Kyoto

Kyoto

Kyoto was eeuwenlang de hoofdstad van Japan. Pas in 1868 werd het 370 kilometer oostelijker gelegen Tokyo de nieuwe hoofdstad. Kyoto is bovendien de enige grote Japanse stad die in de Tweede Wereldoorlog gespaard bleef van bombardementen. De stad heeft hierdoor haar oude bezienswaardigheden kunnen bewaren. In Kyoto zijn daarom ontzettend veel bezienswaardigheden te vinden. Je kunt er paleizen bekijken, tientallen mooie tempels en andere traditionele Japanse gebouwen. Er heerst bovendien een leuke sfeer in de stad en je kunt er goed uitgaan. Dit alles maakt Kyoto onze favoriete stad in Japan!

Over Kyoto

Als je met de trein naar Kyoto gaat arriveer je op het grote treinstation. Dit is een modern station, net zoals de directe omgeving van het station. Zo staat naast het station de grote Kyoto tower, vanaf waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. De tempels en traditionele Japanse gebouwen zijn echter niet in dit centrum te vinden. De hoogtepunten van Kyoto liggen voornamelijk aan de buitenrand van de grote stad. Bezienswaardigheden zijn er dus in overvloed in Kyoto. Alle tempels bezoeken is niet te doen, maar er zijn er zoveel dat dit ook geen leuk doel is. Beperk je tot de hoogtepunten van de stad. Zelfs hiervoor heb je nog wel een paar dagen nodig.


Kyoto

De Kinkaku-Ji, ook wel het Gouden Paviljoen


Kyoto

De Arashiyama Bamboo Grove, het pad door een bamboebos


Bezienswaardigheden in Kyoto

Het Kinkaku-Ji (het Gouden Paviljoen) is een prachtige gouden paviljoen en een van de mooiste bezienswaardigheden in Kyoto. Alle muren en pilaren zijn versierd met bladgoud. De tempel is bijna helemaal omringd door water wat een prachtig beeld geeft. Het Gouden Paviljoen vind je boven op een berg in de buurt van het Bamboe bos.

De Arashiyama Bamboo Grove (Bamboebos) is een pad door een bamboebos. Als je de foto’s ziet op internet, ziet het er fantastisch uit. In werkelijkheid valt het iets tegen. Desalniettemin, geen bestemming om over te slaan. Je kunt hier nog steeds erg mooie foto’s maken. In de omgeving van het Bamboe bos kun je ook leuk rondlopen naar bijvoorbeeld de Togetsu brug.

Ook leuk is een bezoek aan de Ryon-Hi tempel. In de tuin van de tempel zijn 15 rotsen geplaatst maar van welke hoek je ook kijkt, je kunt er maar 14 tegelijk zien. Leuk om het toch even zelf te proberen of de verbaasde gezichten van andere te zien.

Gion

Vanuit de tempel Yasaka Shrine start de hoofdweg door de wijk Gion. Deze wijk is bekend geworden omdat je hier de grootste kans hebt om een Geisha te spotten. Als je vanuit deze tempel doorloopt naar de rivier kun je een van de zijstraten aan de linkerzijde nemen. De beste kans heb je rond de avond, tussen 17.00 en 19.00 uur, maar het blijft een gokje natuurlijk. Behandel de Geisha uiteraard met respect en val haar niet lastig want deze dame is eigenlijk gewoon aan het werk. Buiten Kyoto zul je geen Geisha meer tegenkomen. Veel mensen associëren een Geisha met prostitutie, maar dit is niet terecht. Een Geisha is eigenlijk een gastvrouw die de gasten – vaak in theehuizen – entertaint. Hiervoor heb je wel een strenge opleiding nodig, fouten mogen niet gemaakt worden en ook zang, muziek en dans moeten goed uitgevoerd worden. Natuurlijk hoort hier ook de authentieke kleding bij die de Geisha’s zo beroemd heeft gemaakt.


Kyoto

Het prachtige straatbeeld van Kyoto


Nishiki Market

Hou je van lekker eten dan is deze markt absoluut jouw ding. Deze overdekte markt staat vol met kraampjes waar je lekker Japans eten kunt kopen. Van vis tot gebak, je vindt hier van alles. Probeer zeker een aantal van deze lekkere gerechten. De markt is helaas niet meer open in de avond, alleen overdag. Je vindt de markt in het midden van het shopping gebied van Kyoto.

Fushimi Inari

De bekendste bezienswaardigheid is zonder twijfel de Fushimi Inari. Deze tempel is vooral bekend geworden door de duizenden torii poorten die een pad volgen de berg omhoog, op weg naar de heiligdom. In deze tempel staat de vos centraal en je zult dit dier dan ook overal zien op onder andere standbeelden. De meeste reizigers beschrijven deze tempel als een van de hoogtepunten tijdens hun reis door Japan. Als je meer over deze tempel wilt weten, lees dan het artikel over de Fushimi Inari.


Kyoto

De Fushimi Inari, een van de hoogtepunten van je reis door Japan


Kyoto

De Daigoji tempel is met name prachtig in de schitterende herfstkleuren


Kookcursus

Een bijzondere manier om meer over het lokale leven en de cultuur te weten te komen is door het volgen van een kookcursus. Dit is ontzettend leuk om te doen en je leert hoe je de lekkerste Japanse gerechten maakt. Op de website Cookly worden de kookcursussen vergeleken en kun je gelijk een plekje reserveren.

In de omgeving

Veel reizigers vinden Kyoto een super leuke stad en blijven hier graag een aantal dagen. Vanuit Kyoto kun je ook heel gemakkelijk een dagtocht maken naar Nara of Osaka. Zeker als je een Japan Rail Pass hebt, dan betaal je hier niks voor.

Vervoer in Kyoto

De hoogtepunten van de stad liggen over een groot oppervlakte verspreidt. Met het openbaar vervoer reis je sneller door de stad en kun je de meeste hoogtepunten binnen enkele dagen zien. Er zijn twee metrolijnen in Kyoto, enkele treinen en meerdere buslijnen. Met name de metro is handig, maar je kunt hier niet de hele stad mee bereiken. Een andere leuke optie is om een fiets te huren en zelf op pad te gaan. Dit is niet in elke Japanse stad aan te raden, maar in Kyoto zeker wel. Er zijn genoeg bedrijven die fietsen verhuren. Net name het Bamboe bos en het Gouden Paviljoen zijn twee leuke bezienswaardigheden om naartoe te fietsen.


Kyoto

Eten onder de kersenbloesem bomen


Overnachten in Kyoto

Het aanbod van hostels is in Kyoto misschien wel het beste van heel Japan. Er zijn een aantal bijzonder leuke hostels te vinden, waar je voor een redelijk goede prijs een bed kunt krijgen. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Kyoto vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Kyoto heeft geen eigen vliegveld. Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Osaka. Vanaf dit grote vliegveld reis je gemakkelijk door naar Kyoto. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Japan.

Kyoto is uitstekend bereikbaar met de trein vanaf alle locaties op het eiland. De shinkansen vanuit Tokyo doet er 140 minuten over. Vanuit Nagoya doet de snelste trein er 35 minuten over. De trein vanuit Osaka doet er slechts een kwartier over en vanuit Nara is het een halfuur. Kyoto heeft geen eigen vliegveld. Het nabij gelegen Osaka wel, vanaf waar je dus snel in Kyoto bent.

Ons oordeel
8/10

De vele prachtige bezienswaardigheden, de leuke sfeer, het heerlijke eten en de goede accommodaties maken Kyoto een fantastische stad en een must see in Japan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.