Het magische Fushimi Inari-taisha in Kyoto

Het magische Fushimi Inari-taisha in Kyoto

De Fushimi Inari is een van de bekendste bezienswaardigheden van heel Japan en dan ook absoluut een bezoek waard tijdens je reis door Japan. Veel reizigers beschrijven deze tempel niet voor niets als een van de mooiste tempel van Japan. Je vindt de tempel in het noordoosten van Kyoto. Het is een tempel met duizenden oranje/rode poorten die uiteindelijk een pad vormen en boven op de berg uitkomen. Nu heeft Kyoto een enorme hoeveelheid aan tempels waardoor je beslist een selectie zult moeten maken maar deze mag absoluut niet ontbreken. De Fushimi Inari Shrine biedt een mooie combinatie van cultuur en natuur wanneer je door de poorten in het bos naar de top van de berg loopt.

Achtergrond

De tempel werd in de 8e eeuw opgedragen aan de Inari Okami, de Shinto-god van de rijst. De tempel is van groot belang binnen het Shintoïsme (een Japans geloof). In de tempel vind je overal afbeeldingen en standbeelden van vossen omdat vossen de boodschappers van Inari waren. Erg bijzonder om te zien. Bij de ingang van de tempel vind je een standbeeld van een vos met een sleutel in zijn bek om de rijstscheur te openen.

Er zijn 13020 oranje/rood gekleurde torii te vinden. Een torii wordt binnen het Japanse geloof gezien als een traditionele poort en staat symbool voor de overgang van de ‘normale’ wereld naar de ‘heilige’ wereld. Je vindt ze meestal bij elke tempel maar niet in deze enorme hoeveelheid. Elke torii is gedoneerd door een persoon, een familie of een bedrijf. Men gelooft dat dit zorgt voor voorspoed en een goede gezondheid. Leuk, wil je er ook een doneren? Best een tof idee om je eigen torii te hebben, maar dan betaal je wel minimaal 400.000 yen en het kan zelfs oplopen tot meer dan een miljoen yen. Omgerekend is dat minimaal €4000,- tot meer dan €10.000 voor een grote torii. Gelukkig zijn er ook budgetvriendelijke opties. Je kunt een kleine variant kopen voor 800 yen (€8,-) en hier je wens opschrijven.


Kyoto


Fushimi Inari-taisha


Volg het pad naar de top

De tempel wordt druk bezocht dus als je de drukte voor wilt zijn zul je vroeg moeten opstaan. De meeste mensen kun je in het begin van de tempel verwachten. Hier kun je de mooiste foto’s maken omdat de torii dicht op elkaar staan. Gelukkig willen vaak meer mensen een foto zonder andere toeristen waardoor je, met wat geluk en geduld, toch een mooie foto kunt krijgen. De drukte neemt af als je verder omhoog loopt. Veel mensen hebben het wel gezien in het begin maar doe dat juist niet. Een prachtig stuk ligt nog voor je. Over een pad van 4 kilometer loop je door het bos onder de vele torii door, op weg naar de top van de berg. Ondertussen word je beloond met prachtige uitzichten over Kyoto. Met wat geluk kom je nog wilde dieren tegen zoals wilde zwijnen. De klim naar de top is een goede fysieke activiteit om je fit te houden, maar is verder prima te doen.

Het bezoeken van de Fushimi Inari Shrine

Openingstijden: dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.

Kosten: gratis, wat willen we nog meer!

Hoe kom je er: je kunt de metro nemen en stoppen bij het station Inari of het station Fushimi-Inari. Steek de straat over en je bent al bij de tempel. Met je Japan Rail Pass is deze rit gratis. Een andere mogelijkheid is om lekker met de fiets Kyoto te verkennen. Ook wandelen is prima te doen. Zo kun je bij een volle dagplanning bijvoorbeeld lopend de Fushimi Inari Shrine combineren met een bezoek aan de Higashi Honganji Tempel.

Tijdsduur: met een bezoek aan de tempel en een wandeling naar de top ben je al gauw twee tot drie uur verder. Een korter bezoek kan natuurlijk maar dan zie je alleen het eerste (en drukste) deel van het tempelcomplex. Wij adviseren je om wel de tijd ervoor te nemen zodat je de mooie wandeling door het tempelcomplex naar de top kunt maken.

Eten en drinken: neem zeker wat water mee tijdens de wandeling. Ook zijn er kleine verkooppunten met wat eten en drinken maar hou er rekening mee dat de prijs hier iets hoger ligt dan in de rest van de stad.


Fushimi Inari