Tokyo

Tokyo

Deze metropool gelegen in het midden van Japan is zeker een bezoek waard. En niet voor een dag – trek er gerust een week voor uit om de stad een beetje te leren kennen. Alhoewel Groot-Tokyo inmiddels is ingehaald qua inwonersaantallen door de Chinese stad Guangzhou, de grootte en de bezienswaardigheden in de stad doen daar zeker niet aan onder. Zo heeft Tokyo onder andere het drukste metronetwerk ter wereld en de drukste voetgangers oversteekplaats.

Over Tokyo

Tokyo is één van de modernste steden ter wereld. Vanwege de gigantische hoeveelheid mensen is een goede infrastructuur van groot belang. Het metronetwerk speelt hierbij een grote rol. Niet alleen is dit het drukste metronetwerk ter wereld, maar ook het grootste en uitgebreidste openbaar vervoer systeem ter wereld. Er lopen dertien lijnen door de stad en deze vervoeren dagelijks ruim acht miljoen mensen. Ideaal systeem dus om door de stad te reizen. Door het gebrek aan ruimte zijn de Japanners vooral in de hoogte gaan bouwen. Meer en meer wolkenkrabbers verschijnen in de skyline van de stad. De liefhebbers van moderne architectuur kunnen hier hun ogen uitkijken. Sowieso is het aan te raden, al lopende door de stad, om af en toe naar boven te kijken. Vele winkels en restaurants bevinden zich namelijk op hogere etages – iets wat wij in Nederland niet gewend zijn.


Tokyo

Winkelen in de wijk Shinjuku


De wijken van Tokyo

Er zijn vele verschillende wijken in Tokyo met elk hun eigen karakters. Hieronder vind je een lijstje met de wijken en hun hoogtepunten.

Shinjuku

Deze wijk kan gezien worden als rommeliger in vergelijking tot de meeste andere buurten van Tokyo. Shinjuku Gyoen is een bekende tuin die zeker een bezoekje waard is. Anderzijds vind je hier Kabukicho, het red-light district van Tokyo. In het nabijgelegen Golden Gai zijn vele barren waar je bijvoorbeeld saké of Asahi bier kunt drinken.

Akihabara

Deze buurt wordt ook wel ‘electric town’ genoemd. Hier is dan ook voornamelijk elektronica te vinden – met een extraatje. Uit elke winkel komt Aziatische, ontzettend vrolijke muziek, met aan de deur van de winkels een Japans meisje dat probeert om je al gillend binnen te halen in de winkel. Deze wijk kent ook de oorsprong van de maid cafés, waar je zeker ook even een kijkje moet nemen.

Shibuya

Dit is waarschijnlijk één van de bekendste en meest bezochte wijken van Tokyo. Hier vind je ook de meeste slaapplekken. Voor een cultureel uitstapje kun je hier terecht bij de Meiji Jingu tempel, gelegen aan het Yoyogi Park. Ook het standbeeld van Hachiko is niet te missen. De wijk Shibuya staat ook bekend als uitgaansbuurt. Naast goed uitgaan kun je hier ook goed winkelen voor de nieuwste (Japanse) mode. Het is dan ook vooral de lokale jeugd die in deze buurt rond hangt. Een leuke manier om de Japanse cultuur hier te leren kennen is om een karaokekamer te huren met een groep mensen. Ook vind je hier het drukste voetgangerskruispunt ter wereld.


Tokyo

Shibuya crossing; het drukste voetgangerskruispunt ter wereld


Roppongi

Dit is een iets duurdere wijk, waar vele uitgaansclubs te vinden zijn. Ook kun je hier een kijkje nemen in Roppongi Hills, waar vaak bijzondere kunstexhibities zijn met daarbij een uitzicht over een deel van de stad. Tokyo Tower ligt aan de rand van deze wijk. Vergeet hier ook niet om een lekkere crêpe te eten, en een bezoekje te brengen aan de Pokémon winkel.

Ginza

Goed winkelen kan in de wijk Ginza. Vooral de liefhebbers van elektronica kunnen hier goed terecht. De Japanse keten Sony is hier dan ook goed vertegenwoordigt met de nieuwste producten.

Asakusa

Hier is nog authentieke, oude cultuur te vinden. De Senso-ji (ook bekend als de Asakusa Kannon tempel) is één van de grootste bezienswaardigheden in de stad. Dit is een enorme boeddhistische tempel uit de 7e eeuw. Rondom deze tempel zijn nog een aantal andere bezienswaardigheden te vinden.


Tokyo

De mooie Senso-ji tempel


Chiyoda

Deze plek is voornamelijk drukbezocht vanwege het paleis dat hier gelegen is. Dit is dan ook zeker een bezoekje waard! Op de rand met Ginza ligt hier ook het Tokyo Station, wat zeker opvalt als Europees gebouw, omringd door alle moderne wolkenkrabbers.

Harajuku

De naam van deze wijk doet je hoogstwaarschijnlijk denken aan de Japanse meisjes met hun opvallende, bijzondere kledingstijl. De straten Takeshita-dori en Harajuku-street zijn dan ook gevuld met (tweedehands)kledingwinkels met de gekste kledij. Ook vind je hier vele Purikura’s, waar je tegen een klein bedrag op de foto kan in een fotohokje met allerlei gekke en kawaii filters. In Omotesando vind je het rijke gedeelte van Harajuku, waarvan de hoofdstraat lijkt op eentje uit een Europese stad. Ook zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen.

Tsukiji

Al hoewel er in deze wijk niet per se heel veel verschillende dingen te doen zijn, is het zeker een bezoekje waard. Hier bevindt zich namelijk de grootste vismarkt van de wereld, waar ’s ochtends vroeg de verse visvangst binnenkomt en hier gelijk sushi en sashimi van wordt gemaakt.


Tokyo Japan

De dagelijkse verkopen op de Tsukiji vismarkt


Ueno

In Ueno zijn vele musea te vinden, zoals het nationaal museum van Westerse Kunst en het Nationaal Wetenschapsmuseum. Ook bevindt zich hier het Ueno Park met een fascinerend grote dierentuin – welke overigens maar een piepklein deel van het park vult. Deze wijk kan bestempeld worden als ietwat traditioneler, en daarom dus zeker aan te raden.

Odaiba

Het begint al met de regenboogbrug, welke het eiland Odaiba verbindt met het vaste land van Tokyo. Op het eiland bevinden zich een aantal moderne, bijzondere gebouwen, waaronder een kopie van het welbekende vrijheidsbeeld. Er is een park met een fantastisch uitzicht over een deel van de stad en de zee, en een indoor pretpark waar je ook wat tijd kunt besteden. Voor veel inwoners van Tokyo is dit een plek om even aan de stad te ontsnappen.

Mario Kart

Een hele gave activiteit in Tokyo is een paar uur real life Mario Karten. Op een kaart sjees de door de straten van Tokyo, uiteraard met een pak van Mario of een van zijn vrienden aan. Je rijdt achter een gids aan en ervaart Tokyo op een bijzondere manier. Dit alles terwijl je veelvuldig op de foto wordt genomen door voorbijgangers.


Verken Tokyo per kart


Kookcursus

Wil je goede sushi leren maken, of andere Japanse gerechten als ramen, okonomiyaki of tempura? Er zijn tientallen kookcursussen te vinden in Tokyo waar je deze en andere Japanse gerechten zelf leert maken. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar het geeft je gelijk een unieke kijk in de Japanse cultuur. Op de website Cookly worden de kookcursussen beoordeeld, waardoor je zeker weet dat je goed terechtkomt. Je kunt hier bovendien gelijk een plekje reserveren.

In de omgeving

Je kunt Tokyo daarnaast ook als uitvalsbasis gebruiken om een aantal interessante bestemmingen in de regio te bezoeken. Ten zuiden van de hoofdstad liggen de steden Kamakura, waar je een groot Boeddhabeeld kunt bekijken en Yokohama, een enorme stad met een aantal interessante activiteiten. Beide steden zijn binnen een uur te bereiken vanuit Tokyo. Ten westen van de hoofdstad ligt Matsumoto. Dit is een langere reis, maar een dagtrip is zeker te doen. Hier kun je het schitterende Matsumoto kasteel bewonderen. Een andere populaire bestemming voor een dagtrip is de stad Nikko. Deze stad staat bekend om de mooie tempels en is in ongeveer twee uur te bereiken vanaf Tokyo.


Tokyo

Aan leuke restaurants geen gebrek in de hoofdstad


Vervoer in Tokyo

Het enorme metronetwerk is uiteraard dé manier om je door Tokyo verplaatsen. Je kunt zo goed als elk deel van de stad goed met de metro bereiken, de metro’s rijden snel en vaak en het is nog goedkoop ook. Met name tijdens de spitsuren kan het wel erg druk worden in de metro, maar dit is ook weer leuk om eens mee te maken. Als je verder buiten de stad verblijft is de bus een optie om je meer richting het centrum te verplaatsen, maar voor de meeste reizigers is dit niet nodig. Ook kun je gebruik maken van taxi’s, maar deze zijn in Japan bijzonder duur en raden we daarom af.

Overnachten in Tokyo

Hostels en andere betaalbare slaapplekken zijn in Japan goed te vinden en ook in Tokyo zelf. Reken echt niet op de spotgoedkope prijzen die je in Zuidoost-Azië vindt, een hostel kost hier ongeveer hetzelfde als in Nederland. Een aanrader voor de ultieme Japanse ervaring is een capsule hotel. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Tokyo vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Tokyo heeft twee grote vliegvelden, met veel verbindingen met Japan zelf, Azië en Europa. Rechtstreekse vluchten vanuit Nederland zijn beschikbaar, maar vaak ben je goedkoper uit met een tussenstop. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Japan.

Vanuit het hele eiland kan je gemakkelijk snel met de trein naar Tokyo reizen. Vanuit Kyoto ben je er in 140 minuten, de trein uit Matsumoto doet er drie uur over en vanuit Hiroshima ben je er in ongeveer vier uur.

Ons oordeel
8/10

Van een typische backpackersfeer is totaal niet te spreken. Toch is Tokyo een erg leuke stad, waarin je ontzettend veel kunt zien en beleven. Na een week heb je hier nog lang niet alles gezien.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.