Thai boksen in Thailand, tafeltennis in China of Taekwando in Zuid-Korea. Elk land in Azië heeft wel een nationale sport bij uitstek en in Japan is dit het ‘sumoworstelen’. Al zien wij het vaak als twee zwaarlijvige mannen die tegen elkaar aan duwen schuilt er veel meer achter de sport dan we denken. In Japan kun je een van de grote tornooien bijwonen of zelfs een van de trainingen. Maar hoe…?
Sumo dateert terug tot de tijd van de Samurai en de Shinto mythologie en heeft daarom nog steeds een belangrijke betekenis in Japan. Het gevecht wordt gezien als twee godheden die tegen elkaar worstelen. Het doel van het worstelen is de tegenstander met een van de lichaamsdelen tegen de grond te krijgen of de tegenstander buiten de cirkel te duwen. Er zijn net zoals bij de voetbal verschillende klassen in het sumo en al hebben deze niets met gewicht te maken, als je een lichte worstelaar bent zal je het niet ver schoppen bij de profs.
Jaarlijks zijn er zes grote tornooien in Japan, waarvan drie in Tokyo en de rest in drie andere steden. In Tokyo heb je kans om tijdens januari, mei en september een tornooi bij te wonen. Deze vinden plaats in de Kokugikan sumo arena in Tokyo’s Ryogoku district. In maart in Osaka, in juli in Nagoya en in november in Fukuoka. Deze tornooien zijn echter al maanden op voorhand uitverkocht, tenzij je een enorme som geld hebt neergelegd om van dichtbij het tornooi te aanschouwen. Wij raden je aan om lekker vroeg uit de veren te kruipen en rond 05:00 uur in de ochtend aan de ingang van het stadium aan te schuiven. Elke dag worden er namelijk nog precies 200 dagtickets verkocht voor het tornooi. Met dit ticket mag je één keer het stadium verlaten en terug binnen komen. Als je eenmaal je ticket hebt, zoek je je een plaatsje en leg je je jas of trui over een stoel. In Japan wordt dit enorm gerespecteerd en wanneer je na de middag terug komt om de profs aan het werk te zien zal je stoel nog steeds gereserveerd zijn voor je met je jas of trui. We raden aan om enkele biertjes, snacks of sushi te kopen en zo van de show te genieten want zo doen de Japanners het. Voor je het weet ben je aan de praat met een oude, kleine Japanner naast je.
Als je minder geluk hebt en dus niet tijdens een van de tornooimaanden aanwezig kan zijn raden wij je aan om een training te proberen bij wonen. Dit is echter niet zo makkelijk als een tornooi. De trainingen gaan door in het Ryogoku district in Tokyo maar daar kun je niet zo maar even binnen stappen. Je kunt een tour boeken, maar het is ook mogelijk om dit op eigen houtje te doen. De eerste stap, tevens moeilijkste, is een ‘sumo stable’ vinden die buitenlandse toeristen toelaat. Wij raden de volgende stallen aan: ‘Musashigawa Beya’ in Uguisudani; Kasugano Beya bij Ryogoku Station; en Takasago Beya bij Asakusa Station. Je belt op voorhand of laat je hostel/hotel bellen om zeker te zijn dat ze een training hebben en als ze die dag toeschouwers toelaten. Als dat allemaal geregeld is het gepast een cadeau mee te nemen als bedanking. Alles wat mooi ingepakt is of eetbaar is binnen het sumo dieet is hiervoor goed, vraag gerust raad bij je hostel of hotel. De dag dat je naar de training gaat zul je de wekker heel vroeg zetten want zij beginnen namelijk al om 07:00 uur en je wilt niet te laat komen. Elke stal heeft zo zijn huisregels maar in het algemeen hou je je aan de volgende voorschriften. Buig als verwelkoming naar de trainer of clubmaster. Wees uiterst stil en respectvol en zit gewoon lekker neer op het kussen dat ze je aanbieden. Ga ook niet te veel foto’s nemen met je camera en smartphone want dit kan de training verstoren en zorg dus zeker dat deze op stil staan. Als laatste is het ook verboden te eten, drinken en roken. Een hele reeks regels dus, maar zeker de moeite waard om eens mee te maken. Als je jezelf het makkelijk wilt maken vind je online ook enkele sumo tours die je dit aanbieden.
Het lijkt allemaal vrij omslachtig en veel om rekening mee te houden, maar het is zeker en vast de moeite waard. Zowel de wedstijden als de trainingen zijn echt een unieke ervaring die je zeker en vast moet proberen mee pikken als je in Japan bent.
In het hart van Tokyo is het vroeg in de ochtend…
JapanDe Fushimi Inari is een van de bekendste bezienswaardigheden van heel…
JapanWanneer je door de straten van Tokyo loopt herbeleef je kleine…
Japan