Kagoshima

Kagoshima

De zuidelijk gelegen Japanse stad Kagoshima ligt naast een fotogenieke, actieve vulkaan en heeft daarnaast heerlijke natuurlijke heetwaterbronnen. Met zijn prachtige parken is Kagoshima een verfrissende bestemming die op het gebied van natuur en cultuur veel te bieden heeft.

Over Kagoshima

Als je Japan simpelweg onderscheidt in de vier grootste eilanden, ligt Kagoshima in het zuidelijkste puntje van het zuidelijkste eiland. Vanwege de zuidelijkere locatie, de ligging aan de zee en de vulkaan kent de stad een subtropisch klimaat. De vulkaan Sakurajima is de belangrijkste trekpleister van de stad. Ook de warmwaterbronnen en enkele culturele bezienswaardigheden zijn redenen om de stad te bezoeken.


Kagoshima

Uitzicht op de Sakurajima vulkaan vanuit de stad


Kagoshima

De actieve vulkaan van dichterbij gezien


Vulkaan Sakurajima

Het symbool en belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de indrukwekkende actieve Sakurajima vulkaan in de Baai van Kagoshima. Voorheen lag Sakurajima als een eenzaam eiland in de baai, maar door een enorme eruptie in 1914 werd het door zijn eigen uitgespuwde rotsen verbonden met het schiereiland Osumi. Vanuit Kagoshima kun je 24 uur per dag een ferry naar het vulkaaneiland nemen, een tocht die slechts tien minuten duurt. Je kunt op het eiland de interessante Nagisa Lava Trail volgen, een wandeltocht van drie kilometer die voert langs lavavelden en enorme rotsblokken die hier bij grote uitbarstingen zijn neergedaald. In het Sakurajima Visitor Center kun je terecht voor informatie over de historie van de vulkaan, die sinds de 8e eeuw is bijgehouden. De Sakurajima is de meest actieve vulkaan van Japan en barst ongeveer 850 keer per jaar uit. Meestal zijn deze erupties ongevaarlijk, met kleine hoeveelheden as en lava.

Bekijk de vulkaan voor een ander perspectief ook vanaf het water. Je kunt in Kagoshima kajaks huren, waarmee je Sakurajima van dichtbij kunt naderen. Als je geluk hebt, kun je zelfs lava vanuit de vulkaan in de zee zien stromen.

Warmwaterbronnen

Kagoshima zou zomaar eens de ongekroonde hoofdstad van warmwaterbronnen kunnen zijn, ‘onsen’ genoemd in het Japans. Zelfs wanneer je aankomt op het vliegveld, tref je direct een voetbad dat door een natuurlijke bron van warm water wordt voorzien. In de stad zelf kun je op vele plaatsen volledig ontspannen in een aangenaam bad. Een van de mooiste plekjes om een onsen te bezoeken is in Hotel Shiroyama. Je hoeft hier geen gast te zijn om toch van het zicht op de baai van Kagoshima en de vulkaan te genieten. Zelfs in Hirakawa Zoological Park kun je pootje baden in natuurlijk bronwater, terwijl je voor je neus Afrikaanse savannedieren als olifanten voorbij ziet lopen. Maar wat is er mooier dan je eigen onsen ‘bouwen’? Op Sakurajima kun je op het strand een gat graven, waarna het warme water direct omhoog borrelt. Je kunt bij het Visitors Center zelfs een schepje en instructieboekje kopen. Zo waan je je in je zelf gegraven onsen een koning in Japan, tegen een kleine prijs.

Parken en tuinen

Shiroyama Park ligt op een heuvel in Kagoshima en biedt een geweldig uitzicht over de stad, de baai en Sakurajima. Voorheen lag op deze verhoging een kasteel, waarvan de resten tegenwoordig getoond worden in het Reimeikan Museum aan de voet van de heuvel.

Senganen Garden is het juweel van de stadsparken van Kagoshima, met veel vijvers en stijlvolle Japanse bomen. Deze tuin werd in 1658 aangelegd door leden van de clan Shimazu, die deze regio regeerde gedurende ruim 700 jaar.


Kagoshima

Een bamboebos nabij de Senganen Garden 


Chiran Peace Museum

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en dan met name de Tweede Wereldoorlog is het Chiran Peace Museum een interessante activiteit. Vanaf hier stegen in de laatste maanden van de oorlog de kamikaze piloten op. Zij storten met hun vliegtuig bewust neer op Amerikaanse troepen. Hierbij gingen ze uiteraard zelf dood, maar probeerden ze ook zoveel mogelijk Amerikaanse slachtoffers te maken. In dit museum leer je meer over dit verbazingwekkend onderdeel van de oorlog.

Vervoer in Kagoshima

De beste manier om je door de stad verplaatsen is met de tram. Er lopen twee tramlijnen door het centrum, ideaal om door de stad te reizen. Je betaalt ¥ 170 voor een kaartje, ongeacht het aantal haltes. Daarnaast is er ook een prima busnetwerk, dat relatief makkelijk te begrijpen is en daarmee tevens een goede optie is. Onder meer de Sakurajima Ferry Terminal is met de bus te bereiken.

Overnachten in Kagoshima

Het aanbod van accommodaties in Kagoshima is matig, zeker voor backpackers. Er zijn enkele hostels met slaapzalen beschikbaar. Ook voor een simpele privékamer ben je veel meer geld kwijt dan in andere grote Japanse steden. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Kagoshima vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Vanuit Tokyo, Hong Kong, Seoul en het populaire Japanse eiland Okinawa gaan rechtstreekse vluchten naar de luchthaven van Kagoshima. Dit vliegveld ligt op ongeveer een uur rijden vanaf de stad. Er rijden bussen naar het centrale treinstation van Kagoshima. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets voor Japan.

Het Japanse treinnetwerk staat bekend om zijn efficiëntie en ook Kagoshima is uitstekend bereikbaar vanuit de voorname Japanse steden. Reis je vanaf Tokyo, dan kun je overstappen in Okayama en daar de rit naar Kagoshima hervatten. Vanuit Hiroshima en Kyoto kun je rechtstreeks met de hogesnelheidstrein naar Kagoshima reizen. De trein vanuit het dichterbij gelegen Fukuoka doet er ruim twee uur over.

Er gaan nachtbussen vanuit Osaka, Kyoto en Kobe naar Kagoshima. Vanuit de stad Fukuoka rijden ook overdag bussen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.