Masbate

Masbate

Masbate is een van de langst bewoonde provincies van de Filipijnen, met nederzettingen die al in de Bronstijd werden gesticht. Ontdek de gevarieerde natuur en cultuur op de belangrijkste eilanden Masbate en Ticao.

Buntod Sandbar en Marine Sanctuary

Even buiten Masbate City ligt Buntod Sandbar. Naast een oogverblindende strook wit zand omgeven door helderblauw water, is dit gebied ook een beschermd natuurgebied. Dat komt voornamelijk door het rijke onderwaterleven dat je in deze wateren vindt. Buntod Marine Sanctuary is dan ook een uitstekende plek om te snorkelen of te duiken.


Masbate


Ticao Island

De beste duikbestemming is echter zonder twijfel Ticao, het tweede eiland van de provincie Masbate. Hier vind je diverse duikscholen, die trips organiseren naar Ticao Pass. Alle grote vissoorten in de Filipijnen zijn hier te vinden, van de iconische walvishaaien tot de elegante mantaroggen. Ticao heeft zelfs een duikspot genaamd Manta Bowl, waar de gigantische roggen heenkomen om zich te laten reinigen door kleinere vissen. Verder vind je hier verschillende haaiensoorten en veel prachtig zacht koraal. Op het eiland Ticao bevinden zich ook diverse stranden, waar je kunt ontspannen na het duiken.

Stranden

Masbate wordt door veel reizigers overgeslagen, maar kan zich qua stranden meten met de populaire toeristische bestemmingen in de Filipijnen. Bezoek Tinigban Ororoy Beach in het afgelegen noorden van Masbate Island. Hier is de kustlijn met oneindige palmboombossen en mooie rotsformaties erg mooi. Door de ligging aan de westkust kun je hier ’s avonds genieten van oogverblindende zonsondergangen. Een ander juweeltje van een strand is Porta Vega Beach, aan de oostkust van het eiland. Je vindt hier lage palmbomen en traditionele boten – bangka’s – aangemeerd voor het strand. Je kunt hier ook overnachten in het Porta Vega Beach Resort. Stel je hierbij echter geen zwembaden en luxe villa’s voor, maar eenvoudige hutjes tussen de palmbomen. Het maakt de ervaring op dit mooie strand niet minder.


Masbate


Catandayagan Falls

Naast walvishaaien, mantaroggen en oogverblindende stranden heeft de provincie nog een bijzonder natuurfenomeen: een waterval die direct in de zee stort. Catandayagan Falls ligt op het eiland Ticao en is uniek in zijn soort in de Filipijnen. De waterval is ongeveer 35 meter hoog en raast langs een prachtige klif naar beneden. Vanuit Masbate City vaart een boot naar Catandayagan Falls. Deze stopt aan de voet van de waterval, waardoor je zelfs in open zee nog een verkoelende ‘douche’ kunt nemen.

Rodeo in Masbate

Masbate zou niet Filipijns zijn als er niet een aantal festivals zou plaatsvinden. Rodeo Masbateño is het beroemdste festival van de provincie, waar de lokale cultuur van rundveehouderijen gevierd wordt. In de straten van Masbate City wordt het Wilde Westen uitgebeeld, met mensen uitgedost met laarzen en cowboyhoeden. In Rodeo Capital – de bijnaam voor Masbate City – vind je jaarlijks deze Filipijnse versie van een rodeo. Deelnemers werpen lasso’s vanaf een paard, rijden op wilde stieren en worstelen met stieren. Het is een ongewoon en uniek festival in de Filipijnen. Een groot nadeel is wel de onvriendelijke behandeling die de dieren tijdens het festival ondergaan.


Masbate


Overnachten op Masbate

Hostels zul je op Masbate nog niet tegenkomen. Sowieso zijn er niet heel veel accommodaties gevestigd op het eiland. In de stad Masbate City zijn wel voldoende hotels te vinden, maar daarbuiten is het aanbod erg beperkt. Reserveer op tijd om zeker te zijn van een kamer.

Hoe kom ik er?

Vanuit Manilla bereik je Masbate eenvoudig met een korte vlucht naar Masbate City. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets in de Filipijnen.

Je kunt tevens de boot nemen naar Masbate. Er gaan veerboten vanaf onder meer het zuiden van Luzon en het noorden van Cebu.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.