka bekend om één van de grootste nationale Sumo toernooien die er gehouden wordt; Sumo Kyushu Basho. Meestal wordt deze gehouden in november.In de omgeving

Naast bovenstaande activiteiten in de stad zelf, kun je Fukuoka ook gebruiken als uitvalsbasis om bezienswaardigheden in de regio te bekijken. Bezoek bijvoorbeeld de Nanzoin tempel. Dit is een enorm beeld van een liggende boeddha. Met de trein ben je hier snel, waardoor het een leuke uitstap is.

Overnachten in Fukuoka

Het aanbod van hostels in Fukuoka is bijzonder goed. Er zijn veel luxe hotels met mooie slaapzalen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Met de shinkansen kost het vijf à zes uur om van Tokyo in Fukuoka te komen, al is het vaak goedkoper om met het vliegtuig te gaan als je deze afstand rechtstreeks wilt afleggen. De trein is wel de beste en goedkoopste optie vanuit andere steden in het zuiden van Japan als Hiroshima en Nagasaki.

Zoals al eerder benoemd ligt Fukuoka relatief dichtbij Zuid-Korea en China. Fukuoka is vanaf de Zuid-Koreaanse stad Busan te bereiken met een ferry, wat zo’n 11 uur in beslag neemt richting Fukuoka, maar enkel 6,5 uur kost op weg naar Busan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal