Fukuoka

Fukuoka

Eén van de dertien miljoenensteden van Japan is Fukuoka, gelegen op het zuidelijke eiland Kyushu. De stad beschikt over enkele bezienswaardigheden, interessante festivals, lekker eten en een fraaie omgeving. Fukuoka ligt in het noorden van het eiland Kyushu, niet ver van de stad Hiroshima. De stad wordt daarom veel aangedaan door reizigers die tussen het eiland Kyushu en Honshu reizen.

Over Fukuoka

Eigenlijk bestaat de stad pas anderhalve eeuw, toen de steden Hakata en Fukuoka bij elkaar gevoegd werden. De stad wordt nu gezien als de connectie met de rest van het Westen door de Japanners. Dit komt mede door de ligging – dichtbij China en Zuid-Korea – en de haven die van oudsher een belangrijke handelsplek is geweest voor Japan. Het is een moderne stad, met grote winkelcentra en veel luxe


Fukuoka

De Tochoji tempel in Fukuoka


Bezienswaardigheden in Fukuoka

De stad kent een grote historie, waarvan het een en ander vandaag de dag nog te bezichtigen is. Zo kan men een bezoek brengen aan de ruïnes van het Fukuoka kasteel. In de buurt hiervan ligt ook de Fukuokaken Gokoku tempel, welke zeker een bezoekje waard is, net als de Tochoji tempel – een van de oudste tempels van Japan in het hart van de stad.

Andere spectaculaire gebouwen zijn de Fukuoka Tower, vooral heel bijzonder in het donker, en ACROS – een cultureel project waarbij het gehele gebouw bedekt is door groen.

Het grote Ohori park is populair onder de lokale bewoners. Je kunt hier een wandeling maken om het meer. Echt bijzonder is het park niet. Wel is het een hele gave plek om het bloesem te zien, mocht het daar het seizoen voor zijn.

De wijk Hataka staat nu voornamelijk bekend om de winkelmogelijkheden. Neem bijvoorbeeld Canal City, waar ontzettend veel winkels en restaurants te vinden zijn en telt als één van de grootste winkelcentra van de wereld.

Hakata Dontaku en andere festivals

Eén van de dingen waar Fukuoka bekend om staat, is het festival genaamd Hakata Dontaku. Het festival is al eeuwenoud en wordt jaarlijks gehouden in mei, in de haven van de stad. Een grote parade met verklede mensen trekt door de straten van Fukuoka, wat zo’n twee miljoen mensen trekt.

Hiernaast zijn er nog andere grootse festivals te vinden in de stad. Ten eerste het Hakata Giion Yamakasa, waarbij zeven teams uit de stad tegen elkaar racen door zelfgemaakte karren met een gewicht van 1.000 kilo door de straten van de stad te tillen. Daarnaast is er het Mitama Festival, waarbij lantaarns centraal staan, welke Obon representeert; een feestdag waarbij de terugkomst van de goden van de dood wordt gevierd.

Ook staat Fukuoka bekend om één van de grootste nationale Sumo toernooien die er gehouden wordt; Sumo Kyushu Basho. Meestal wordt deze gehouden in november.


Fukuoka

De Hakata port


Nokonoshima

Fukuoka ligt aan de kust, waaraan ook meerdere kleine eilanden liggen. Met de veerboot reis je gemakkelijk naar deze eilanden toe, waaronder het eiland Nokonoshima. Vanaf de Meinohama Ferry Passenger Terminal is het slechts tien minuten varen naar het eiland. Het fraaie landschap maakt dit een prachtige plek, wat het een leuke plek maakt voor een fijne wandeling. Ook de vele kleurrijke bloemen dragen hier aan bij.

In de omgeving

Naast bovenstaande activiteiten in de stad zelf, kun je Fukuoka ook gebruiken als uitvalsbasis om bezienswaardigheden in de regio te bekijken. Bezoek bijvoorbeeld de Nanzoin tempel. Dit is een enorm beeld van een liggende Boeddha. Met de trein ben je hier snel, waardoor het een leuke uitstap is. Ook de Dazaifu Tenman-gū is een bezoek waard. Dit is een bekend Shinto-heiligdom.


Fukuoka

De liggende Boeddha van de Nanzoin tempel


Vervoer in Fukuoka

Het centrum van Fukuoka is relatief smal. Je kunt al lopend meerdere bezienswaardigheden en leuke gedeelten van de stad combineren. Voor grotere afstanden kun je gebruik maken van het metronetwerk van de stad, dat uit drie lijnen bestaat. Hiermee is onder meer het vliegveld van Fukuoka verbonden. Ook zijn er enkele buslijnen in de stad, maar deze zijn voor toeristen wat lastiger in gebruik dan de metro.

Eten en drinken

Een gerecht dat typisch is voor de stad is Hakata Ramen, een romige noedelsoep met varkensvlees. Breng zeker ook een bezoek aan Yatai, een grote straat die bekend staat om zijn streetfood, wat Fukuoka typeert. In andere steden in Japan is streetfood namelijk veel minder populair. Daarnaast kun je in Fukuoka met name veel lekkere vis eten. Hiervoor kun je met name rondom de enorme vismarkt goed terecht. Mocht je een avondje willen stappen in de stad, is het een aanrader om naar de wijk Tenjin te gaan, waar bovendien een groot aanbod aan karaoke te vinden is.


Het lekkere eten bij de Yatai


Overnachten in Fukuoka

Het aanbod van hostels in Fukuoka is bijzonder goed. Er zijn veel luxe hotels met mooie slaapzalen. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Fukuoka vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Fukoka beschikt over een internationaal vliegveld. Er zijn verbindingen met meerdere Aziatische landen en veel directe verbindingen met andere Japans steden. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in Japan.

Met de shinkansen kost het vijf à zes uur om van Tokyo in Fukuoka te komen, al is het vaak goedkoper om met het vliegtuig te gaan als je deze afstand rechtstreeks wilt afleggen. De trein is wel de beste en goedkoopste optie vanuit andere steden in het zuiden van Japan als Hiroshima en Nagasaki.

Zoals al eerder benoemd ligt Fukuoka relatief dichtbij Zuid-Korea en China. Fukuoka is vanaf de Zuid-Koreaanse stad Busan te bereiken met een veerboot, wat zo’n elf uur in beslag neemt richting Fukuoka, maar enkel zesenhalf uur kost op weg naar Busan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.