De Tsukiji en Toyosu vismarkten in Tokyo

De Tsukiji en Toyosu vismarkten in Tokyo

In het hart van Tokyo is het vroeg in de ochtend een drukte van jewelste. ’s Ochtends om 03:00 vinden de eerste marktmannen hun weg om vers gevangen vis te gaan verwerken en verkopen. Dat waar de Japanse cultuur zo bekend om staat, de verse vis, brengt een bijzondere ervaring met zich mee die zeker de moeite waard is. Tsukiji Market is de originele vismarkt, die Tokyo sinds 1935 heeft gediend. Sinds oktober 2018 is de markt deels verhuisd; Toyosu Market is nu de plek waar de vis binnenkomt, en vanwaar de vis ook wordt doorgezonden naar Tsukiji Market. Ook al was Tsukiji al de grootste vismarkt ter wereld, Toyosu is nog twee maal zo groot.

Tsukiji

Dit is de originele plek waar voorheen altijd vis werd gehandeld, en dus zeker een bezoekje waard voor de complete ervaring. De buitenmarkt bestaat hier namelijk nog wel, met talloze restaurantjes en winkeltjes. Hier zal je de originele sfeer proeven die de markt zijn charme geeft – rommelig, druk en levendig. We raden je aan om al vroeg – zelfs voordat de metro’s rijden – aanwezig te zijn op de markt. Rond 5:00 openen de restaurants, waar de meest verse vis wordt omgetoverd tot heerlijke sushi. Al klinkt een sushi ontbijt misschien niet zoals je sushi normaal gesproken zou eten, dit is wel een van de beste plekken om ooit de meest verse vis te proeven.Toyosu

Zo’n twee kilometer ten oosten van Tsukiji bevindt zich de nieuwe vismarkt, geopend in oktober van 2018. De tonijnveiling is hier sinds de opening begin januari een hoogtepunt. Voorheen, op Tsukiji Market, gold dat maar zo’n 100 tickets werden weggegeven om de veiling bij te wonen, waarbij de eerste bezoekers de meeste kans maakten. In het nieuwe gebouw is het voor toeristen veel gemakkelijker om de veiling te aanschouwen, alhoewel dit wel achter glas zal zijn. Net zoals bij Tsukiji zal toegang tot de vismarkt gratis zijn. Ook deze markt opent haar deuren al om 05:00 in de ochtend. De officiële tonijnveiling begint overigens om 04:30 al – wellicht een tochtje waard als je toch die jetlag al te pakken hebt!

Bereikbaarheid

Tsukiji ligt aan de Oedo Subway Line (Shijo Station) en aan de Hibiya Subway Line (Tsukiji Station). Toyosu is het best te bereiken vanaf Toyosu Station, waar de Yurakucho Subway Line en de Yurikamome Subway Line langskomen.

Stippel je reis naar beide locaties van tevoren goed uit! Aangezien de markten zo vroeg open zijn, heb je kans dat de metro’s en treinen nog niet rijden. En wellicht vind je een wandeling door deze grootse stad ook niet zo erg, wanneer de heerlijke verse vis op je wacht!

Reisgids Japan