Bohol

Bohol

Bohol is een leuke provincie, redelijk centraal gelegen in de Filipijnen. De provincie bestaat uit twee grote eilanden; Bohol zelf en het aangrenzende Panglao eiland. Op het eiland Bohol zijn een aantal bezienswaardigheden en leuke activiteiten te vinden. Op Panglao vind je mooie stranden, een leuk uitgaansleven en goede mogelijkheden om te duiken. Een brug verbindt de eilanden, waardoor je met de tricycle of scooter makkelijk overal komt. De afstanden zijn echter nog behoorlijk groot. Daarom raden we aan een paar dagen op het eiland Bohol te overnachten en een paar dagen op Panglao.

Chocolate Hills

Hét hoogtepunt van Bohol is de verzameling van ruim duizend gelijkvormige heuvels, ook wel de Chocolate Hills genoemd. Deze naam is eigenlijk alleen logisch in de maanden maart en april, dan kleurt het gras bruin en lijken ze daadwerkelijk op chocolade heuvels. De Chocolate Hills liggen in de buurt van Carmen, op het midden van het eiland Bohol. Bekijk de heuvels vanaf het uitkijkpunt, of rijd langs de heuvels op een brommer. Ga vooral op eigen gelegenheid heen, want je hebt het er gauw genoeg gezien. Zo voorkom je dat je moet wachten op andere mensen van de dagtour.


Bohol


Huur een scooter

Bohol kun je het beste verkennen op de scooter. De wegen zijn goed begaanbaar. Een helm is aan te raden, want de politie wil nog wel eens controleren. Wanneer je in Loboc verblijft, zijn de highlights te zien in een dag of twee. Nadat je de spookdiertjes hebt bezocht en naar de Chocolate Hills rijdt, kom je langs de Bilar Man-made Forest. Deze twee kilometer lange weg is een oase van rust, omgeven door mooie mahoniebomen. Zin in meer avontuur? Ga dan zeker naar de mega lange zipline die je kunt vinden in Loboc Eco Adventure Park. Je gaat heen en weer met de zipline en betaalt hier ongeveer €6 voor: geen geld dus!

Ben je bereid wat verder te rijden, ga dan naar Anda Beach, zo’n negentig kilometer van Loboc. De route door het binnenland is erg mooi en Anda Beach is ook lekker vertoeven. Velen vinden dit strand mooier dan Alona Beach.

Spookdiertjes

Spookdiertjes (tarsiers in het Engels) zijn de kleinste primaten ter wereld. Deze kleine halfaapjes worden niet groter dan zestien centimeter en zijn door hun enorme uitpuilende ogen een opmerkelijke verschijning. Op Bohol kun je de diertjes bewonderen in een opvang. Je kunt ze bekijken bij het Tarsiers Visitors Center, gelegen tussen Tagbilaran en Loboc in, of bij de nabijgelegen Tarsier Sanctuary. Houd er wel rekening mee dat dit een van de toeristische trekpleisters is, en dat je dus zeker niet de enige bent. De bekende bussen vol Chinezen en Koreanen rijden af en aan. Toch zijn de diertjes zo schattig, dat een bezoekje aan de opvang zeker leuk is


Bohol


Panglao

Het eiland Panglao draait voornamelijk om Alona Beach. Rondom dit mooie, maar niet fantastische, strand zijn alle restaurants, accommodaties en bars te vinden. Alle duikscholen zijn hier ook te vinden. Het duiken is hier heel goed, maar op Cebu is het nog beter. Alona Beach is een druk, maar dus wel leuk strand. Als je een scooter huurt kun je zelf ook op zoek naar wat rustigere stranden. De hoogtepunten van Bohol, zoals de Chocolate Hills, liggen behoorlijk ver weg van Panglao. Er op je scooter heen rijden is niet echt een goede optie. Ook overnachten op Bohol om vanuit daar alles te verkennen heeft daarom onze voorkeur. Er worden wel tours georganiseerd vanuit Panglao, maar dit is alleen aan te raden als je weinig tijd hebt.

Loboc rivier

Je kunt een riviercruise doen op de Loboc rivier. Je koopt een kaartje bij de haven en springt daar op de boot. Tijdens de cruise kun je heerlijk genieten van een Aziatisch buffet wat bestaat uit vlees, rijst, groentes, fruit en meer. Daarnaast wordt er livemuziek gespeeld op de boot en kun je genieten van het uitzicht en de jungle die de rivier omringt.


Bohol


Overnachten op Bohol

Om de hoogtepunten van Bohol te verkennen, kun je het beste centraal op Bohol verblijven. Met de scooter kun je dan overal naartoe rijden. Rondom Loboc zijn een paar leuke accommodaties te vinden. Als je daarna wilt relaxen op het strand en/of wilt duiken kun je verhuizen naar Alona Beach voor een paar dagen. In onze Reisgids Filipijnen staan de leukste hostels van Bohol vermeld.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

De makkelijkste manier is een binnenlandse vlucht naar Tagbilaran. Er gaan dagelijks meerdere vluchten vanuit Manilla naar de hoofdstad van Bohol en ook vanuit andere bestemmingen in de Filipijnen kun je het eiland bereiken. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Filipijnen.

Er gaan vanuit meerdere eilanden in de Filipijnen rechtstreekse boten naar Bohol. Vanuit het nabijgelegen eiland Cebu ben je er het snelst.

Ons oordeel
7/10

Bohol is een leuke bestemming voor een paar dagen. De mooie natuur en de veelzijdige activiteiten zijn de hoogtepunten. Op Alona Beach is het bovendien ook prima vertoeven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.