Osaka

Osaka

Osaka is met ongeveer 2,7 miljoen inwoners een van de grootste steden van Japan. Als je de nabijgelegen steden Kobe en Kyoto meerekent, heeft het als de metropool Groot-Osaka zelfs een kleine twintig miljoen inwoners. Waar Kyoto een van de leukere steden in Azië is, met al haar bezienswaardigheden en cultuur, is Osaka meer een werkstad. De bezienswaardigheden heb je vrij snel gezien, de echte hoogtepunten van Japan zal je hier niet vinden. Toch is Osaka een leuke bestemming tijdens je reis in Japan. De bewoners van Osaka staan bekend om hun humor en extravagantie, wat de sfeer in de stad ten goede komt. Bovendien kun je ook ontzettend goed eten in Osaka, misschien wel het beste van heel Japan.

Kita-ku (Het noorden)

Begin je dag in de wijk Kita, ofwel Umeda; dit is in Osaka de wijk met de meeste bezienswaardigheden, waar de sfeer van de stad het best te proeven valt. Bewonder hier ten eerste de opmerkelijke Umeda Sky Building. Deze wolkenkrabber heeft een bijzondere, moderne vorm. Ga naar de bovenkant van het gebouw voor een mooi uitzicht over de stad. Een bezoekje aan het winkelcentrum in deze wijk is het ook zeker waard; hier vind je de meest uiteenlopende Japanse restaurants, kledingwinkels en allerlei andere zaken. Als je nog wat tijd over hebt kun je naar het Kaiyukan aquarium, een van de grootste aquariums ter wereld.


Osaka


Minami (Het zuiden)

Overdag is men hard aan het werk, maar in de avond gaan de zakenlui los. Dit zie je eerst terug in de vele goed bezette restaurants. De bewoners van Osaka houden van veel en goed eten. Uniek hier zijn de rechthoekige stukjes sushi, genaamd oshi. Vele restaurantjes en ook wel uitgaansgelegenheden vind je rondom Dotonbori, het kanaal dat door Osaka stroomt. Na het eten kun je het beste in Minami blijven, aangezien hier de meeste bars en clubs te vinden zijn. Bezoek in de zomer de bijzonder leuke rooftop bars, die steeds meer aanwezig zijn.

Een cultureel uitstapje is ook goed te maken in deze wijk. De oude straat Hozenji Yokocho dateert uit het Edo tijdperk, waardoor je hier een echte authentieke Japanse sfeer kunt proeven. Voor nog meer cultuur is het ook een aanrader om het kabuki theater genaamd Shochikuza te bezoeken. Mocht je in Tokyo nog niet naar Akihabara zijn geweest, geef ook een bezoekje aan Den-Den town (ofwel Nipponbashi) – een gebied vernoemd naar een Japanse acteur, waar allerlei elektronica, anime en manga te vinden zijn.

Rondom Osaka-Jo

Bezoek als hoogtepunt zeker het Osaka kasteel. Helaas is dit een replica, het origineel is verwoest, onder meer gedurende de tweede wereldoorlog. Het blijft echter een mooi gebouw, waar je veel kunt leren over de geschiedenis van het kasteel. Mocht je ook geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Osaka zelf, dan is het Osaka Museum of History een aanrader. Het park rondom het kasteel is heerlijk om even de drukte van de stad te ontvluchten, met zo nu en dan gratis concerten en met wat meer regelmaat straatmuzikanten.


Osaka


De rest van Osaka

Buiten de bovenstaande districten zijn er nog een aantal dingen te ontdekken in Osaka. Neem bijvoorbeeld de Abeno Harukas, een wolkenkrabber vanaf waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad – maar zelfs ook over Kobe. In de buurt van deze toren ligt ook het district Shinsekai, waar je een kijkje kunt nemen in het retro-leven van Japan. Deze wijk heeft een lange tijd stilgestaan, waardoor het lijkt alsof je terug reist in de tijd. Mocht je zin hebben om wat meer museum-gerichte uitstapjes te maken, ga dan naar het verdere noorden van Osaka. Hier heb je bijvoorbeeld een Instant Ramen Museum. In het zuiden is het Hirakata pretpark te vinden, waar je je een goede dag kunt vermaken. Ook kun je ervoor kiezen om naar Mt. Ikoma te reizen, vanwaar je ontzettend mooie uitzichten hebt.

Himeji

Vanuit Osaka is het slechts een halfuur met de trein naar Himeji. In deze stad vind je Himeji-jo; een van de mooiste kastelen van Japan. In tegenstelling tot veel andere kastelen in het land is het Himeji kasteel niet (gedeeltelijk) verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat het extra speciaal maakt. Het enorme, witte gebouw is daarnaast bijzonder indrukwekkend. Himeji is goed te bezoeken als dagtrip vanuit Osaka, in de stad Himeji is verder niet zoveel te doen.Vervoer in Osaka

Osaka beschikt over een uitgebreid trein- en metronetwerk. Binnen de stad is met name de metro een uitstekende optie om je te verplaatsen. Alle toeristische wijken en hoogtepunten zijn goed bereikbaar. De Midosuji-lijn is de drukste metrolijn van Osaka, hier zul je ongetwijfeld gebruik van maken. Let op dat het hier tijdens de ochtend- en avondspits ontzettend druk is in deze metrolijn. Naast de metro kun je ook de bus nemen, maar dit is wat lastiger dan de metro. Een leuk alternatief om de stad te verkennen is om een fiets te huren en zelf op pad te gaan.

Overnachten in Osaka

Er zijn niet zoveel goedkope accommodaties in de stad te vinden als in het nabijgelegen Kyoto. Overnachten in Kyoto en vervolgens de trein nemen naar Osaka is daarom een goede optie. De trein stopt echter al wel voor middernacht met rijden. Als je in Osaka wilt overnachten zijn de wijken Kita en Minami de beste opties. Hier heb je betaalbare kamers en vanaf hier kun je de stad goed verkennen. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Osaka vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Osaka heeft twee vliegvelden. Het vliegveld Osaka Itami heeft alleen binnenlandse verbindingen, terwijl het vliegveld Kansai ook vluchten vanuit het buitenland ontvangt. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Japan.

Osaka ligt aan de shinkansen lijn en is dus heel snel met deze hogesnelheidstrein te bezoeken. Vanaf Tokyo is het een uurtje of drie met de trein, vanaf Hiroshima anderhalf uur en vanuit Kyoto is het slechts een kwartiertje.

Ons oordeel
7/10

Osaka is een gigantische, moderne stad. Vaak geen goed teken, maar in Osaka werkt het. De stad is sfeervol, er zijn leuke bezienswaardigheden en je kunt er goed uitgaan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.